16 Ιουλ 2010

Συνέντευξη στον Ρ/Σ "ΝΕΤ 105,8"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να κουβεντιάσουμε λίγο την πολιτική επικαιρότητα και στην τηλεφωνική γραμμή έχουμε τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλή σας μέρα κ. Ξυνίδη.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλή σας μέρα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητάμε εδώ με τον Παναγιώτη σε σχέση με τη SIEMENS. Τελικά όπου υπάρχει σκάνδαλο υπάρχει και η SIEMENS από ό,τι φαίνεται από πίσω, με τη διαφορά ότι αυτή η ιστορία τώρα με τα νοσοκομεία πιάνει από το 2002 και σταματάει κάπου τώρα πρόσφατα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι προφανές ότι, από τη στιγμή που μιλάμε για μια μεγάλη εταιρεία, η οποία είχε μεγάλο δίκτυο συμφερόντων στην Ελλάδα και όχι μόνο, φαίνεται ότι το όνομά της αναμειγνύεται πλέον σε αρκετές περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, πραγματικά πρέπει να είχε δίκτυο, μόνο που δεν ξέρουμε το δίκτυο αν ήταν απλά συμφερόντων, έτσι όπως το είπατε με διάφορο κόσμο.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική. Ξέρουμε όλοι, έτσι όπως οργανώνονται τα οικονομικά συμφέροντα και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, όπου βρίσκονται ευκαιρίες για να διεισδύουν και να δημιουργούν διαφθορά, χάριν εξυπηρέτησης αυτών των οικονομικών τους συμφερόντων, ότι είναι μια πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι πώς οχυρώνονται οι Πολιτείες απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ζήτημα είναι πια αυτά που θεωρούμε πραγματικότητα και αυτονόητα και τα αφήνουμε να περνάνε έτσι, κάποια στιγμή να σταματήσουν.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Σας είπα, για μας, είναι ξεκάθαρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το έχει περιγράψει ο Γιώργος Παπανδρέου από το 2005, ότι τα πάντα ξεκινούν από τα ζητήματα διαφάνειας, από τα ζητήματα οργάνωσης της δημόσιας και της πολιτικής ζωής.

Και γι΄ αυτό τα βάλαμε στο επίκεντρο από το Μάιο του 2005, από τότε κυοφορούνταν. Τώρα μιλάμε ξανά γι' αυτά τα ζητήματα και έχουμε πει και ποιος είναι ο συγκεκριμένος δρόμος για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, που περνάει μέσα από όλα αυτά που θεσμικά ανακοινώνουμε και κυρίως, από την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν ξέρω πώς το δέσατε αυτό με την αλλαγή του εκλογικού νόμου κ. Ξυνίδη, αλήθεια πότε θα τη φέρετε αυτή την πρόταση στη Βουλή, μια και το βάλατε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν μπορώ εγώ να το προκαταλάβω, αλλά είναι δεδομένο ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Βλέπετε ότι έπρεπε αυτό τον καιρό να ασχοληθούμε και με άλλου είδους ρυθμίσεις στη Βουλή, οι οποίες μπορεί να μην μας ήταν ευχάριστες, αλλά ήταν μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και σε αυτά τα οποία ήδη είχαμε αποφασίσει να κάνουμε.

Το ασφαλιστικό, για παράδειγμα, δεν ήταν κάτι το οποίο μας επεβλήθη, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τι λέτε τώρα; Συγνώμη, αφού υπάρχει στο Μνημόνιο.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν ξεκινήσαμε να συζητούμε ή να λέμε, ως Κυβέρνηση, ότι αλλάζουμε το ασφαλιστικό μετά το Μνημόνιο. Ξεκινήσαμε από τον Οκτώβριο και ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες που έβαλε αυτή η Κυβέρνηση και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Εκείνο το οποίο απλά συνέβη ήταν ότι, στο δρόμο, το Μνημόνιο προκατέλαβε κάποιες από τις κατευθύνσεις και το περίγραμμα, αν θέλετε, σε κάποια πράγματα που, αν ήταν στην αποκλειστική μας ευχέρεια, θα είχαμε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις, ως προς τον τρόπο και το χρόνο που θα κάναμε όλες τις ρυθμίσεις για την προσαρμογή του ασφαλιστικού μας συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και σε σχέση με το ασφαλιστικό, σε πόσο δύσκολη θέση έχετε βρεθεί; Είστε Γραμματέας του κόμματος, έτσι;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να μιλήσω προσωπικά, εννοείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, μέσα από το προσωπικό νομίζω ότι καταλαβαίνουμε και τη δυσκολία του κόμματος.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, είναι λίγο διαφορετικά. Θα σας μιλήσω αν θέλετε και από τις δύο πλευρές.

Κατ΄ αρχήν, νομίζω ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με αυτή την εξέλιξη, δηλαδή των δυσμενών ρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, που αφορά σε όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας. Και σας θυμίζω ότι κατά το παρελθόν, όσες φορές οποιεσδήποτε πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να κάνουν ρυθμίσεις ή ήταν ατελέσφορες ή ήταν «δημοσιοσχετίστικες» ή, εν πάση περιπτώσει, δεν έδιναν μία προοπτική μιας ουσιαστικής, καινούργιας βάσης του ασφαλιστικού συστήματος, που θα έδινε και τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε, ότι πλέον θα μπορεί να δίνει συντάξεις και όχι ότι οδηγούμαστε κατευθείαν στο γκρεμό, με τη χρεοκοπία των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Έλαχε λοιπόν σε αυτή την Κυβέρνηση, μεταξύ όλων των άλλων, να δώσει μια οριστική κατεύθυνση και σε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορεί κανένας να είναι ευχαριστημένος γι΄ αυτό. Και σας πληροφορώ ότι, κανείς από εμάς, και τους Βουλευτές και πολύ περισσότερο εγώ προσωπικά, που είμαι και εκπρόσωπος ενός κόμματος προς την κοινωνία, ο οποίος έχει ταυτίσει την πορεία του με την κοινωνική πολιτική και με τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, δεν χαίρεται να έρχεται και να ψηφίζει και να στηρίζει, αν θέλετε και λύσεις, οι οποίες περιορίζουν και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, αλλά και τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Όμως, σήμερα, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Και ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών είναι, όχι να λένε τα πράγματα όπως θα ήθελαν να είναι ή να μεμψιμοιρούν για το πώς θα ήθελαν να είναι, αλλά να δίνουν λύσεις ουσιαστικές και με τελικό στόχο να καταφέρουν να δώσουν στο λαό αυτό το οποίο υποσχέθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, μέσα σε όλα αυτά όμως προστέθηκε και ένας ακόμη πονοκέφαλος για σας, είναι η ερώτηση της κυρίας Παπανδρέου και 14 ακόμη Βουλευτών, οι οποίοι επανήλθαν για το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, του κ. Προβόπουλου και μάλιστα αν δείτε τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, κάποια αναφέρουν ότι χτυπάει και το Μέγαρο Μαξίμου αυτή η πρωτοβουλία, καθώς και τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το ποιος χτυπάει τι και λοιπά, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική των δημοσιευμάτων, διότι πάρα πολλά δημοσιεύματα, τον τελευταίο καιρό, ας πούμε, για παράδειγμα εμένα, με έχουν φέρει να συγκρούομαι καθημερινά με τον κ. Τσούρα, με τον οποίο συνεργάζομαι σε πολύωρες συσκέψεις κάθε μέρα για τα ζητήματα της επιλογής των υποψηφίων και όλως περιέργως, φαίνεται στις εφημερίδες να συγκρούομαι μαζί του καθημερινώς. Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το λύνουμε αυτό, δεν συγκρούεστε με τον κ. Τσούρα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι το πώς ερμηνεύει ο καθένας κάποια πράγματα, δηλαδή σε τι σκοπεύει η Ερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

Θα σας απαντήσω, με αυτό το οποίο απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση, ότι καθήκον των Βουλευτών είναι, εκεί όπου θεωρούν ότι δεν έχουν ξεκάθαρο το τοπίο για το τι συνέβη, ιδίως σε σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της χώρας, με την πορεία της σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί, να διερευνούν ό,τι θεωρούν πως χρειάζεται διερεύνηση.

Επίσης, να πω ότι αν δεν γινόταν αυτό, θα λέγατε, όχι εσείς προσωπικά, θα έλεγαν, μάλλον αυτό το οποίο είπαν κατά την ψηφοφορία του ασφαλιστικού, ότι «οι Βουλευτές είναι πρόβατα» και ακολουθούν την ηγεσία τους σε ό,τι τούς υποδεικνύει.

Δεν είναι πρόβατα οι Βουλευτές, ασκούν έλεγχο, ασκούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στη Βουλή και μάλιστα θέλω να πω ότι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ιδίως αυτό το χρονικό διάστημα, είναι αυτοί οι οποίοι ασκούν κριτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις ηγεσίες των Υπουργείων.

Δεν «υποφέρουν» οι Βουλευτές μέσα στις Επιτροπές, από ζητήματα και ερωτήσεις ουσίας από τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, με συγχωρείτε, αλλά γι΄ αυτό το θέμα έχει κάνει ερώτηση και ο κ. Σαμαράς και έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός και έρχεται νέα ερώτηση δικών σας Βουλευτών, επί της ουσίας σε αυτά που έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός και είναι σαν να λένε ότι «δεν μας κάλυψες».

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ έχω την αίσθηση ότι θέτει κάποιες καινούργιες διαστάσεις η Ερώτηση αυτή. Και επειδή ήμουν παρών στην Ερώτηση και την άκουσα όπως αναγνώστηκε, η Ερώτηση του κ. Σαμαρά ήταν μια γενική ερώτηση πολιτικών εντυπώσεων, που είχε ως στόχο να δείξει, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο για την κρίση. Λοιπόν, αυτή η Ερώτηση πήρε την απάντηση, την οποία έδωσε ο Πρωθυπουργός. Αυτό το ερώτημα ήταν κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, θεωρείτε λοιπόν ότι αυτό το ερώτημα της κυρίας Παπανδρέου και των υπολοίπων 14 Βουλευτών δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην Κυβέρνηση;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι είναι στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους να ασκούν έλεγχο σε οτιδήποτε αφορά τον δημόσιο βίο. Και οι πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σαφώς και εμπίπτουν στον έλεγχο και στην αρμοδιότητα και της Βουλής, αλλά και όλων όσοι ασχολούμαστε με το δημόσιο βίο, ιδίως σε αυτή την περίπτωση, όπου πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα ζητήματα που διαχειριζόμαστε για τη χώρα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα οικονομικά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κάτι τελευταίο κ. Ξυνίδη στο λίγο χρόνο που έχουμε, έρχονται και φεύγουν συνέχεια σενάρια περί εκλογών. Το συνηθισμένο είναι τα σενάρια των εκλογών, να τα βάζει η Αντιπολίτευση. Εδώ τα βάζουν και οι Υπουργοί σας, δηλαδή ο κ. Καστανίδης. Τι γίνεται;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα διαφωνήσω μαζί σας, ότι βάζει κάποιος σενάρια εκλογών.

Σας πληροφορώ ότι τα σενάρια περί εκλογών υπήρχαν και το προηγούμενο διάστημα, με το ότι θα εκφραζόταν μεγάλη δυσαρέσκεια σε αυτά τα σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία περάσαμε τον τελευταίο καιρό, ιδίως το ασφαλιστικό και το Μνημόνιο, όπου έλεγαν στην ουσία ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί και θα κατέρρεε ως χάρτινος πύργος και θα οδηγούνταν εκ των πραγμάτων σε εκλογές.

Τώρα που πέρασε αυτό, τέθηκε ο πήχης του Σεπτεμβρίου, ότι το Σεπτέμβριο επίκειται πολιτική αστάθεια, ότι δεν θα μπορέσει η Κυβέρνηση να σταθεί κ.λπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, για νομιμοποίηση της Κυβέρνησης δεν μίλησε κανείς, ποιος μίλησε για νομιμοποίηση της Κυβέρνησης;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, εγώ θέλω να σας πω ότι, άλλο πράγμα είπε ο κ. Καστανίδης, και άλλο είναι αυτό το οποίο μου λέτε, ότι έρχονται και παρέρχονται σενάρια. Απαντώ σε αυτό το στάδιο της ερώτησή σας και θα σας απαντήσω και για τον κ. Καστανίδη - δεν υπεκφεύγω.

Λέω λοιπόν ότι όλη αυτή η σεναριολογία, ότι έρχεται εκρηκτική κατάσταση το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, και ότι δεν θα μπορεί να σταθεί η Κυβέρνηση και ότι θα ανατραπούν τα πάντα και λοιπά, είναι μία σεναριολογία η οποία δεν βασίζεται σε κανένα υπαρκτό στοιχείο αυτή τη στιγμή - και ειλικρινά, διερωτώμαι τι εξυπηρετεί.

Γιατί και ποιοι έχουν συμφέρον, κάθε δύο και τρεις μήνες, σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, να επαναφέρουν, με διάφορες αφορμές και με διάφορα φανταστικά σενάρια, ζήτημα πολιτικής αστάθειας στη χώρα, την ώρα που χρειάζεται απόλυτη σταθερότητα για να βαδίσει στο σωστό δρόμο και την ώρα που, για πρώτη φορά, έχουμε τόσες θετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σχετικά με την πορεία της οικονομίας μας και της χώρας μας γενικότερα.

Ποιος έχει στόχο και συμφέρον, αυτή τη στιγμή, μία χώρα η οποία, επιτέλους, αρχίζει και στέκεται στα πόδια της και κερδίζει την αξιοπιστία της, να την αποσταθεροποιεί πολιτικά; Αυτό είναι το ερώτημα, σε σχέση με τη σεναριολογία.

Ο κ. Καστανίδης έκανε μία κρίση, δηλαδή κατά πόσον αυτά τα οποία είπαμε προεκλογικά, σε σχέση με τη θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα και αυτά που έπρεπε να κάνουμε, έχουν μία νομιμοποίηση, μία κάλυψη πολιτική, αφού σαφώς διαφέρουν μεταξύ τους. Ο καθένας λοιπόν εδώ κάνει κάποιες σκέψεις και δίνει και κάποιες απαντήσεις.

Η προσωπική μου άποψη - και νομίζω, η άποψη η οποία φαίνεται ότι είναι κυρίαρχη και βασική στο ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή - είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο οφείλει να κάνει, από την ώρα που αντιμετώπισε την κρίση και έχει φτάσει σε ένα σημείο να παλεύουμε ουσιαστικά για τη σταθεροποίηση της χώρας, είναι αυτό το κενό, να το καλύψουμε με δύο πράγματα:

Πρώτον, με έναν άξονα κοινωνικής πολιτικής, η οποία θα προσπαθεί να ανακουφίσει ιδίως αυτές τις ομάδες που κυρίως θίχτηκαν από τα μέτρα και το δεύτερο είναι να μπορέσει να δώσει μια ουσιαστική ώθηση με πολύ συγκεκριμένα πράγματα στον άξονα της ανάπτυξης. Αυτά, πράγματι, με βάση τα νέα δεδομένα, χρειάζονται προσέγγιση και πολιτική ανάλυση από τον πολιτικό μας φορέα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να είμαστε έτοιμοι και ως προς αυτό, το οποίο πρέπει να κάνουμε για τη χώρα.

Αυτή είναι η ουσιαστική πολιτική δουλειά και όχι η νομιμοποίηση, δημιουργώντας πολιτική αστάθεια. Γιατί επαναλαμβάνω κάτι το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές - και το έχει χρησιμοποιήσει και ο Παντελής Οικονόμου - ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, την οικονομική αστάθεια η οποία δημιουργήθηκε στη χώρα, να τη μετατρέψουμε σε κοινοβουλευτική και πολιτειακή αστάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη να σας ευχαριστήσουμε πολύ, καλημέρα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.