ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη.
Κύριε Ξυνίδη καλό μεσημέρι. Έχουμε πάρα πολλά θέματα που θα είχε ενδιαφέρον ν' ακούσουμε τη γνώμη σας. Κατ' αρχήν ενώ έχει πάρει η Κυβέρνηση κάποια μέτρα, οι πιέσεις των αγορών δεν σταματούν, ζητούν νέα, είναι θέμα χρόνου ν' ανακοινωθούν. Το κόμμα κ. Ξυνίδη τι απαντά; Στηρίζει αυτή την πολιτική που έχει βασικό στοιχείο τη δημοσιονομική εξυγίανση;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατ' αρχήν, διαφωνώ με τη λογική ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν. Αυτό το οποίο έχει πει η Κυβέρνηση είναι ότι τα μέτρα, τα οποία προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αρκούν για να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Βεβαίως, η κατάσταση η οποία υπάρχει, και τη ζούμε καθημερινά μέσα και από τη διεθνή ειδησεογραφία, είναι δύσκολη και δεν μπορείς να προκαταβάλεις ούτε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, ούτε το πώς πρέπει να αντιδράσει η Κυβέρνηση, που έχει και την κύρια ευθύνη για το χειρισμό όλου αυτού του θέματος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Το ρεπορτάζ όμως λέει, δεν ξέρω αν επαληθευθεί αλλά ως δημοσιογράφοι τη δουλειά μας κάνουμε και το ρεπορτάζ δίνουμε, ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων τις επόμενες μέρες, μετά την απεργία της 24ης Φεβρουαρίου και πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε εκπνέει και η διορία που έχουν θέσει οι κοινοτικές αρχές. Μιλάνε για 2% αύξηση του ΦΠΑ, νέα αύξηση του φόρου στα καύσιμα, μειώσεις επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση του φόρου μεταβίβασης στα αυτοκίνητα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όλη αυτή η «μετρολογία» υπάρχει, διακινείται καθημερινά και μάλιστα, πολλές φορές, διακινείται πλέον και εκτός Ελλάδας και αυτό είναι εντυπωσιακό. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς εννοείτε, όταν λέτε ότι «υπάρχει ρεπορτάζ». Εκείνο το οποίο εγώ γνωρίζω είναι ότι η θέση, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή και στην Κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, είναι ότι αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και από τον Πρωθυπουργό στη συνέχεια, είναι εκείνη η δέσμη μέτρων που θεωρούμε ότι αρκεί, ώστε δημοσιονομικά να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Εάν από εκεί και πέρα υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης, όπως εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε και οφείλει να το κάνει η Κυβέρνηση, βεβαίως λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον δεύτερο αλλά κυρίαρχο πυλώνα των αποφάσεών της, που πρέπει να είναι η ελάχιστη απόδοση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ήδη ληφθέντα μέτρα πάντως, για να το θέσουμε διαφορετικά, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα τα στηρίζει; Γιατί έχουμε ακούσει και επιφυλάξεις από κάποιους βουλευτές.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Επιφυλάξεις νομίζω ότι έχουμε όλοι μας, με την έννοια ότι κανένας δεν θέλει να βρίσκεται ο Ελληνικός λαός σε συνθήκες πίεσης και υποβάθμισης της ποιότητας και του επιπέδου διαβίωσής του. Υπό αυτή την έννοια, επιφυλάξεις υπάρχουν, και καλώς υπάρχουν, από όλους. Από εκεί και πέρα όμως, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό από την κοινωνία - και εκφράζεται και αυτό - ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με μεγάλη προσοχή να περιορίσει όσο το δυνατόν γίνεται αυτά τα μέτρα, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον πολίτη, και ιδίως του χαμηλού εισοδήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια άλλη πλευρά, πέρα από την κόκκινη πλευρά, πριν φτάσουμε σ' αυτήν: Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε και ήταν πολύ σωστό νομίζω ως εκτίμηση, ότι τέτοιου είδους μέτρα αλλά και η λιτότητα τρέφουν την ύφεση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, και συνεχίζουμε να το λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα υπάρχει αυτός ο φόβος να πέσουμε σε μια ύφεση..
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μα καταγράφεται νομίζω ήδη ως πρόβλεψη αυτή η ύφεση, ότι δηλαδή ο μεγάλος κίνδυνος είναι πως, ενώ την υπολογίζαμε από το 0 και κάτι, μπορεί να πάει στο 2 ή στο 3, οπότε θα έχουμε μια ανακύκλωση όλης αυτής της κατάστασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που φέρνει και μεγαλύτερη ανεργία..
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ακριβώς. Αυτή είναι και η κύρια επιχειρηματολογία που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση απέναντι και στους διεθνείς παράγοντες που παρεμβαίνουν, και στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτή η λήψη μέτρων με μόνη κατεύθυνση τα δημοσιονομικά και αυτή η πίεση που ασκείται στη χώρα μας, στην ουσία, στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία και μας οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση.
Αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας που κάνουμε, προσπαθώντας να πείσουμε και όλους αυτούς που μας πιέζουν, ότι έχοντάς μας υπό επιτήρηση, πλέον δεν αρκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι στα όσα μέτρα λαμβάνονται θα πρέπει να υπάρξει κάποιο όριο; Για παράδειγμα, θα ήταν κόκκινη γραμμή όπως το έχει πει και η ΓΣΕΕ, η περικοπή του 14ου μισθού; Για ν' αναφερθώ πάλι στο ρεπορτάζ λέει ότι οικονομικός Υπουργός έλεγε ότι «είναι κόκκινη γραμμή για μας», εννοεί για την Κυβέρνηση, «ο 14ος μισθός». Έχετε μια παρόμοια εκτίμηση;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο καθένας θα μπορούσε να βάλει κόκκινες γραμμές σε πάρα πολλά επίπεδα. Φανταστείτε τι κόκκινες γραμμές θα βάζαμε, αν πριν από 6 ή 8 μήνες λέγαμε ότι θα ήταν πάρα πολύ πιθανό για τη χώρα να ενταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν το σκεφτόμασταν τότε; Θέλω να πω ότι οι κόκκινες γραμμές μπορεί να τίθενται για να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα. Και καλό είναι να γίνεται κάποιες φορές, για να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα, ότι οι θυσίες και η συμπίεση θα πρέπει να έχουν ένα όριο και να μην γίνονται χωρίς ιδιαίτερη περίσκεψη, αλλά, από την άλλη μεριά, νομίζω ότι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή που διαμορφώνει τις συνθήκες και ότι οι κόκκινες γραμμές αναθεωρούνται και αναδιπλώνονται.
Εμείς δεν θέλουμε να αναθεωρήσουμε και να αναδιπλώσουμε κόκκινες γραμμές, οι οποίες απλά θα τεθούν για να τεθούν τώρα. Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση είναι σαφές, ότι «ναι, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια της χώρας, αλλά μην διανοηθεί κανείς ότι δεν θα λαμβάνεται συνεχώς υπόψη ο δεύτερος πυλώνας της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, που είναι η απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας, ανάλογα με το όριο των δυνατοτήτων του, θα πρέπει να συνδράμει σ' αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «αναλογικά» δεν το έχουμε δει ακόμα, έτσι δεν είναι; Θέλω να πω ότι το μεγάλο βάρος, τα πρώτα μέτρα αφορούν έμμεσους φόρους, την αύξηση των φόρων των καυσίμων που δεν είναι κοινωνικά δίκαιο. Η συνομιλία μας πάντως με στελέχη του ΠΑΣΟΚ μας παραπέμπουν στο φορολογικό νομοσχέδιο, μας παραπέμπουν σε κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται υπό διαβούλευση, στην επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ θα σας πω κάτι που έγινε, ότι το επίδομα αλληλεγγύης που δόθηκε, δόθηκε μετά από φορολόγηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Νομίζω ότι αυτή η Κυβέρνηση, και με τη σύνταξη του σχεδίου του προϋπολογισμού, έδωσε το στίγμα της και, κάθε φορά, αν θα δείτε στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, ναι μεν είναι μέτρα τα οποία έχουν έναν εισπρακτικό χαρακτήρα, για να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες των Ταμείων του κράτους, αλλά από την άλλη μεριά, μπαίνει πάντα και μια παράμετρος, η οποία δείχνει μια ιδιαίτερη πρόνοια προς τους κοινωνικά αδύναμους, ασχέτως εάν αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό αυτή τη στιγμή για τις αδύναμες κοινωνικά τάξεις. Χρειάζονται πολύ περισσότερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγο αναφερθήκατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και επειδή έχει προκύψει, έχει μπει πια στην καθημερινή μας ζωή σε επίπεδο συζήτησης εννοώ, ακόμα και μέσα στο κόμμα σας για να περιοριστώ λόγω της ιδιότητάς σας σ' αυτό, υπάρχουν αντικρουόμενες ή αντίθετες, ας το πω έτσι, απόψεις για το αν είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως διαβάζω συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα..
Υπάρχουν στελέχη, και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο η πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου από το ρεπορτάζ μας προκύπτει ότι χαρακτηρίζει καταστροφικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί θα ήταν καταστροφικό; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εκείνο που ξέραμε πριν από 10ετίες; Έχει αλλάξει; Την ώρα μάλιστα που υπάρχει η παραδοχή ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και χωρίς να υπάρχει και στήριξη ξεκάθαρη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχήν, πραγματικά, κανένας δεν μπορεί να είναι υπέρ της προσφυγής μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα είναι μια κατάληξη - αν τυχόν υπάρξει ποτέ τέτοια - για λόγους ανάγκης και μόνον. Και αυτό, διότι έχει αποδειχθεί ότι όσες χώρες μπήκαν σε αυτού του είδους την καθοδήγηση ή τη σφιχτή επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από πάρα πολύ χρόνο και πάρα πολύ κόπο και μεγάλες περιόδους ύφεσης, έχουν καταφέρει πράγματι να σταθούν στα πόδια τους.
Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει δυνάμεις και πόρους, ικανότητα και πολιτική βούληση, αλλά και τη θέληση της κοινωνίας και του λαού, για να μπορέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ανατρέψει τα δεδομένα και να επαναδιατάξει και τις κοινωνικές δομές, και τις θεσμικές δομές, και τις οικονομικές δομές. Μια επιτήρηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχω την άποψη, ότι θα γινόταν με τέτοιου είδους βήματα που, αυτή τη δυναμική, που μπορεί να αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα την πήγαινε τόσο αργά ώστε, στην ουσία, θα μας έκρινε σ' ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θα μπορούσαμε υπό άλλες συνθήκες να το περιορίσουμε σε ένα πολύ μικρότερο διάστημα λιτότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούμε με προσοχή αυτά που λέτε, αλλά έχει ενδιαφέρον και η συνέντευξη της κας Παναρίτη, της Βουλευτή Επικρατείας στο συνάδελφο Νίκο Παπαδημητρίου που απαντά σε σχετική ερώτησή του ότι «οι συμπολίτες μας πρέπει να δουν θετικά οποιαδήποτε κίνηση θα βοηθήσει τη χώρα μας να βγει από την περιπέτεια όσο πιο καθαρά, ανώδυνα, φθηνά και με διαφάνεια» και μάλιστα χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτη τη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η βοήθεια, έτσι όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, που είπε ότι σε επίπεδο παροχής συμβουλών, γνώμης, μελετών, από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βεβαίως και είναι ευπρόσδεκτη. Από εκεί και πέρα όμως, άλλο αυτό, και άλλο να μπει η χώρα σ' ένα πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, όπως αυτά της υπαγορεύονται.
Η δική μας πεποίθηση είναι ότι η Ελλάδα, με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς οικονομική βοήθεια, απλά διαχειριζόμενη μ' έναν διαφορετικό τρόπο τα του οίκου της, παίρνοντας μόνο πίστωση χρόνου και υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της - και αυτό στη λογική τού να μην υπάρχει αυτό το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε σχέση με τα επιτόκια του δανεισμού μας, να μας εξασφαλιστεί δηλαδή αυτή η ανοχή, για να μπορούμε να δανειζόμαστε όπως και οι άλλες χώρες - πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση.
Διότι βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σκληρή, μια αμετακίνητη απόφαση της Κυβέρνησης, να περάσει η χώρα σε μια νέα φάση, σε μια φάση πλήρους διαφάνειας και ορθολογιστικής λειτουργίας και των δημόσιων οικονομικών, αλλά και γενικά της οικονομικής ζωής και, από την άλλη μεριά, και αυτό είναι κυρίαρχο, υπάρχει πραγματική βούληση και της κοινωνίας να στηρίξει αυτό το εγχείρημα. Κι αυτό, γιατί όλοι έχουμε κουραστεί να είμαστε συνέχεια εκείνη η χώρα που είναι ένα βήμα μπρος και δύο πίσω. Νομίζω ότι έχουμε ωριμάσει όλοι μας και είμαστε πια σ' αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για την πολιτική στήριξη που ζητά ο Πρωθυπουργός, αυτό έχει καταγραφεί, το έχει κάνει επανειλημμένως. Κατά τη γνώμη σας όμως θα πρέπει να υπάρξει κάποια δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού που να λέει ότι «ως εδώ με την επιβολή μέτρων, πήραμε όποια μέτρα χρειάζονταν, τώρα τα εφαρμόζουμε και δεν δεχόμαστε άλλα μέτρα»;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά τα σημεία, και πού βάζει τα όρια, και πού βάζει το τέλος. Γι' αυτό δεν έχω κανένα άγχος και καμία αμφιβολία ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, όταν πρέπει να γίνει. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το περίπλοκο παιχνίδι που έχει στηθεί και με τη διεθνή κερδοσκοπία. Και αυτό, δεν είναι κάτι που καταγγέλλεται μόνο από μας, «τα κακά παιδιά» της Ευρώπης, βλέπετε ότι βγαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες και Πρωθυπουργοί και κάνουν δηλώσεις ότι υφίσταται αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο ζήτημα - ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε ότι η Αντικατασκοπία της χώρας του ερευνά το θέμα.
Άρα, δεν είναι ότι απλά γκρινιάζουμε, γιατί βρεθήκαμε πάλι εμείς από κάτω και θέλουμε να πούμε ότι μας φταίνε κάποιοι άλλοι, πέρα από τα δικά μας λάθη και τις δικές μας ευθύνες οι οποίες είναι δεδομένες - και κάποιοι πρέπει να απολογηθούν γιατί έφτασαν την Ελλάδα σ' αυτό το σημείο, να θεωρείται σε όλο τον κόσμο ότι είναι η υπ' αριθμόν ένα υπό κατάρρευση οικονομία. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει κι ένα διεθνές περίπλοκο παιχνίδι, σε σχέση με την οικονομία μας και τη χώρα μας και παραπέρα, με την οικονομία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση του οποίου οι κινήσεις πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικές, με στρατηγική, και να αντιμετωπίζονται κάθε μέρα ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν. Νομίζω όμως ότι το έχουμε πετύχει αυτό πλέον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το εξειδικεύσουμε λίγο; Γιατί μου έκανε τρομερή εντύπωση, δεν ξέρω πώς το είδατε εσείς: Στη χώρα μας, πάντα, και εδώ υπάρχει ένα περίεργο παιχνίδι με κερδοσκόπους, με κυκλώματα κτλ., ο χώρος των καυσίμων είναι ένας χώρος που χρόνια τώρα, όλοι το λένε, όλα τα πολιτικά κόμματα, λειτουργεί σε βάση παραοικονομίας. Πόσο βοήθησε ότι προαναγγέλθηκε η αύξηση του φόρου των καυσίμων και εφαρμόστηκε μετά από αρκετές ημέρες δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα σχεδόν, ή να πω, νόμιμα, να εξοικονομήσουν δεκάδες εκατομμύρια εις βάρος των καταναλωτών και του κράτους, τα κυκλώματα των καυσίμων.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Χωρίς να έχω πλήρη εικόνα αν πράγματι είναι έτσι, νομίζω ότι τέτοιου είδους χειρισμοί, που δημιουργούν περιστασιακά οφέλη σε κάποιους, καλό είναι να αποφεύγονται. Όμως, σε τελική ανάλυση, το βασικό, εκείνο που έχει περισσότερη σημασία απ' όλα, είναι να μπορούν να τίθενται κανόνες, που θα περιορίζουν τη δυνατότητα του οποιουδήποτε να κάνει αυτό το παιχνίδι.
Και τι εννοώ: ότι αν για παράδειγμα έχει τη δυνατότητα το Δημόσιο, ανά πάσα στιγμή, να ξέρει ποιος έχει τι στις αποθήκες του, πόσο το έχει αγοράσει, πόσο το έχει τιμολογήσει και πόσο θα το πουλήσει, ελαττώνεται η πιθανότητα για κάθε τι που μπορεί να προκύψει ως παιχνίδι. Άρα, αυτό που έχουμε πει, ότι η χώρα πάσχει από διαφάνεια και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που την επιβάλλουν, και το γεγονός ότι έχουμε βάλει ως κύριο στόχο αυτής της τετραετίας του ΠΑΣΟΚ να επικρατήσει διαφάνεια παντού, νομίζω ότι δίνει απάντηση σ' αυτό το ερώτημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δημιουργεί φοβίες γιατί αυτοί οι ίδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, και αναφέρονται ας πούμε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Εφορίας, είναι αυτοί που θα κληθούν να φέρουν περισσότερα έσοδα στο κράτος, να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και είναι αυτοί που επισήμως είναι δυσαρεστημένοι και προαναγγέλλουν έναν κύκλο κινητοποιήσεων ενάντια στις περικοπές που γίνονται στις αποδοχές τους.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Στρεβλώσεις υπάρχουν, δεν χωράει αμφιβολία. Όμως, θα ήθελα ειλικρινά να πω ότι το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί στρεβλώσεις ή και συντεχνιακές αντιλήψεις, δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι ενταγμένοι και υπηρετούν τέτοιου είδους θέσεις, απλά κάθονται πίσω από μια συντεχνιακή τους αντίληψη και δεν δέχονται να χάσουν κεκτημένα κτλ. Υπάρχουν άνθρωποι του καθήκοντος παντού, έτοιμοι να πάρουν πρωτοβουλίες, αρκεί να τους δοθεί η θεσμική δυνατότητα να το κάνουν, και να υπάρξει η εμπιστοσύνη, αλλά και πολιτική βούληση από πλευράς Κυβέρνησης, για να κάνουν πράγματι τη δουλειά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να φύγουμε λίγο από τη συζήτηση για τα μέτρα και να σας ρωτήσουμε αν την Τετάρτη που έχει προγραμματιστεί η απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα θα στηρίξει αυτή την κινητοποίηση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις οι οποίες πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει σαφή θέση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Και καλά κάνουν, γιατί και οι εργαζόμενοι μέσα από το συνδικαλισμό θα πρέπει να δηλώνουν και να διαδηλώνουν την προάσπιση των συμφερόντων τους και του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσής τους, ιδίως για τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει δηλαδή και εκπροσώπηση από το κόμμα σε αυτή την κινητοποίηση της Τετάρτης που την κάνει η ΓΣΕΕ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η πρωτοκαθεδρία, όπως αντιλαμβάνεστε, ανήκει στις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι μπορείτε να αντιληφθείτε ότι δεν θα πρωτοστατούσαν αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, εάν το κόμμα έλεγε «δεν κρίνω ή δεν εγκρίνω». Ο ρόλος του κόμματος είναι άλλος. Αντιλαμβάνεστε, απ' αυτό το οποίο σας λέω, ότι υπάρχει πλήρως δικαιολογημένο ενδιαφέρον των τάξεων αυτών, αυτή τη στιγμή, και να απεργήσουν, και να στείλουν το μήνυμά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήταν παράλειψη να μη σας ρωτήσουμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όχι μόνο γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία.
Έχει δημιουργηθεί ένα σχετικά περίεργο σκηνικό και μέσα στο κόμμα. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η κα Παπανδρέου, ο κ. Σκανδαλίδης, ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης, έχουν κάθετα εκφραστεί ενάντια και για τη συγκυρία και για την απόφαση αυτή και το ερώτημα είναι αν σας ανησυχεί αυτό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί δηλαδή η πρωτοβουλία σας αυτή σε μπούμερανγκ αλλά και να υπάρξει και διασυρμός για τη χώρα ευρύτερα. Και για το όλο ΠΑΣΟΚ, γιατί εδώ υπάρχει ένα θέμα από πότε θα ξεκινήσει, πού θα επεκταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, νομίζω ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον πορίσματα, τα οποία διενεργήθηκαν από τη Διοίκηση και από τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει ευθύνη συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη, για προώθηση στοιχείων τα οποία δεν ήταν ειλικρινή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προς την ελληνική κοινωνία, κανένας δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει ότι αυτό θα πρέπει να μείνει κρυφό. Διότι σε αυτή την περίπτωση, δεν μιλάμε πλέον για συναίνεση, όπως θέλει να λέει ο κ. Σαμαράς, αλλά για συγκάλυψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως όμως οι διαξιφισμοί γύρω από αυτό το θέμα διασύρουν ακόμα περισσότερο; Πόσο περισσότερο θα μου πείτε...
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό σας λέω. Τίθεται λοιπόν ένα ζήτημα και νομίζω ότι εκεί ασκείται και η κριτική, ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενδεχομένως να κάνουμε και κακό στην εικόνα της χώρας προς το εξωτερικό κυρίως. Όμως, από την άλλη μεριά, αφαιρούν τη δυνατότητα ενός συναινετικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας. Οι προβληματισμοί οι οποίοι ακούγονται δεν είναι φυσικά παράλογοι, έχουν τη λογική τους και έχουν, αν θέλετε, και τη φιλοσοφία τους. Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, πρέπει να μπει πάνω από όλα η θέση αρχής, που είναι να υπηρετούμε τη διαφάνεια και την ξεκάθαρη θέση της χώρας μας, ότι δεν πρόκειται πλέον να υπηρετήσει ούτε συγκαλύψεις, ούτε αδιαφανή στοιχεία, αλλά μόνο τη διαφάνεια, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και αυτή η θέση αρχής είναι πολύ βαρύτερη από εκείνη της εύλογης σκοπιμότητας, ως προς το να μη δείξουμε ακόμα ένα κομμάτι του κακού μας εαυτού προς τα έξω, λες και δεν το ξέρουν οι άλλοι, ή από την άλλη μεριά, ακόμα περισσότερο, ως προς το να μη θυμώσει η Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι άμεση η σύστασή της; Να την περιμένουμε όπως λένε οι πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι προσπαθεί να δημιουργηθεί μια πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση σε σχέση μ' αυτό το θέμα, την οποία δεν αντιλαμβάνομαι. Θα θυμάστε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε σχεδόν 1-1,5 μήνα που έχουν περάσει οι προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, 5 εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί και ήδη προχωρούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς όμως αυτή η Εξεταστική έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σχετίζεται με το διασυρμό και το κακό όνομα της χώρας στο εξωτερικό.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν θα ήταν ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτό το οποίο λέτε, ούτε η υπόθεση του Βατοπεδίου, για παράδειγμα, ούτε των ομολόγων, ούτε του Χρηματιστηρίου, ούτε του ΓΕΡΜΑΝΟΥ. Η κάθε μία έχει την αξία της και είναι πολύ μεγάλη. Είναι λάθος νομίζω να προσπαθεί να δημιουργηθεί πίεση απέναντι στην Κυβέρνηση, αποκλειστικά και μόνο γιατί ίσως δημιουργήσει - αυτό το οποίο ευελπιστούν κάποιοι - αντιθέσεις στο εσωτερικό της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς συμφωνείτε με κάτι που ακούγεται όλο και πιο δυνατά στην κοινωνία αλλά και στην Κυβέρνηση κτλ., ότι χρειάζεται να μπει κάποιος φυλακή, έστω και ένας, αν είναι βέβαια υπεύθυνος, για την κακή οικονομική διαχείριση μέχρι σήμερα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η λογική αυτή, του να μπει φυλακή έστω και ένας, έτσι όπως ακούγεται, από μόνη της, νομίζω ότι είναι επικίνδυνη. Εκείνο το οποίο οπωσδήποτε πρέπει να γίνει, είναι να μπουν φυλακή ίσως πολλοί, εάν αποδειχθεί ότι πράγματι, με τις πράξεις, τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους, έχουν ζημιώσει τόσο πολύ τη χώρα και την έχουν φέρει σ' αυτό το σημείο όπου βρίσκεται. Άρα, απόδοση δικαιοσύνης και διαφάνεια παντού, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ' όλες τις χρονικές περιόδους διακυβέρνησης.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και από την περίοδο Σημίτη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την απάντησή μου. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, αυτό δεν σημαίνει ότι σφάζουμε όποιον βρίσκουμε μπροστά μας, μόνο και μόνο με τη λογική ότι ζητούμε αίμα. Αυτό θα δημιουργήσει έκρυθμες καταστάσεις και ενδεχομένως, να βρεθούν και κάποιοι άνθρωποι να πληρώνουν με πολύ βαρύ τίμημα, όχι τόσο σοβαρές πράξεις, δήθεν σε μια λαϊκίστικη λογική ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που πράγματι έφταιξαν και αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα στον Ελληνικό λαό σήμερα. Κι αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτη ψυχραιμία και με τη Δικαιοσύνη να κάνει κυρίαρχα το καθήκον της, να έχει αυτή δηλαδή τον πρώτο λόγο, και δευτερευόντως η Βουλή για την απόδοση των πολιτικών ευθυνών.
Τώρα, για το ερώτημα που μου θέσατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την περίοδο Σημίτη λέτε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι. Σε μια τέτοια θέση αρχής, δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, ούτε χρονικές, ούτε οποιεσδήποτε άλλες. Και μάλιστα, επί του πολιτικού αν θέλετε - γιατί μου είχε τεθεί και παλαιότερα το ζήτημα «μα τι τις θέλετε τις Εξεταστικές, αφού έχουν παραγραφεί τα αδικήματα;» - πρέπει να πω ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν παραγράφονται.
Όμως, θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι, όλοι αυτοί οι οποίοι επιχαίρουν ότι θα υπάρξουν συμψηφισμοί και ότι θα βρουν στις περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πράγματα για να τα συμψηφίσουν, σε σχέση με αυτά της τελευταίας πενταετίας της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ότι θα διαψευσθούν οικτρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση από ακροατές του σταθμού μας για τη λειτουργία του κόμματος. Μας ζητούν να σας μεταφέρουμε το ερώτημα: Έχετε γίνει δέκτης κάποιων επικρίσεων και πέρα από το γεγονός ότι κάποιες επικρίσεις υποκρύπτουν προσωπικά κίνητρα, δεν μένω σ' αυτές, αρκετοί σύντροφοί σας διαπιστώνουν ότι το κόμμα έχει πάψει να είναι καταλύτης των κοινωνικών εξελίξεων. Εσείς τι απαντάτε και πώς βλέπετε το ρόλο του κόμματος στην κυβερνητική περίοδο του ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ θα συμφωνήσω με την εκτίμηση αυτή. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τις εκλογές και μετά, και με αυτό το μεταβατικό στάδιο που έχει περάσει το κόμμα μας, δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι, προκειμένου να μπορεί να παίξει τον πραγματικό και ουσιαστικό του ρόλο και στην κοινωνία και στις πολιτικές εξελίξεις.
Θέλω να πιστεύω, και θέλω να το πω και στους ακροατές που έθεσαν το ερώτημα και που ανησυχούν, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και στο εσωτερικού του Κινήματος, προκειμένου ν' ανατάξουμε αυτή την κατάσταση και να φέρουμε τα πράγματα εκεί όπου πρέπει. Πιστεύω ότι η προχθεσινή ανακοίνωση των Γραμματέων των Τομέων στο Κίνημα είναι μια πολύ ισχυρή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα υπάρξουν και οι ανάλογες κινήσεις, που θα οδηγήσουν και στον προγραμματισμό των Τομέων, και σε ένα Εθνικό Συμβούλιο το μήνα που μας έρχεται, και σιγά-σιγά θα πάρουμε μπρος, για να κάνουμε αυτά τα οποία πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.