22 Ιουλ 2010

Συνέντευξη στο "Κανάλι 1" του Πειραιά

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχουμε τη χαρά να έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος, να πούμε ότι, ήταν από τους ανθρώπους που πρώτοι πάλεψαν την υπόθεση του Βατοπεδίου, μαζί με τον αδερφό του, μεταξύ των άλλων.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Και γι' αυτό ακριβώς, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη, ρωτώντας σας αν θεωρείτε πως υπήρξε κεντρική καθοδήγηση στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν, τη δίωξη του κ. Αγγέλου κ.λπ.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Χωρίς να θέλω να σχολιάσω τις αποφάσεις και τις κινήσεις της Δικαιοσύνης, νομίζω πως γίνεται πλέον αντιληπτό αυτό το οποίο λέγαμε από πολύ παλιά, ότι εκεί δημιουργήθηκε το πρόβλημα και αν μη τι άλλο, δεν είναι δημιουργήματα της φαντασίας κάποιων περίεργων ανθρώπων στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, ή οποιουδήποτε αλλού.



Έχω την αίσθηση, λοιπόν, από την ώρα που ξέρουμε εμείς - από τότε, από την Ξάνθη, με τις κινητοποιήσεις των φορέων - ότι είχε ενημερωθεί αρμοδίως η κυβέρνηση, σε ανώτατο επίπεδο, για όλες αυτές τις κινήσεις της Μονής Βατοπεδίου και παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν απέτρεψε όλα όσα ακολούθησαν, αλλά μάλλον έδειξε να συμπλέει με τις κινήσεις της Μονής. Αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ζήτημα, σίγουρα πολιτικό και, από εκεί και πέρα, σίγουρα ηθικής τάξης και ποινικών ευθυνών και είναι προς διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Μήπως φωτογραφίζετε και το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, μετά και από όσα έγιναν χθες με τον κ. Αγγέλου;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μα νομίζω ότι οι αναφορές στα πρόσωπα αυτής της υπόθεσης, και στον κ. Αγγέλου και στον κ. Ρουσόπουλο, στους κατ' εξοχήν στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού την εποχή εκείνη, εκ των πραγμάτων, αυτό κάνουν. Δεν είναι κάτι δηλαδή που το κάνω εγώ ή το κάνει κάποιος άλλος. Όταν οι αναφορές, οι καταθέσεις και όλες αυτές οι ανταλλαγές τηλεφωνημάτων, που ήδη έχουν κατατεθεί από τους μάρτυρες και από διασταυρούμενες πηγές, δείχνουν ότι - αν μη τι άλλο - υπήρχε σχέση, προκύπτει ότι ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου όλη αυτή η υπόθεση. Το αν έκανε τη δουλειά του ο καθένας τότε ή αν παρενέβη και σε ποιο βαθμό παρενέβη, θα το οριοθετήσει επακριβώς η Δικαιοσύνη. Πραγματικά, για μένα προσωπικά, θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να γνώριζα και το μέρος της ποινικής δικογραφίας, που οδήγησε αν θέλετε και σε αυτή την κλήση σε απολογία του κ. Αγγέλου.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Να πάμε σ' ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας. Είχαμε αυτό το χτύπημα, με θύμα τον Σωκράτη Γκιόλια και ήθελα να σας ρωτήσω, με αφορμή μια συνέντευξη χθες της κυρίας Μπακογιάννη, εδώ στο Κανάλι 1, η οποία επανέφερε το ζήτημα ενός διακομματικού συλλαλητηρίου κατά της τρομοκρατίας. Θα σας έβρισκε σύμφωνο;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχει περισσότερη σημασία σήμερα δεν είναι το μήνυμα της καταδίκης της τρομοκρατίας, αυτό είναι πανθομολογούμενο. Δεν είμαι αρνητικός, αλλά νομίζω ότι η ουσία δεν είναι τόσο εκεί. Η ουσία βρίσκεται στο να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα φαινόμενα της τρομοκρατίας. Και η αποτροπή δεν έγκειται μόνο στην αστυνόμευση και στην καταστολή, αλλά και στην προσέγγιση των αιτίων, που δημιουργούν και τροφοδοτούν την τρομοκρατία, καθώς και στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου από αυτές ακριβώς τις πηγές δύναμής της.

Αυτό είναι που πρέπει να κάνει κυρίαρχα η Πολιτεία και κυρίως, έχει να κάνει με μια δημόσια συζήτηση, όχι με λαϊκισμό και με γρήγορες ανακοινώσεις, καταδίκες και λοιπά, αλλά με μια ουσιαστική συζήτηση σε σχέση με τη βία και την τρομοκρατία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι κοινωνικοί οι όροι, εννοείτε; Πρέπει να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικοί όροι;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ξέρετε ότι αυτά τα θέματα, ενώ ξεκινούν σε ένα επίπεδο, με διακηρύξεις - υποτίθεται - ιδεολογικοπολιτικού περιεχομένου, στο τέλος, βρίσκονται υπόγειες διαδρομές με οτιδήποτε. Άρα, είναι πολύ ευρύ αυτό το ζήτημα. Γι 'αυτό ακριβώς λέω ότι, μία δημόσια κουβέντα για το πώς αναλύεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας, τι το δημιουργεί και τι πρέπει να κάνει κυρίως η κοινωνία, προκειμένου να αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα, νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό απ' όλα, από τη σημειολογία ενός συλλαλητηρίου. Βεβαίως, δεν θα ήμουν αρνητικός, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα αποτελούσε καταλυτική συμβολή στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Επειδή ζούμε σε ρυθμούς μνημονίου, χθες είδαμε το σύνολο των Υπουργών, που συμμετείχαν σε μια διυπουργική σύσκεψη, να βάλλουν κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, ουσιαστικά κατηγορώντας τον ότι θα τους ελέγξει, μαζί με την τρόικα, ή ότι αυτό προσπαθεί να κάνει, αναιρώντας τους.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Παιχνίδια εξουσίας έχουν θέση στην Κυβέρνηση;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα παιχνιδιών εξουσίας. Είναι ζήτημα ουσιαστικών πολιτικών αντιλήψεων. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει - και κατά τη γνώμη μου υπάρχει, αλλά θα πρέπει να είναι και διακριτή - η γραμμή όπου πλέον διαχωρίζουμε, αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στη σύμβαση που έχουμε υπογράψει με το μηχανισμό για το λεγόμενο «μνημόνιο», από αυτά όπου, πλέον, στη λογική αυτή όπου έχουμε μπει, γίνονται υπερβάσεις, ή αν θέλετε και επιθετικές κινήσεις, απέναντι σε ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία και που μπορεί να θέσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ότι αυτή η Κυβέρνηση υπηρετεί και θέλει να υπηρετήσει το κοινό, το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών, υπό μία σχετική αμφισβήτηση.

Δεν λέω ότι δεν υπάρχει, αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη γραμμή, ότι το μνημόνιο οριοθετείται μέχρι εκεί, η χώρα μας θα κάνει αυτά τα οποία πρέπει και, από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το δρόμο του, προκειμένου να έρθει σ' εκείνο το επίπεδο όπου μπορεί να υλοποιήσει τις προγραμματικές του δεσμεύσεις.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Άρα συμφωνείτε απολύτως, φαντάζομαι, με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, που λέει ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπορεί να συμπεριφέρονται σαν μικροί πρωθυπουργοί.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό δεν το συζητώ. Και νομίζω ότι οι Έλληνες Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα, που έχουν την ευθύνη των επαφών, δεν επιτρέπουν να γίνεται κάτι τέτοιο σε βάρος της χώρας μας. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι η Ελλάδα σήμερα αποδεικνύει, με τον κόπο της και με όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία πέρασε, ότι δεν επιτρέπει σε όλους αυτούς, να συνεχίζουν αυτό το πογκρόμ, αν θέλετε, σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με την εικόνα της χώρας μας.

Αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει και αυτοί πλέον να μας αντιμετωπίζουν ως μια αξιοπρεπή χώρα, που τηρεί τις υποσχέσεις της, και όχι ως μια χώρα η οποία λοιδορείται, με δημοσιεύματα τύπου Γερμανίας, με την Αφροδίτη της Μήλου και όλα αυτά, όταν σήμερα ο ίδιος ο γερμανικός Τύπος εκθειάζει τη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Δεδομένου όμως ότι χρειάζεται, αν μη τι άλλο, μια σύμπνοια για να τηρήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας, υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές μέσα στην Κυβέρνηση;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές και δεν νομίζω ότι το επιτρέπουν και οι συνθήκες. Δεν θα πω τα γνωστά, που λέγονταν ίσως σε άλλες περιόδους, ότι οι Πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ δεν θα το επιτρέψουν και λοιπά, αλλά οι συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν σε κανέναν προσωπικές στρατηγικές, γιατί ο κόσμος μάς κοιτάει με το μεγεθυντικό φακό, στο τι κάνουμε και πώς συμπεριφερόμαστε, και στέλνει πολύ γρήγορα τα μηνύματά του, όταν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν τέτοιου είδους κινήσεις.

Γι 'αυτό το λόγο, θεωρώ ότι υπάρχει πίεση, η οποία οπωσδήποτε, με όλα αυτά τα πράγματα τα οποία είναι αναγκασμένος ο καθένας να σηκώνει, ως βάρος καθημερινής πολιτικής δουλειάς, μερικές φορές, δημιουργούν κάποιες - αν θέλετε - αντιφάσεις στις πολιτικές μας, λόγω της έλλειψης του απαραίτητου πολιτικού χρόνου για σωστό συντονισμό.

Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο διορθώνεται και δεν θέτει μείζον ζήτημα, ούτε προσωπικών στρατηγικών, ούτε πολιτικών αντιθέσεων.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ: Τέτοιου είδους μηνύματα από την κοινωνία προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, θα περιμένατε στις δημοτικές εκλογές; Στις αυτοδιοικητικές εννοώ.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν, πιστεύω ότι ο κόσμος, ο λαός, στέλνει τα μηνύματά του παντί τρόπω. Άρα, στο βαθμό που εμείς δεν έχουμε πείσει ότι κάνουμε το σωστό και, στο βαθμό που δεν έχουμε πείσει για το μήνυμα το οποίο στέλνουμε, μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια για την αναδιάρθρωση όλου του κράτους μας, μέσω του «Καλλικράτη» και των προσώπων που θα τον υλοποιήσουν με τις δημοτικές εκλογές, εάν δεν τα καταφέρουμε να περάσουμε αυτό το μήνυμα, ενδεχομένως, να κυριαρχήσουν άλλα μηνύματα, αρνητισμού, αρνητικής ψήφου, ψήφου διαμαρτυρίας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αντικυβερνητικού μετώπου.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πολιτικού χαστουκιού, όπως περιδιαβαίνουν κάποια πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα και λένε αυτή τη στιγμή, ότι αυτό πρέπει να γίνει στην πατρίδα μας, και όχι μια θετική ψήφος ουσιαστικής συμμετοχής και αλλαγής της χώρας, μέσω του «Καλλικράτη».

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Χθες, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ευθέως, μιλώντας εδώ, μαζί μας, είπε ότι η ίδια δεν πιστεύει ότι οι δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι δημιουργία εντός αντικυβερνητικού μετώπου, αλλά πρέπει να στείλουν ένα θετικό μήνυμα. Συμφωνείτε μ' αυτό; Όπως είπε η ίδια, μπορεί να στηρίξει υποψηφίους και από το ΠΑΣΟΚ. Θα μπορούσατε σ' αυτή την υπόθεση να συνεργαστείτε με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, με τον κ. Φώτη Κουβέλη;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν μπαίνει ζήτημα κεντρικών συνεργασιών, με την έννοια του ότι εμείς βλέπουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως μια προέκταση των εθνικών εκλογών. Υπάρχουν αυτοδιοικητικά πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες, τα οποία προσπαθούν να κάνουν και να πουν κάποια πράγματα στον Ελληνικό λαό, αλλά και μια Κυβέρνηση, η οποία θέλει την Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών, με τις αιρετές Περιφέρειες, να την αναβαθμίσει και να την κάνει κυρίαρχο άξονα στην ανάπτυξη και στη λειτουργία του κράτους.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ας πάμε λοιπόν σε αυτό. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη λένε πολλοί να δημιουργηθεί ένα μέτωπο για να αλλάξει προσανατολισμό, πολιτικό εννοώ, δημοτικό, η πόλη. Σε αυτό είστε θετικοί;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Τα μέτωπα δεν τα κάνει ούτε η κυρία Μπακογιάννη, ούτε εγώ, ούτε κανένα πολιτικό πρόσωπο. Τα κάνει η κοινή πεποίθηση της κοινωνίας ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει αυτό το κλίμα και αυτή η αντίληψη στην Θεσσαλονίκη. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να εκφραστεί.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο κ. Γκιουλέκας λέει ότι είναι αδέσμευτος, υπερκομματικός.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν οι πολίτες, κατά πόσον ο κ. Γκιουλέκας μπορεί να λέει «εγώ δεν έχω καμία σχέση με όλο αυτό το οποίο προϋπήρξε ως καθεστώς στην πόλη επί τόσα χρόνια, που έχει κουράσει τους Θεσσαλονικείς».

Αλλά, θα έλεγα, ας μη μιλάμε στο όνομά τους. Νομίζω ότι ήδη η τοπική κοινωνία, η Θεσσαλονίκη, συνειδητοποιώντας και τη σημασία που έχει η πόλη αυτή, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς παρουσίας της χώρας μας, δημιουργεί εκείνες τις εξελίξεις, που θα καταλήξουν σε συναινέσεις και στη δημιουργία, όχι από την κορυφή, αλλά από τη βάση, ενός μετώπου και ενός κινήματος, αν θέλετε, αλλαγής της κατάστασης. Εάν ο κ. Γκιουλέκας θεωρεί ότι μπορεί να το εκφράσει αυτό, ας το επιδιώξει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα, ότι θα φύγετε από Γραμματέας του κόμματος, να πάτε για Υφυπουργός στην Κυβέρνηση. Από το δικό μας ρεπορτάζ δεν προκύπτει, αλλά οφείλουμε να σας ρωτήσουμε.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να είναι η δέκατη φορά, στους 8 μήνες που είμαι εκλεγμένος στη θέση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που ακούω αυτού του είδους το παραπολιτικό σχόλιο. Θα ήθελα πάρα πολύ να μου το εξειδικεύσουν κι εμένα, για να δείξω κι εγώ το ενδιαφέρον μου.

Κοιτάξτε, δεν ξέρω αν σε κάποιους δεν αρέσει αυτό το οποίο κάνω ή θεωρούν ότι δεν είναι αρκετά θετικό, ούτως ώστε να συνεχίσω την προσπάθειά μου στην αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ, μετά από τις εθνικές εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας, αλλά εγώ είμαι απόλυτα προσανατολισμένος σε αυτό και στις κατευθύνσεις που μου έχει δώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκεί θα είμαι, μέχρι εκείνος να μου πει ότι δεν πρέπει να είμαι. Το μόνο που μ' ενοχλεί σ' αυτό το παραπολιτικό...

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι ότι κάποιοι επιχειρούν να το επιβάλουν;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, δεν με ενοχλεί αυτό καθόλου. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να το επιβάλει. Αυτό που με ενοχλεί είναι το ότι φαίνεται, ότι ως αντάλλαγμα, θα είναι κάτι άλλο. Δεν υπάρχει τέτοια αντίληψη σ' εμένα, δεν θέλω ανταλλάγματα, εάν κριθεί ότι θα πρέπει κάποιος άλλος να συνεχίσει αυτό το οποίο προσπαθούμε. Εμένα, αυτή τη στιγμή, μου είναι υπεραρκετή η τιμή που μου έκαναν οι πολίτες της Ξάνθης και με έστειλαν ως Βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από εκεί και μετά, όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα σας.