23 Μαρ 2014

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΛΑΤΕΙΩΝ

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την ανάλυση του αρθρογράφου "Φελνίκου" στο Matrix της 21-3-2014 με τον προφητικό τίτλο "ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ". Επίσης πάρα πολλοί μου άνοιξαν συζήτηση για την προσέγγισή του. Το κείμενο μου δημιούργησε αντιφατικά συναισθήματα και σκέψεις. Με εξέφραζε στις διαπιστώσεις. Και με αυτόν τον τρόπο με κέρδιζε. Μετά; Μετά προχωρούσε σε σενάρια. "Τρεις το λάδι τρεις το ξύδι". Κι αυτό δεν με εξέφραζε. Ούτε με κέρδιζε συναισθηματικά και λογικά. Και για να γίνομαι πιο σαφής.
Ο "Φελνίκος", εν τέλει, εξέφρασε τον τύπο:
15 βουλευτές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον Παπανδρέου*+ της ΔΗΜΑΡ + Δεξιά -"Βενιζελικούς" βουλευτές > κυβερνητική πλειοψηφία από αυτή Σαμαρά + Βενιζέλου.
* (έχει πει ο Παπανδρέου ότι πάει κάπου για να τον ακολουθήσουν άλλοι; εξ'όσων γνωρίζω όχι).

Η άσκηση αυτή εκφράζει αγωνία για λύση στο διαφαινόμενο πολιτικό πρόβλημα. Όμως όσων κινούνται στο μέχρι σήμερα κατεστημένο (πολιτικό, χρηματοπιστωτικό και ψευτοεπιχειρηματικό) και χωρικά ορίζεται από την Πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ομονοίας (για να συμπεριλάβουμε τις έδρες των Τραπεζών) και την Πλατεία Κολωνακίου. Και εκφράζει και την αγωνία όλων των παραγόντων που το συναποτελούν.

Θα μπορούσε να υπάρξει σαν άσκηση επί χάρτου εάν και εφόσον:
1)Η Νέα Δημοκρατία ήταν μια πολιτική δύναμη που σέβεται τις αρχές συμμαχικών κυβερνήσεων.
2)Η Νέα Δημοκρατία είχε αποδείξει την πρόθεσή της να αλλάξουμε αντί να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε ένα παλαιοκομματικό κράτος.
3)Η προκύπτουσα νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε να έχει στίγμα συμπαραστάτη στην κοινωνία και όχι τιμωρού της.
4)Στοιχειωδώς οι πολίτες έβλεπαν ότι είτε η τσέπη τους είτε η ποιότητα ζωής τους φέτος ήταν καλύτερη από πέρσι.
Αποδείχθηκε ότι η Δεξιά δεν μπορεί να ανεχθεί τα παραπάνω. Αποδείχθηκε ότι συνεχίζει να υπηρετεί και να διογκώνει ένα σκληρό δεξιό πελατειακό κράτος με προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και του χρήματος. Να υπηρετεί τους ντόπιους (παραδοσιακή της μορφή) ή ξένους (νεοφιλελεύθερη μορφή) ολιγάρχες.
Από την άλλη η μαύρη τρύπα του οικογενειακού προϋπολογισμού του κάθε σπιτικού μεγαλώνει αντιστρόφως ανάλογα της μείωσης των ελλείμματος και ευθέως ανάλογα του χρέους.

Και πότε αναδύονται οι "τύποι" και τα "σενάρια" αυτά;. Στην διαφαινόμενη εξαφάνιση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Δηλαδή σε δύο μήνες.Άρα μόνο ως τρικ του συστήματος μπορεί να μοιάζουν. Και το ένστικτο των πολιτών πλέον δεν ανέχεται τρικ. Θέλει καθαρές λύσεις. Συμμαχικές αλλά καθαρές. Όχι με αθροίσεις βουλευτών αλλά με αθροίσεις κοινωνικών δυνάμεων.