Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχουμε μαζί μας τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλό μεσημέρι, τι κάνετε;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι, κυρία Μακρή. Καλά, εσείς.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ξυνίδη, υποθέτω ότι κι εσάς σας αιφνιδίασε η χθεσινή ερώτηση της κυρίας Παπανδρέου, για ένα θέμα που θεωρητικά είχαν δοθεί όλες οι απαντήσεις και από τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όταν μίλησε στη Βουλή απαντώντας στον κ. Σαμαρά.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θέλω να πω ότι, η ερώτηση που είχε απευθύνει ο κ. Σαμαράς, ήταν μια εντελώς διαφορετική και σε αντίληψη και σε φιλοσοφία ερώτηση, η οποία είχε ως στόχο να πει ότι, για την κρίση και τα προβλήματα δανεισμού της χώρας, ευθύνονταν οι χειρισμοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή ήταν η ερώτηση του κ. Σαμαρά.
Δεν είχε να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες έγιναν από την Τράπεζα της Ελλάδος, που είχαν απαντηθεί από τον Υπουργό των Οικονομικών και με την προηγούμενη ερώτηση που είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με αυτή την ερώτηση τώρα, η οποία επανέρχεται και εξειδικεύει, αν θέλετε - επειδή έριξα μια ματιά στην ερώτηση σήμερα- κάποια ερωτήματα που, κατά τη γνώμη μου, είναι της απόλυτης αρμοδιότητας των βουλευτών, μέσα στον έλεγχο που ασκούν προς την εξουσία και προς την Τράπεζα της Ελλάδος, βεβαίως μέσω της Βουλής, να ζητούν και να δίνονται απαντήσεις, προκειμένου να μην υπάρχουν σημεία γκρίζα και σκοτεινά, ως προς τη λειτουργία του καθένα μας.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Αυτό που λέτε είναι απολύτως σαφές, ότι οι βουλευτές έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Όταν όμως και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει μιλήσει γι' αυτό το θέμα, έχει εκδώσει ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, που έχει ταχθεί στο πλευρό της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας «ουδέν μεμπτόν», οι βουλευτές επανέρχονται και λένε ότι οι απαντήσεις είναι μη πειστικές, κατά τη γνώμη σας δεν συνιστά κανένα θέμα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μου, η ερώτηση αυτή έρχεται και εξειδικεύει σε κάποια ζητήματα, που σας λέω. Όσο τη διαβάζω κι εγώ, πραγματικά, έχω όλο το ενδιαφέρον να ακούσω εκ νέου τις απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Να σας πω κάτι, κυρία Μακρή; Τους βουλευτές, δεν μπορεί τη μια να τους κατηγορούμε ότι είναι στρατευμένοι σε κομματικές πειθαρχίες και πάνε να ψηφίσουν ως μη έχοντες άποψη, ως ισοπεδωμένοι και από την άλλη, πάλι να τους ασκούμε κριτική, όποια στιγμή θέλουν να διατυπώσουν κάτι, εν είδη κριτικής προς την Κυβέρνηση, επειδή είναι κυβερνητικοί βουλευτές και να θεωρείται ότι πράττουν ανόμημα. Δεν μπορεί πάντα να είναι λάθος.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Σε αυτό το σκέλος που λέτε, έχετε δίκιο και θα συμφωνήσω. Όμως υπάρχει κι ένα άλλο σκέλος, όταν η κυρία Παπανδρέου και 14 ακόμη βουλευτές, για να μην το προσωποποιούμε, όταν 15 βουλευτές δεν πείθονται από την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, πώς περιμένετε να πειστεί η κοινή γνώμη;
Και εδώ μιλάμε για μια κερδοσκοπία που έγινε, τουλάχιστον όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές, ή αυτό ρωτούν να διερευνήσουν, για κερδοσκοπία, τις κρίσιμες ημέρες που τα spreads «ανέβαιναν στο Θεό» και ότι κάποιοι έβγαλαν λεφτά από αυτή την ιστορία. Είναι βαριά μομφή, κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν, κυρία Μακρή, να πω ότι πρόκειται για ένα αρκετά εξειδικευμένο θέμα...
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ακριβώς.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: ...Που κάποιος, ο οποίος διαβάζει την ερώτηση και ίσως ακούσει και την απάντηση - και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς- να μην έχει και απολύτως ξεκάθαρο το τοπίο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, γιατί το Τ-3 και Τ-10 και πόσες μέρες...
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι αρκετά εξειδικευμένα ζητήματα.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Συμφωνώ. Εγώ λοιπόν δεν μπαίνω στην ουσία του ζητήματος, του ερωτήματος, μένω στη διαδικασία την πολιτική.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το λέω αυτό, για το ζήτημα της κοινής γνώμης που βάλατε, ότι πώς να πειστεί η κοινή γνώμη. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη πείθεται, όταν βλέπει πράγματι να ασκούμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας από τη θέση του βουλευτή ή ο καθένας εφ' ω ετάχθη, ώστε να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και τη δουλειά του.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, σας επαναλαμβάνω, τίποτε από αυτά δεν παραβιάζει η σχετική ερώτηση και είναι μια απολύτως θεμιτή κίνηση, στο πλαίσιο της ανάγκης όλων μας, σε μια εποχή όπου πράγματι κρίνεται ως κρίσιμη για τα οικονομικά και την πορεία της χώρας μας και όπου προσπαθούμε να κλείσουμε όλες αυτές τις τρύπες, οι οποίες δίνουν κάποιες φορές ευχέρεια στους κερδοσκόπους να κάνουν τα παιχνίδια τους. Δεν νομίζω ότι στρέφεται ούτε κατά προσώπων, ούτε κατά πολιτικών, ούτε πολύ περισσότερο κατά της Κυβέρνησης.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ξυνίδη γίνεται μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση, στον τομέα τουλάχιστον της δημοσιονομικής πολιτικής, το αναπτυξιακό σκέλος ακόμη δεν το έχουμε δει, αλλά γίνεται μια προσπάθεια έστω σε αυτό τον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής, και έχει κάποια αποτελέσματα, μια μείωση ελλείμματος. Χθες, δανειστήκαμε με επιτυχία.
Εσείς, όμως, ως Γραμματέας του κόμματος, είστε ευχαριστημένος από την εικόνα την κυβερνητική; Από τις διαφωνίες των Υπουργών, από τις δηλώσεις τους, από τις αιρετικές τους απόψεις περί εκλογών το Νοέμβριο;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, θέλω να πω ότι αυτά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται και από όλους τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων του μηχανισμού στήριξης, νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας και των θυσιών του Ελληνικού λαού, βεβαίως, πάντα υπό την καθοδήγηση της Κυβέρνησης. Άρα, για εμένα δεν αποτελεί μόνο επιτυχία της Κυβέρνησης, αλλά συνολικά της χώρας, η οποία οφείλει - και νομίζω ότι σιγά - σιγά το καταφέρνει - να κερδίζει βήμα - βήμα την αξιοπιστία της.
Αυτά τα οποία γίνονται, κυρία Μακρή, αυτόν τον καιρό στη χώρα μας - τα οποία, δυστυχώς, έτσι όπως είναι οι εξελίξεις, δεν μπορούν να αναδεικνύονται σε όλο τους το μέγεθος - είναι νομίζω ιστορικής σημασίας. Χθες, για παράδειγμα, ήμουν στη Βουλή, όπου συμμετείχα σε δύο Επιτροπές. Στη μία, βρέθηκα μπροστά στην παρουσίαση, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, του συνολικού πλαισίου για την εκπαίδευση, που κέρδισε, αν θέλετε, τις εντυπώσεις όλων των παρισταμένων βουλευτών, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα συμβολής και δημιουργίας ενός καινούργιου εκπαιδευτικού συστήματος.
Και αμέσως μετά, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων γινόταν η παρουσίαση του καινούργιου σχεδίου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ - ένα επίσης τεράστιο ζήτημα.
Καθένα από αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, σε άλλες εποχές, υπό κανονικές συνθήκες, και όχι με αυτές τις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, θα αποτελούσε θεμελιώδες ζήτημα συζήτησης στην ελληνική κοινωνία.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, η χώρα και η ψυχολογία όλων μας και η σκέψη όλων μας είναι πλέον στα ζητήματα της οικονομίας. Παράλληλα, όμως, γίνεται ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο συμφωνώ ότι δεν προβάλλεται, στο βαθμό που θα έπρεπε, πλην όμως δεν νομίζω ότι έχει και τόση σημασία πλέον η επικοινωνία.
Ο κόσμος, αυτό το οποίο επιθυμεί, είναι να δει άμεσα απτά αποτελέσματα στην καθημερινή του ζωή και γι' αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει και επεξεργαζόμαστε αυτό το χρονικό διάστημα δύο σημαντικούς άξονες: έναν στον κοινωνικό τομέα, που έχει να κάνει με αντίμετρα, αντισταθμίσματα, όλων αυτών των πληγμάτων που έχει δεχτεί το βιοτικό επίπεδο και οι εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με το ασφαλιστικό ζήτημα και από την άλλη μεριά, τον αναπτυξιακό άξονα όπου, πράγματι, συμφωνώ μαζί σας, ότι γίνονται βήματα, αλλά θα έπρεπε να έχουμε καταφέρει πολύ περισσότερα πράγματα. Να φτάσουν δηλαδή αυτά τα μέτρα πολύ πιο εύκολα στους πολίτες.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντως δεν μου απαντάτε κ. Γραμματέα σε αυτό που σας ρωτώ, γιατί εγώ δεν παραγνωρίζω αυτά τα οποία λέτε, αλλά από την άλλη, αυτό το οποίο παρακολουθούμε τις δυο τελευταίες εβδομάδες, είναι τον κ. Καστανίδη να ζητάει εκλογές το Νοέμβριο ουσιαστικά, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Ρέππα να λέει «μην κουνάμε στους εργαζόμενους το δάχτυλο, γιατί θα μας μουντζώσουν», όλα αυτά, καταλαβαίνετε, επίσης είναι πρωτόγνωρα.
Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες, αλλά είναι και πρωτόγνωρο μια Κυβέρνηση 9 μηνών να έχει τόσες πολλές διαφοροποιήσεις, σε μια στιγμή όπου ο κόσμος θέλει απέναντί του μια σταθερότητα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Διαφωνώ απόλυτα με αυτό που λέτε, ότι είναι ζητήματα τα οποία παρουσιάζονται ως συμπτωματολογία μιας Κυβέρνησης. Και διαφωνώ ότι είναι πρωτόγνωρα. Θυμίζω ότι, στο παρελθόν, υπήρχαν κυβερνητικές συμπεριφορές, οι οποίες ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Το ότι κάποιος σήμερα μπορεί να έρχεται και να λέει ότι θα πρέπει να προσέξουμε, με βάση όλα αυτά που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι σήμερα, τον τρόπο, το ύφος και το πώς απευθυνόμαστε αυτή τη στιγμή στους εργαζόμενους, νομίζω ότι είναι μια πολύ θεμιτή και καθ' όλα σεβαστή παρατήρηση η οποία γίνεται. Όπως επίσης, η αγωνία όλων μας για το πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό ανάμεσα στις προγραμματικές μας δηλώσεις και στην κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας και πώς αυτό θα καλυφθεί, για να κάνουμε την επανεκκίνηση στο πρόγραμμά μας και να μπορέσουμε πράγματι να εφαρμόσουμε αυτά που είπαμε στον Ελληνικό λαό, είναι μια πολύ μεγάλη αγωνία όλων μας, την οποία με κάποιους τρόπους την εκφράζουμε.
Εάν θέλετε, με τι θα μπορούσαμε να την εκφράζουμε; Ίσως λίγο λιγότερο ή κάπως διαφορετικά κάποια στιγμή, συμφωνώ απολύτως. Αλλά ως προς τα κίνητρα, δεν έχω καμία αμφιβολία ούτε για το κίνητρο του Χάρη Καστανίδη - που έχει αυτή την αγωνία που σας λέω - ούτε για το κίνητρο του Δημήτρη Ρέππα, που είναι η ανάγκη μας να μπορέσουμε να σταθούμε κοντά στην κοινωνία και να μην φύγουμε σε έναν απόλυτο τρόπο εφαρμογής μόνο αριθμών και μέτρων, τα οποία θα βελτιώνουν μεν τα νούμερά μας, αλλά εν πάση περιπτώσει θα δημιουργούν ένα τεράστιο χάσμα στην κοινωνία.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Ξυνίδη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Μακρή.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό σας μεσημέρι.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Γεια σας.