Ομιλία του Υπουργού Αναπληρωτή Σωκράτη Ξυνίδη στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας
Ο Υπουργός Αναπληρωτής Σωκράτης Ξυνίδης μίλησε την Παρασκευή σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒΕ, το ΕΒΕΘ και το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Εξωστρέφεια και Αναπτυξιακός Νόμος», στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki.
Ο κ. Ξυνίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι μια παραγωγική οικονομία, μια οικονομία με παραγωγικές δυνατότητες που θα βασίζεται στην υψηλή ποιότητα του εργατικού δυναμικού, το αποτελεσματικό κράτος, τις νέες τεχνολογίες και το σεβασμό στο περιβάλλον.
«Δεν διεκδικούμε την ανταγωνιστικότητα άνευ όρων, όπως προστάζει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο», ανέφερε και τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να καταστεί αιχμαλωσία για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις.
Σχετικά με την εξωστρέφεια, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «η οικονομία της παραγωγικότητας με εξωστρέφεια έχει πολιτική ταυτότητα και ιδεολογικό προσδιορισμό. Συνδυάζει την ανάπτυξη με την πλήρη απασχόληση, αλλά και την αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής των εργαζομένων σε μια οικονομία υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων, υγιούς επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής αλληλεγγύης, που σέβεται και αναδεικνύει το περιβάλλον και το φυσικό μας πλούτο.»
Αναφερόμενος στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Ξυνίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο νέος νόμος έρχεται για να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την έξοδό της από την ύφεση θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων οικονομικών δομών με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αναπτυξιακός νόμος διαμορφώνει συνδυασμούς κινήτρων που περιλαμβάνουν: φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις δανείων.
«Οι θυσίες του ελληνικού λαού», κατέληξε, «αυτήν τη φορά δεν θα πάνε χαμένες, ούτε στο ελάχιστο. Δημιουργούμε ισχυρούς θεσμούς που λειτουργούν υπό ευκρινές κανονιστικό πλαίσιο. Με διαφάνεια και λογοδοσία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η οικοδόμηση υγειών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων και των πολιτών, του Κράτους και των ιδιωτικών φορέων, αλλά και ένα υγειές πλαίσιο παραγωγικής συνύπαρξης κοινωνικών εταίρων, επιχειρηματιών και εργαζομένων.»