ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής έχουμε τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Ξάνθης, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Γεια σας κ. Ξυνίδη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Γεια σας, να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν κάνετε ποδαρικό στο σταθμό, εάν σας έχει ξαναφιλοξενήσει ο σταθμός με τη νέα σας ιδιότητα ή είναι η πρώτη φορά που βγαίνετε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι έχω φιλοξενηθεί, δεν έχω παράπονο, με τιμάτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ευχηθούμε καλή δουλειά κιόλας, με την ευκαιρία της συζήτησής μας. Για πέστε μας, υπάρχει μια έτσι περίεργη αίσθηση, αν θα πάρουμε τελικά τα μέτρα ή δε θα τα πάρουμε.
Τα ρεπορτάζ όλα επιμένουν ότι πάμε στο σχέδιο γ΄, πάμε σε έκτακτα μέτρα, από την Κυβέρνηση όμως εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας αρκεί, ότι ακόμα δεν το έχουμε αποφασίσει, ενώ το ECOFIN μάλλον μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό μέχρι τις 16 Μαρτίου. Ποια είναι η δική σας πολιτική αντίληψη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η κατάσταση αυτή, η οποία έχει δημιουργηθεί στο θέμα της οικονομίας, είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση. Νομίζω ότι όλοι μας την παρακολουθούμε να εξελίσσεται καθημερινά και στα Μέσα Ενημέρωσης, και σε δηλώσεις που μας έρχονται από το εξωτερικό, σε κινήσεις που γίνονται από διάφορους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
Άρα, εκ των πραγμάτων είναι μία κατάσταση στην οποία δεν μπορείς με απόλυτο τρόπο να προϊδεάσεις τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Αυτό βέβαια, επί της αρχής, δεν σημαίνει -και μην ερμηνευτεί έτσι αυτό το οποίο λέω- ότι επίκεινται μέτρα. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι, η δική μας θέση από την αρχή, είναι πως ό,τι προβλέφθηκε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, είναι απόλυτα αρκετό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.
Πλην όμως, καλώς ή κακώς, βρισκόμαστε σε μία δίνη, όπου όπως και την προηγούμενη φορά, με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ανακοινώθηκαν κάποια πρόσθετα μέτρα, η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκρίνεται στο πώς διαμορφώνεται συνεχώς αυτή η κατάσταση κι αυτό το κλίμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο 14ος μισθός κινδυνεύει;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν έχει τεθεί ζήτημα αυτή τη στιγμή, από πλευράς Κυβέρνησης, νέων μέτρων. Άρα, οτιδήποτε έρθεις να συζητήσεις, στην ουσία, εάν αρχίσεις και συζητάς για επιμέρους μέτρα, επιβεβαιώνεις τη «σκέψη» μέτρων. Για την Κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είναι υπεραρκετά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως ένα ζήτημα κ. Ξυνίδη λεπτό, ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο προϋπολογισμός του 2010 προϋπολογίζουν ύφεση κοντά στο μείον 0,3% ενώ η πραγματική ύφεση όπως τώρα υπολογίζεται θα είναι στο μείον 2%, που σημαίνει πολύ λιγότερα έσοδα για το κράτος, άρα σημαίνει ότι υπάρχει ένα άνοιγμα 2,5 δις που όπως λένε οι αναλυτές δε θα μπορέσει να το καλύψει η Ελληνική Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα τα βρούμε;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτός όμως είναι και ο φαύλος κύκλος όλης αυτής της κατάστασης, δηλαδή ότι τα μέτρα που περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, με τα εισπρακτικά μέτρα -ας το πω- από πλευράς του κράτους, για να αυξήσει τα έσοδά του, περιορίζουν την κίνηση και τη ρευστότητα στην αγορά.
Αυτό με τη σειρά του περιορίζει την ανάπτυξη, περιορίζονται πάλι τα έσοδα του κράτους, και γι΄ αυτό λέμε ότι το ζήτημα δεν λύνεται αποκλειστικά και μόνο παίρνοντας κάποια ταμειακά και λογιστικά μέτρα και αντιμετωπίζοντας τη δημοσιονομική κατάσταση, υπάρχει και ο άλλος πυλώνας, της ανάπτυξης, και κάπου αυτό πρέπει να ισορροπήσει.
Και η κύρια ένσταση που εκφράζεται από πλευράς της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή του σε όλα αυτά τα διεθνή φόρα και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχουν συζητηθεί, είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, ότι δεν είναι ζήτημα μέτρων, είναι ζήτημα και θεσμικών αλλαγών, είναι ζήτημα και ανάπτυξης και ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτή η χώρα έχει αποφασίσει και να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.
Όμως, σας είπα, από εκεί και μετά, είναι μία καθημερινά εξελισσόμενη κατάσταση, στην οποία οφείλει η Κυβέρνηση να προσαρμόζεται, ανάλογα με τους κινδύνους που διαμορφώνονται κάθε μέρα, από το πώς τοποθετούνται οι επενδυτικοί παράγοντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά ήταν σωστό να απευθυνθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το να απευθυνθείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μια απλή υπόθεση, έχει επιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτάω γιατί υπήρξε και το πολιτικό σκέλος. Δηλαδή υπήρξε και η ενόχληση των Ευρωπαίων, δεν ήταν κάτι απλό, πήγαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μας πουν τι πρέπει να κάνουμε κι αν εν πάση περιπτώσει από κει και ύστερα θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Υπήρξε και η ενόχληση από την πλευρά των Ευρωπαίων, που πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή πληρώνουμε και αυτό.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι αυτή τη στιγμή, ο κάθε φορέας, ας το πω Οργανισμός, ο οποίος μπορεί να παράσχει συμβουλές για το ξεπέρασμα της κρίσης, είναι κάτι θεμιτό.
Αλλά από εκεί και πέρα, άλλο αυτό και άλλο μπαίνω στο πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις για την πορεία της χώρας και νομίζω ότι, κατ΄ αρχήν, κανένας δεν θα ήθελε να συμβεί.
Βέβαια, οι χειρισμοί, ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι καταστάσεις, θα πρέπει να είναι στα χέρια της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας.
Δεν προαναγγέλλονται, ούτε είναι δυνατόν να συζητάμε αυτή τη στιγμή αν πρέπει να γίνει αυτό ή δεν πρέπει να γίνει, θα δούμε, ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Αν και, σας λέω και πάλι, ότι δεν είναι απλή αυτή η λύση, να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τελείωσε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, δεχθήκατε ως ΠΑΣΟΚ πολλές επικρίσεις για την πρωτοβουλία να ανακοινώσετε ότι θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία και κυρίως για τα αλλοιωμένα στοιχεία, όπως κατηγορείτε εσείς τη Νέα Δημοκρατία ότι είχε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια και κυρίως ότι τινάξατε το κλίμα συναίνεσης στον αέρα. Τι απαντάτε σε αυτό;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, δεν είναι ότι ισχυριζόμαστε κάτι εμείς σε πολιτικό επίπεδο, είναι κάτι το οποίο είχε καταγραφεί ως πόρισμα.
Και επί της αρχής τίθεται ένα ζήτημα, ότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο πόρισμα, ότι δηλαδή δόθηκαν πλασματικά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να πάρεις μια απόφαση καταρχήν, εάν αυτό θα το αποσιωπήσεις ή, από τη στιγμή που έχει συμβεί, στο πλαίσιο της διαφάνειας, θα πρέπει να το κοινοποιήσεις και βεβαίως, από τη στιγμή που προκύπτει ότι υπήρξαν τέτοιες πράξεις, θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέχρι πού θα φτάσει αυτή η έρευνα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι ένα ζήτημα επί της αρχής. Το μέχρι πού θα φτάσει, νομίζω ότι έχει δευτερεύουσα σημασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι, δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Υπάρχει μία προσπάθεια από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας να οδηγήσει αυτό το πράγμα σε μια λογική, ας πούμε συμψηφισμού, ότι το ΠΑΣΟΚ λέει για τις δικές μας μέρες, κι εμείς θα πάμε στις δικές του, και τότε θα δείτε τι κάνανε κι αυτοί και λοιπά. Αυτή είναι ίσως η μοναδική διέξοδος που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή σε αυτό το θέμα η Νέα Δημοκρατία κι αυτό κάνει.
Η δική μας θέση είναι ότι όπου υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να διερευνηθούν, εάν λειτούργησαν σωστά και πολιτικά πρόσωπα, σε επίπεδο Εξεταστικής δηλαδή, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα πρέπει με πλήρως διαφανή και δίκαιο τρόπο αυτό να γίνει, για να καταλογιστούν ευθύνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι πρέπει παράλληλα να λειτουργεί και μια δικαστική έρευνα; Βοηθάει αυτό;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι οι δικαστικές έρευνες σε όλα αυτά τα ζητήματα βοηθούν, γιατί είναι η βασική πηγή στοιχείων για να ερευνήσει μια Εξεταστική Επιτροπή τα όποια ζητήματα. Αυτό νομίζω ότι προέκυψε και στα θέματα του Βατοπεδίου, παλαιότερα, των ομολόγων, όπου θα είδατε ότι υπήρχε μια καθυστέρηση στην πρόοδο της δικαστικής έρευνας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει και πρόοδος στην Εξεταστική Επιτροπή, δηλαδή στην πολιτική διερεύνηση του οποιουδήποτε θέματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά η απάντηση που μου δώσατε προηγουμένως δεν με καλύπτει. Δεν καταλαβαίνω, κάνετε μία Εξεταστική και θα εξετάσετε το θέμα της οικονομίας μέχρι εκεί που σας συμφέρει; Δηλαδή αν η Νέα Δημοκρατία πει ότι εγώ θέλω να εξετάσω και το 2001 τι θα γίνει;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν καταλάβατε την απάντησή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βγαίνουν στοιχεία τα οποία εν πάση περιπτώσει επιδέχονται πολλών ερμηνειών;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πού το ξέρετε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το εικάζω, γιατί συνηθίζεται όταν κάποιες χώρες μπαίνουν στην ΟΝΕ να παρουσιάζουν τέτοια στοιχεία.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ, αυτήν την εικασία την οποία αυτή τη στιγμή λέτε, δεν την αποδέχομαι. Και δεν σας είπα εγώ αυτό, εγώ σας είπα ότι όποιος έχει να καταλογίσει παρόμοιες συμπεριφορές ή λειτουργίες, ας το κάνει.
Δεν σας είπα εγώ ότι, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να περιοριστεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αφορά στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όποιος έχει στοιχεία, ας τα φέρει στην Εξεταστική Επιτροπή και να ζητήσει αυτό που θέλει να ζητήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσουμε και με το ρόλο του κόμματος ΠΑΣΟΚ σε αυτή την περίοδο; Η Κυβέρνηση περνάει πολύ δύσκολες μέρες, έχουμε απεργιακό πυρετό, έχουμε ακόμα και συνδικαλιστές του δικού σας χώρου που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αντιδρούν απέναντι στα μέτρα. Ποια πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η στάση του κόμματος απέναντι σε όλη αυτή τη συγκυρία;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Τα μέτρα οπωσδήποτε συμπιέζουν τα χαμηλά εισοδήματα και υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον, αν θέλετε, και ανησυχία και των συνδικαλιστικών χώρων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων, αλλά και των πολιτών, σε σχέση με το πού μας οδηγεί όλη αυτή η ιστορία. Άρα, υπάρχει ένα δικαιολογημένο ενδιαφέρον και νομίζω ότι είναι και μέσα στο πλαίσιο των νομίμων δικαιωμάτων των εργαζομένων, να κάνουν και απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράζοντας αυτή την ανησυχία.
Από εκεί και μετά, εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε αυτό το χρονικό διάστημα, ως ΠΑΣΟΚ, είναι να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία, με τους χώρους δουλειάς και με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και ηγεσίες. Και αυτό, προκειμένου να μπορούν να δίνονται οι αντίστοιχες διευκρινίσεις και να ισορροπεί όλο αυτό, μεταξύ του αναγκαίου μέτρου -ούτως ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη κατάσταση- αλλά από την άλλη μεριά, και της ύπαρξης σε όλες τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, του μέτρου της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτός είναι ο ρόλος μας, να βάζουμε πάντα τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης στα μέτρα τα οποία ανακοινώνονται και, από την άλλη μεριά, να μπορούμε να εξασφαλίζουμε την ελάχιστη κοινωνική συναίνεση, για να μπορεί η χώρα να κάνει το βήμα και να βγει από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε στον Μητροπάνο και στην Πέγκυ Ζήνα την άλλη Πέμπτη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αν αντιλαμβάνομαι καλά, αυτή η εκδήλωση που μου λέτε έχει κοινωνικό χαρακτήρα, διότι δεν μπορώ να τη δω κάπως αλλιώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σε ετοιμότητα πάντως, ομολογώ ότι είστε σε ετοιμότητα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Έχω μάθει ότι στις εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα πρέπει να προσκληθείς για να πας, κι εγώ δεν έχω κάποιου είδους τέτοια πρόσκληση, οπότε προς στιγμήν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, άρα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και η Αριστερή Πρωτοβουλία αν σας καλέσουν τεκμαίρουμε ότι θα πάτε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εάν πράγματι οριοθετείται ως κοινωνική εκδήλωση, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, να είστε καλά, καλό μεσημέρι.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να είστε καλά, γεια σας.