22 Φεβ 2010

Ομιλία στην Ορεστιάδα

Σύντροφε Υπουργέ, συντρόφισσες συναδέλφισσες στη Βουλή, κ. Αντινομάρχη, κ. Έπαρχε, κύριοι Δήμαρχοι, σύντροφε πρώην Υπουργέ, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι και θέλω να απευθυνθώ ειδικά σε σας, που δώσαμε μαζί μεγάλους κοινούς αγώνες από το 2005 και μετά, στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Χαίρομαι που σας βλέπω που είστε μαζί, το Γραμματέα τότε της Περιφερειακής Επιτροπής, τον Παναγιώτη Τζαμπάτα, την Εύη, που όταν ήμουν Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής στην Ξάνθη  ήταν Γραμματέας στον Έβρο. Κάποια κορίτσια που ήταν νεολαία και σιγά - σιγά έπαψαν να είναι πλέον νεολαία.


Συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαι πολύ συγκινημένος και πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Βεβαίως, αυτή η μεγάλη μου χαρά, οπωσδήποτε επισκιάζεται από το γεγονός της φυσικής καταστροφής, η οποία σίγουρα ρίχνει το σκοτάδι σε μια κατά τα άλλα χαρούμενη στιγμή, που όμως υπάρχει η νότα της αισιοδοξίας, ότι υφίσταται ένας μηχανισμός κρατικός, ότι σήμερα η πολιτεία είναι παρούσα, ότι σήμερα η πολιτεία παλεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, όπως τα περιέγραψε προηγουμένως ο Γιώργος Τόλιος, ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μπορέσει να ανακουφίσει τους ανθρώπους και τα νοικοκυριά που πλήττονται από αυτή την κατάσταση. Και βεβαίως περιμένουμε με αγωνία και προσμονή να κάνει και το καθήκον της για την επούλωση αυτών των πληγών που αφήνει πίσω της η καταστροφή.
Μια αντίστοιχη δύσκολη κατάσταση υπάρχει και ευρύτερα στη χώρα, στον τομέα της οικονομίας. Και νομίζω ότι είναι ένα κυρίαρχο ζήτημα που καθορίζει, δίνει το στίγμα των ημερών. Σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε έναν τομέα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε το επόμενο βήμα. Κάποιοι ευθύνονται για την κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, βρέθηκε λόγω του ότι κάποιοι κυβέρνησαν με ένα συγκεκριμένο τρόπο για αρκετά χρόνια.
Και πάνω σε αυτό, θα πρέπει ο κ. Σαμαράς να ξεκαθαρίσει. Συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με την πολιτική που ακολούθησαν οι Κυβερνήσεις Καραμανλή, στην τελευταία  ήταν και μέλος της.
Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και να μας πει. Αναγνωρίζει ή δεν αναγνωρίζει την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας στις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και σε τελική ανάλυση, πριν να κάνει κριτική για τις 100 πρώτες μέρες ή 100 και κάτι πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ, θα κάνει αυτοκριτική για τις 2.000 μέρες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία;
Και θα ήθελα λίγο να μιλήσω σε σχέση με ένα ζήτημα που απασχολεί αυτές τις μέρες, το ζήτημα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.
Λένε κάποιοι ότι ακόμα και  μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκφράζονται φωνές διαφωνίας με τη σκοπιμότητα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα πλασματικά στοιχεία της οικονομίας. Πριν έρθουμε να δούμε αυτές τις διαφωνίες, θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι μας σε ένα βασικό ερώτημα. Θεωρούμε ότι πλέον σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να υπηρετούμε τη διαφάνεια, θα πρέπει να λέμε την αλήθεια, θα πρέπει να μη φοβόμαστε τι θα πουν για μας στο εξωτερικό, θα πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας μας;
Από την ώρα που σε αυτό το ερώτημα απαντάμε θετικά και νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να απαντήσει αρνητικά, είναι υποχρέωσή μας, όταν μέσα από διοικητικές διαδικασίες προκύπτουν ότι κάποιοι διοχέτευσαν στοιχεία πλασματικά, προφανώς εσκεμμένα, προκειμένου να παραπλανήσουν τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πολύ περισσότερο τον ίδιο τον ελληνικό λαό,  να λογοδοτήσουν.
Διότι η συναίνεση, την οποία είπε ότι προσφέρει ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να γίνει συγκάλυψη. Αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθούμε. Ο ελληνικός λαός οφείλει πλέον να γνωρίζει το τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στη χώρα του, το πώς η περιουσία του, ο δημόσιος πλούτος, το χρήμα, όλο αυτό το οποίο με πολύ κόπο παράγει ως πλούτο στη χώρα του, να ξέρει πώς διοχετεύεται, με ποιο τρόπο διοχετεύεται και πώς αξιοποιείται.
Και βεβαίως ένα άλλο επίπεδο κριτικής που ακούμε, είναι ότι «μα, επιτέλους αργείτε, πάρτε μέτρα και γιατί δεν τα παίρνετε τα μέτρα, γιατί καθυστερείτε τόσο πολύ;». Λες και αυτά είναι ένας αριθμός μέτρων τα οποία θα πρέπει να ληφθούν ή όχι. Και ξέρετε γιατί το λένε αυτό; Γιατί έχουν ένα και μόνο σκοπό. Να γυρίσουν και να πουν ότι «όλοι ίδιοι είναι». Ότι «τι ΠΑΣΟΚ, τι Νέα Δημοκρατία, όλοι είναι το ίδιο και όλοι θα έκαναν τα ίδια πράγματα και να που τώρα επιβεβαιωνόμαστε».
Δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη, διότι εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε ένα διττό χρέος. Το ένα χρέος είναι να σώσουμε τη χώρα από την κατάρρευση και από την πτώχευση, αυτή που μας παρέδωσαν και αυτή που απέκρυπταν από τον ελληνικό λαό, ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
Και θα το κάνουμε, εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Όχι γιατί είμαστε καλοί λογιστές. Όχι γιατί μας αρέσουν οι αριθμοί. Όχι γιατί θέλουμε αυτάρεσκα να λέμε ότι τα νούμερα της χώρας πάνε καλύτερα. Αλλά γιατί αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να μπορέσει η χώρα να στέκεται πραγματικά στα πόδια της και να μπορούμε πράγματι να διοχετεύουμε εμείς εκεί που θέλουμε τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα, και όχι εκεί που θα μας υποδεικνύουν άλλοι. Γι' αυτό το λόγο θέλουμε να φτιάξουμε τα δημόσια οικονομικά μας.
Όμως από την άλλη μεριά έχουμε πει και ακόμα ένα πράγμα στον ελληνικό λαό και έχουμε δεσμευτεί και δεν πρόκειται να το αθετήσουμε. Πως ό,τι κάνουμε, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα έχουμε πάντα έναν, μοναδικό, κυρίαρχο παράγοντα, μια μοναδική κυρίαρχη αρχή στο μυαλό μας. Ότι υπηρετούμε, στο βαθμό που μπορούμε κάθε φορά, προσπαθώντας να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα της χώρας, την κοινωνική δικαιοσύνη. Ότι αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, πέρα από το αναγκαίο, είναι να υπηρετούμε, στο μέτρο που πρέπει, τη δικαιοσύνη σε αυτή τη χώρα.
Κάποιοι γύρισαν και είπαν ότι αυτό το οποίο ασκείται είναι σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και ότι η Κυβέρνηση σε αυτές τις 120 - 130 μέρες, δεν ξέρω πόσες ακριβώς είναι που κυβερνά, έχει καθυστερήσει.
Ερωτώ, είναι δεξιά πολιτική όταν αυτή η Κυβέρνηση στην πρώτη της κίνηση, στην πρώτη της σημαντική κίνηση, να συγκροτήσει τον προϋπολογισμό αυτής της χώρας, τήρησε τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις στο λαό και προέβλεψε: το 1 δις για την παιδεία, το 1 δις για το επίδομα αλληλεγγύης, την αύξηση του ποσοστού της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την αύξηση στο 4% των δημοσίων επενδύσεων, την πρόσληψη 1.000 ειδικευμένων γιατρών και 3.000 νοσηλευτών. Αυτά είναι δεξιά πολιτική; Αυτά ήταν στο πρόγραμμα και δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας;
Μας λένε ότι είναι σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική αυτή που ακολουθεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική η νέα αρχιτεκτονική στη διοικητική μεταρρύθμιση; Αυτό που τόσες φορές έπιασε στο στόμα της η Νέα Δημοκρατία και ουδέποτε τόλμησε να κάνει, πέρα από διακηρύξεις, ένα βήμα; Και που μέσα στους πρώτους μήνες, όταν ακόμα και σήμερα όλοι  έρχονται και λένε «δε θα προλάβετε, δε θα μπορέσετε να κάνετε τις εκλογές με το νέο αρχιτεκτονικό χάρτη», γιατί έτσι θέλουν, γιατί θέλουν να αποδείξουν ότι ήταν οι δυσκολίες τόσο μεγάλες και ο ελληνικός λαός τόσο ανώριμος, που δεν  μπορούσε να κάνει το μεγάλο βήμα. Θα τους διαψεύσουμε.
Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, με τη νέα αρχιτεκτονική, με το β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τις αιρετές περιφέρειες, με αποκέντρωση εξουσιών και πόρων, με νέο μοντέλο για τη χώρα, με νέους μεγάλους πρωτοβάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα μπορούν πράγματι να προσφέρουν στον πολίτη αυτά τα οποία έχει ανάγκη και θα μπορέσει να γίνει η ατμομηχανή για την ανάπτυξη.
Γιατί για μας δεν είναι τυπικά θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τα μεγάλα βήματα της χώρας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική. Είναι τα εργαλεία μέσα από τα οποία ανοίγουμε τους νέους μεγάλους δρόμους, τις λεωφόρους για την πατρίδα μας.
Γιατί για μας αυτή η μίζερη, μικροκαϋμένη, μικρομεσαία Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι πλέον όραμα του Έλληνα. Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε μια Ελλάδα, όπου πλέον θα βασίζεται σε καινούριες αρχές, σε άλλες αξίες. Αυτές που ξεκίνησε να μας περιγράφει από το 2004, από το 2005, από το συνέδριο, με υπομονή, με επιμονή, να μας τις μάθει ο Γιώργος Παπανδρέου και που σήμερα είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, που κανένας δεν μπορεί να σταθεί απέναντί του και που έρχονται και οι ίδιοι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να τις υιοθετούν και να μιλούν για διαφάνεια, να μιλούν για διαβούλευση, να μιλούν για εκλογή αρχηγού από τη βάση, να μιλούν για όλα αυτά τα οποία εμείς ερχόμαστε και κάνουμε πράξη και που τότε, όταν τα πρωτοεφαρμόσαμε, έρχονταν να μας λοιδορίσουν και να μας πουν ότι αυτά είναι «παιδικά παιχνίδια του Γιωργάκη». Δεν είναι «παιδικά παιχνίδια του Γιωργάκη», είναι κατακτήσεις του ελληνικού λαού, με ένα μεγάλο ηγέτη, που είναι τιμή, που είναι σωτηρία για την πατρίδα, να βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της.
Ο κ. Κακλαμάνης στο συνέδριο της ΕΝΑΕ διερωτήθηκε «μήπως ο Καλλικράτης είναι ένα πλοίο που μόλις βγήκε από το λιμάνι θα προσκρούσει στον πρώτο ύφαλο και θα βυθιστεί αύτανδρο, γιατί δεν έχει ούτε πλήρωμα και δεν έχει ούτε και τα σύγχρονα μέσα πλοήγησης».
Και του απάντησα και το επαναλαμβάνω εδώ και σήμερα γιατί θέλω να αποτίσω  φόρο τιμής στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, ότι κάνει μεγάλο λάθος. Ο «Καλλικράτης» ανοίγεται στα πέλαγα και θα ανακαλύψει και νέες πολιτείες, θα ανακαλύψει νέες χώρες, θα οδηγήσει τη χώρα αλλού, γιατί έχει δύο πράγματα που ο κ. Κακλαμάνης, ως συντηρητικός άνθρωπος που είναι και με αυτά που έχει στη δική του πολιτική σκέψη, δεν μπορεί να δει.
Έχει ένα υπέρ πλήρες πλήρωμα, που είναι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, που πήραν τις κοινότητες με ένα γραφείο και μια καρέκλα και σήμερα τις έκαναν πρωτοβάθμιους ΟΤΑ που παρέχουν υπηρεσίες και που είμαστε όλοι περήφανοι να έχουμε αυτούς τους δήμους τους μικρούς, τους περιφερειακούς, τους καποδιστριακούς, οι οποίοι σήκωσαν όλο το βάρος αυτά τα χρόνια. Και έφτιαξαν ένα ώριμο πολιτικό δυναμικό, το οποίο θα τραβήξει μπροστά και είναι αυτό που θα υλοποιήσει τον «Καλλικράτη» και χώρος  υπάρχει για όλους.
Μπορεί αυτή τη στιγμή κάποιοι αυτοδιοικητικοί να σκέφτονται  ότι περιορίζονται οι ρόλοι, περιορίζονται ίσως οι θέσεις. Σύντροφοι, για μας που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε σοσιαλιστές, χώρος υπάρχει για όλους, χώρος προσφοράς όχι χώρος οφικίων, θέσεων και αντιμισθιών. Σε αυτό το μετερίζι παλέψαμε πάντα και σε αυτό το μετερίζι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.
Και βεβαίως συστήματα πλοήγησης το πλοίο του «Καλλικράτη» έχει τα πλέον σύγχρονα, που είναι η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου και αυτής της Κυβέρνησης να τον εφαρμόσει. Λοιπόν κ. Κακλαμάνη και όσοι συνεχίζετε να σκέφτεστε συντηρητικά, ελάτε κι εσείς σε αυτό το πλοίο, γιατί η αυτοδιοίκηση ανήκει σε όλους, είναι πέρα από κόμματα, είναι πέρα από γραμμές, είναι ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής ανάπτυξης που πρέπει όλοι να το υπηρετήσουμε.
Αλλά να ήταν μόνο αυτά, να ήταν μόνο ο «Καλλικράτης»; Ξέρετε ότι μαζί, παράλληλα, υπάρχει προετοιμασία για το νέο εκλογικό νόμο. Διότι εμείς πλέον δεν ανεχόμαστε όλο αυτό το παλαιοκομματικό παιχνίδι το οποίο στήνεται κάθε φορά γύρω από το σύστημα εκλογής των βουλευτών.
Διότι δεν περιποιεί τιμή σε μας, όλους τους βουλευτές, να αναγκαζόμαστε πολλές φορές να κάνουμε πράγματα τα οποία έρχονται σε οριακό επίπεδο σε σχέση με την αξιοκρατία, την οποία επικαλούμαστε και τη διαφάνεια.
Διότι θέλουμε σε αυτή τη χώρα, όταν κάποιος δικαιούται κάτι να το δικαιούται και να έχει το δικαίωμα και να μπορεί να το κάνει. Όχι να έχει το δικαίωμα στα λόγια και στην ουσία αυτός ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη γνωριμία και τη  μεγαλύτερη επαφή με τα κέντρα εξουσίας να κάνει τη δουλειά του. Και αυτό θα αλλάξει μέσα από τον καινούριο εκλογικό νόμο. Και γι' αυτό είναι και δέσμευση της Κυβέρνησης.
Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία ας μην τον ψηφίσει, ας τραβήξει άλλη μια τετραετία τον ελληνικό λαό πίσω από αναχρονιστικά πολιτικά συστήματα. Εμείς την πρόκληση και την πρόσκληση την απευθύνουμε. Ας έρθει να στηρίξει το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα φέρει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μπορέσουμε να φύγουμε από όλο αυτό το σύστημα του παλαιοκομματισμού και της αναξιοκρατίας.
Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες αυτής της Κυβέρνησης ήταν να περάσει το νέο νόμο για τις προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Ξέρω ότι πολλούς από εσάς τους συντρόφους, είδα και κάποιους στα γραφεία της οργάνωσής μας, λίγο πριν έρθω εδώ, τους πονάει αυτό το θέμα. Διότι λένε «πάλι εμείς θα μιλήσουμε για αξιοκρατία; Υποστήκαμε τη «γαλάζια συνέντευξη», ανεχτήκαμε τόσα χρόνια όλο αυτό το πάρτι που γίνονταν σε βάρος των ανθρώπων που δεν πήγαν να προσκυνήσουν στις πολιτικές σκοπιμότητες και σήμερα εμείς θα μιλήσουμε πάλι για αξιοκρατία και θα την υποστούμε πάλι εμείς και τα παιδιά μας;»
Εμείς θα την υποστούμε, γιατί αυτή η παράταξη είναι πάντα που έκανε τις μεγάλες θυσίες, που έφερε τις μεγάλες αλλαγές. Και έχουμε μια ευθύνη. Να μην ξανακάνουμε λάθη του παρελθόντος. Το 1994 όταν ήμουν Γραμματέας του Γραφείου Πόλης τότε, του Τομεακού Γραφείου, αν δεν απατώμαι το λέγαμε, της Ξάνθης, μου έλεγαν τότε οι παλιοί σύντροφοι «δεν την ξέρεις τη δεξιά, εμείς θα κάνουμε το νόμο Πεπονή και αυτή θα έρθει να τον αλλάξει σε μια νύχτα».
Τότε τους έλεγα ως Γραμματέας «δεν έχετε δίκιο, δε θα μπορέσει κανένας να ανατρέψει αυτή την κοινωνική κατάκτηση». Είχαν δίκιο οι σύντροφοι, γιατί την είχαν ζήσει καλύτερα τη δεξιά από εμένα στο πετσί τους. Τον ανέτρεψαν. Τώρα όμως έχουμε υποχρέωση, σε αυτή τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, να θωρακίσουμε αυτή την αλλαγή με τέτοιο τρόπο που να είμαστε όλοι βέβαιοι, να είμαστε σίγουροι ότι η αξιοκρατία την οποία θα εγκαθιδρύσουμε και εγκαθιδρύουμε με αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, θα μείνει στο διηνεκές και κανένας κύριος που θα έρθει μετά να ξανακάνει λάφυρο την κυβέρνηση αυτής της χώρας και την εξουσία δε θα έχει αυτή την ευκαιρία. Είναι η υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ανοίξαμε ζητήματα που για δεκαετίες ολόκληρες ή δεν ανοίχτηκαν καθόλου ή με πολύ δειλό τρόπο τα ακουμπήσαμε, ακόμα και οι δικές μας κυβερνήσεις. Όμως συντρόφισσες και σύντροφοι, έφτασε η ώρα να δούμε την πραγματικότητα σε αυτή τη χώρα κατάματα. Και να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις και να τα αλλάξουμε όλα.
Γι' αυτό και ανοίγουμε τα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό. Γι' αυτό το λόγο θέτουμε το ζήτημα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Διότι πρέπει μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα και δικαιότερα την κατανομή των φόρων. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο βεβαίως είναι και το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που για μας δεν αποτελεί σκληρά μέτρα, εμπεριέχει σκληρά μέτρα, αλλά δεν είναι ανακοίνωση δέσμης σκληρών μέτρων όπως λέγονταν στο παρελθόν. Αποτελεί το μόνο δρόμο, το μόνο σταθερό δρόμο, για να μπορέσει η χώρα μας να αποκτήσει αυτό που είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, ένα σίγουρο δρόμο για τη δική της αυτόνομη πορεία στο παγκόσμιο γίγνεισθαι.
Την ίδια στιγμή, όπως ξέρουν και οι σύντροφοι βουλευτές, από τη Βουλή περνάνε πολύ σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία μπορεί να μην έχουν φτάσει ακόμα στην καθημερινότητα του πολίτη, όμως θα την καθορίσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Και αναφέρω, το νέο νόμο για τα δάση, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις διατάξεις για τους δανειολήπτες, για τις επιχειρήσεις, για το ΤΕΜΠΜΕ, για τον «Τειρεσία», την απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης των εταιρειών για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα, το νέο αναπτυξιακό νόμο και την ανακατανομή του ΕΣΠΑ, που κατάντησε κενό γράμμα από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το νόμο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή που έχει έρθει ως νομοθετική πρωτοβουλία για τη Στατιστική Υπηρεσία, για να πάψουν πλέον να μας δουλεύουν όλοι για τα «greek statistics».
Το νόμο για την ιθαγένεια και εδώ ήθελα να σταματήσω, για να πω μια κουβέντα παραπάνω. Είναι για μας ουσιαστικό πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα, να λέμε φωναχτά και δυνατά στην κοινωνία μας, ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία το παιδί των οικονομικών νόμιμων μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα, θητεύει σε ελληνικό σχολείο μαζί με τα παιδιά μας και να έρχονται κάποιοι και να μας λένε ότι αυτό είναι κίνδυνος για την Ελλάδα. Δεν είναι κίνδυνος και οφείλουμε να το λέμε φωναχτά. Δεν είναι κίνδυνος για την Ελλάδα.
Ο οικονομικός μετανάστης, ήρθε σε αυτή τη χώρα όπως πριν από δεκαετίες δικοί μας άνθρωποι, ιδίως από εδώ, από τον Έβρο, που μαζικά μετανάστευσαν για άλλες πολιτείες και πολλοί από εσάς ξέρουν ότι υποστήκανε στο πετσί τους το ρατσισμό και εκεί που πήγαν, μέχρι να μπορέσουν να τους αποδεχτεί η κοινωνία και να ανταποκριθούν.
Και να ερχόμαστε εμείς σήμερα να αναπαράγουμε τέτοιου είδους ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις και φοβίες; Η Ελλάδα δεν φοβάται τους νόμιμους μετανάστες. Είμαστε μια κοινωνία ισότητας, συνοχής, ίσων ευκαιριών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη χώρα. Και εν πάση περιπτώσει  το να έχουν δικαίωμα αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα, ζώντας σε αυτήν, το να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για το ποιος θα είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός που τους εκφράζει, ούτε αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε να το φοβόμαστε.
Αυτές τις μέρες έχει έρθει στη Βουλή, όπως ξέρουν και οι συνάδελφοι Υπουργοί και μια άλλη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, αφορά στην αυτονομία της δικαιοσύνης. Διότι νομίζω ότι πλέον και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας έχει γίνει αντιληπτό, ότι η Νέα Δημοκρατία αυτό που προσπάθησε να κάνει, ήταν να ελέγξει τη δικαιοσύνη. Εμείς ζητούμε και θέλουμε μια δικαιοσύνη ανεξάρτητη, αυτόνομη, χωρίς παρεμβάσεις, που μπορεί να κάνει τη δουλειά της, όταν σήμερα οι συγκρούσεις των μεγάλων συμφερόντων, των παρεμβάσεων βρίσκονται σε ένα τέτοιο επίπεδο, που αν δεν έχεις μια ισχυρή, αυτόνομη δικαιοσύνη που κάνει τη δουλειά της, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε το ίδιο το κράτος στα μεγάλα του βήματα.
Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό ζητούμε. Και βεβαίως δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε αυτή την κατάντια που έφτασε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2009, που προκειμένου να σταματήσει το έργο της δικαιοσύνης και να έρθουν οι φάκελοι για τα μεγάλα σκάνδαλα της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, όπως το Βατοπαίδιο και τα ομόλογα, διέλυσε σε μια βραδιά τη Βουλή, για να μπορέσει να αποφύγει αυτό το δικαστικό έλεγχο. Και εδώ ερχόμαστε και απαντάμε με τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Διότι δεν μπορούμε εμείς να πούμε ότι υπάρχει μια νέα περίοδος για τη χώρα, όπου ξεκινάμε πλέον από μια καθαρή, μηδενική βάση, με ξεκάθαρο τοπίο, με ξεκάθαρο κούτελο απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στους ίδιους μας τους συμπολίτες, σέρνοντας από το παρελθόν όλη αυτή την υπόνοια που έχει ο ελληνικός λαός, ότι κάποιοι μέσα από διαπλοκή, από αλισβερίσια της πολιτικής με τους επιχειρηματίες, με διαφόρων ειδών συμφέροντα ξεπουλήθηκαν και δημιούργησαν συνθήκες αδιαφάνειας. Αυτό το απόστημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στη χώρα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Όμως νομίζω ότι ειδικά στα ζητήματα της διαφάνειας και με όλη αυτή την ευαισθησία που έχει δείξει ο Πρόεδρός μας, έχουμε κάνει βήματα τα οποία θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα. Ότι σήμερα θεωρείται  αδιανόητο να περάσει οποιαδήποτε διάταξη νόμου από τη Βουλή, χωρίς προηγουμένως να έχει περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την κοινωνία μας, που λίγο μπορούμε να την καταλάβουμε.
Το ότι φτάσαμε σε ένα σημείο, η ίδια η Νέα Δημοκρατία να έρχεται και να λέει «μα πολύ γρήγορα το φτάσατε και δεν κάνατε διαβούλευση», είναι μια κατάκτηση για την κοινωνία μας, που οφείλεται στη δική μας αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής. Γιατί δεν μπορείς να αποφασίζεις για τα μεγάλα ζητήματα των πολιτών χωρίς προηγουμένως να τους έχεις δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούν έπ' αυτών, να πουν τη γνώμη τους, είτε σε ομάδες, είτε ως κοινωνικοί εταίροι, είτε ως συνδικαλιστικές παρατάξεις, είτε ως κόμματα, είτε ως φορείς οικονομικοί, κοινωνικοί, οτιδήποτε, είτε ακόμα και ως μεμονωμένο άτομο, ο κάθε πολίτης να μπορεί ελεύθερα να μπαίνει και να εκφράζει την άποψή του. Αυτή είναι η νέα αντίληψη που φέρνουμε στη χώρα.
Και βεβαίως θέλω να μου πείτε αν φανταζόσασταν ποτέ ότι θα είχαμε συνεδριάσεις Υπουργικών Συμβούλιων on camera, να μπορεί να κάθεται ο τελευταίος πολίτης και να βλέπει το τι ειπώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Ένα Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο μέσα σε 4 μήνες συνεδρίασε πολύ περισσότερες φορές απ' ότι είχε συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Καραμανλή επί 6 χρόνια.
Αν σε αυτά προσθέσετε τις συγχωνεύσεις των οργανισμών, των επιτροπών, τη νέα πρωτοβουλία για τα κρατικά αυτοκίνητα, την οποία δεν την ξέρω ακόμα καλά, αλλά την ξέρει ο Γιώργος Τόλιος και μπορεί να μας τα πει, το σύστημα στελέχωσης του κράτους που ναι μεν αυτές όλες οι καθυστερήσεις ξέρω ότι έχουν κάνει κακό στην κοινωνία και το λέμε ευθέως, θα έπρεπε να έχουμε τελειώσει. Όμως δόθηκε το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να θεωρεί ότι έχει άποψη για το ποιος είναι σε ποια κρατική θέση, με ποια προσόντα και τι ακριβώς υπηρετεί.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, νομίζω ότι στα ζητήματα της διεθνούς παρουσίας του Προέδρου μας περιττεύει να αναφερθώ. Έχοντας ιδίως συνηθίσει σε έναν πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι θέμα να θυμόμαστε αν πήγε 2 - 3 φορές έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας, νομίζω ότι είναι κοινή πεποίθηση όλου του ελληνικού λαού, ασχέτως κομματικής ή παραταξιακής τοποθέτησης, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική σανίδα σωτηρίας για τη χώρα, με την εκπροσώπηση που κάνει στο εξωτερικό.
Διαφάνεια, εργατικότητα, λογοδοσία, σεβασμός του δημοσίου πλούτου, σεβασμός στον πολίτη, δικαιοσύνη, αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία, αυτά ήταν τα πράγματα που ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε να μας περιγράφει. Και αυτά ήταν τα πράγματα με βάση τα οποία θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία μας, αυτό το δύσκολο ταξίδι, αυτό το επίπονο ταξίδι για όλους μας που ο καθένας μας έχει μερίδιο συμμετοχής και ευθύνη συμμετοχής και που είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα μας πέρα από την κρίση, μια πατρίδα για την οποία θα είμαστε εμείς περήφανοι και στην οποία θα ζουν αξιοπρεπείς πολίτες.