Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Ξάνθης.
Καλό σας μεσημέρι. Να ξεκινήσουμε από το θέμα της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με τα μηνύματα που έστειλε χτες ο κ. Φωτόπουλος. Δεν πήρατε κι εσείς...
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, αλλά σας άκουγα προηγουμένως, δεν ξέρω από πού προέρχεται το ρεπορτάζ σας, αλλά με τον κ. Φωτόπουλο, δεν έχω πλακωθεί όπως γράφτηκε ανώνυμα σε blogs και σε κάποιες εφημερίδες, αλλά οφείλω να σας πω, κάτι το οποίο ήταν και ευρύτερα γνωστό, ότι ήταν μέσα στις προσωπικές μου προτάσεις, για να είναι στη Γραμματεία του Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ. Που σημαίνει ότι είναι ένα πρόσωπο για το οποίο τρέφω εκτίμηση και για την πορεία του, και για τη δράση του και σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν, όπως καταλαβαίνετε, δυνατόν όταν έχεις μια τέτοιου είδους επικοινωνία και σχέση μ' ένα πρόσωπο να φθάνεις στο σημείο να πλακώνεσαι.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Χαιρόμαστε πάντως. Εντάξει, δεν είχαμε καμία πρόθεση και χαιρόμαστε που το διευκρινίζετε, πραγματικά.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ, ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν βιάζομαι να δίνω διευκρινίσεις γι' αυτά τα οποία αρέσκονται να γράφονται σε παραπολιτικές στήλες, έρχεται η ώρα για όλα.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Χαίρομαι που πραγματικά αξιοποιήσατε αυτό το ραντεβού
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Να πάμε στην ουσία τώρα, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και αυτά που λέει ο κ. Φωτόπουλος.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι ένα δύσκολο θέμα για την κυβέρνηση απ' ό,τι αντιλαμβανόμαστε κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, το θέμα της απελευθέρωσης της ενέργειας, δεν είναι ότι τώρα έχουμε ανακαλύψει την Αμερική, είναι ένα πολύ παλιό θέμα, κρατάει από το 1999 το πώς εννοείται η απελευθέρωση της ενέργειας και πώς εξειδικεύεται, νομίζω ότι οι βασικές κατευθύνσεις, είναι χαραγμένες τόσο στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όσο και σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και έχει να κάνει με τον βασικό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΔΕΗ σε αυτό το ζήτημα και αποτυπώνεται και στις προγραμματικές μας θέσεις, από εκεί και πέρα, νομίζω ότι στο βαθμό που γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αυτά οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουν να κάνουν και με τον πρωταγωνιστικό και τον αναβαθμισμένο ρόλο της ΔΕΗ σε αυτή την αγορά ενέργειας, αλλά από εκεί και πέρα θα έχει να κάνει και με τη θέσπιση βημάτων και κανόνων, ούτως ώστε, να μη δίνεται περιθώριο, όπως είπατε κι εσείς προηγουμένως, στα σχόλιά σας, σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Για παράδειγμα, να σας πω ότι όταν σήμερα υπάρχουν και διαθέσιμα κοιτάσματα και διαγωνισμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Πραγματικά θα πρέπει κάποιος να επιχειρηματολογήσει πολύ ισχυρά γιατί ένα εν λειτουργία εργοστάσιο θα πρέπει να πωληθεί έστω κατά μερίδια σε ποσοστό, και όχι να εκχωρηθεί ενδεχομένως ένα καινούργιο κοίτασμα, που όπως είπατε κι εσείς προηγουμένως, χρειάζεται να γίνουν και οι σχετικές επενδύσεις κτλ.
Όμως εδώ θα πρέπει να βάλουμε κι ένα ακόμα ζήτημα, κατά πόσο σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη μπορεί να είναι βασική στρατηγική κατεύθυνση ή αν το βάρος θα πέσει σε όλα αυτά τα οποία έχουμε πει ως ΠΑΣΟΚ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε νέες μορφές εκμετάλλευσης, όπως για παράδειγμα, το θέμα της γεωθερμίας, που συνεχίζω να το βάζω, εδώ και τόσους μήνες σε όλα τα επίπεδα που είναι ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος, ο οποίος είναι ΑΠΕ, ο οποίος δε ρυπαίνει το περιβάλλον κι έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το βάζετε σε όλα τα επίπεδα, εννοείτε και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος; Μια και το θέσατε το θέμα της γεωθερμίας πριν συνεχίσουμε για τη ΔΕΗ.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και θέτω το θέμα της γεωθερμίας, αν θέλετε ως σημείο εκκίνησης, το ζήτημα δηλαδή της εκμετάλλευσης, κυρίως στην αγροτική παραγωγή, της αβαθούς, ας το πω, γεωθερμίας. Από εκεί και πέρα, είναι ένα ζήτημα ότι η γεωθερμία είναι ένας τομέας που βρίσκεται στο προσκήνιο και θα πρέπει ως πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας, η οποία δεν ρυπαίνει, να έχει και έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι όλα αυτά τα εργοστάσια λιγνίτη έχουν και τα προβλήματά τους, και τα περιβαλλοντικά και τα προβλήματα της υγείας των ανθρώπων που εργάζονται μέσα σ' αυτά, το ότι αναγκάζονται να εκκενωθούν ολόκληρα χωριά από κάποιες περιοχές πχ. Η κατεύθυνση της χώρας δε μπορεί να είναι...
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Ξυνίδη έτσι είναι, όπως το λέτε, μας το περιγράψατε άριστα και βεβαίως ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως αυτή θα έλεγα η κατεύθυνση που περιέγραψε ο κ. Παπανδρέου για εναλλακτικές πηγές ενέργειας βρίσκει σύμφωνους σχεδόν το σύνολο, αλλά τώρα οι προτάσεις όπως διατυπώνονται από την πλευρά της τρόικας όπως συνηθίσαμε να τη λέμε, είναι σε διαφορετική κατεύθυνση όπως κι εσείς είπατε.
Πώς εξηγείτε αυτή την επιμονή στο να ιδιωτικοποιηθούν ήδη εργοστάσια λειτουργίας; Γιατί είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε υπέρ της εταιρείας ούτε υπέρ των καταναλωτών.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει μια καχυποψία απέναντι στη χώρα μας, στο κατά πόσο πραγματικά έδρασαν οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης στον τομέα της ενέργειας ή κατά πόσο λειτούργησε προστατευτικά και ως προς το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, αν τίθενται τέτοια ζητήματα και σε ποιο βαθμό, δεν είμαι απολύτως σε θέση να γνωρίζω, αλλά αν τίθενται τέτοια ζητήματα, κρίνεται περισσότερο ως καχυποψία απέναντι στη χώρα μας ότι δεν έχει πραγματική διάθεση απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, παρά ως κάτι παραπάνω.
Και γι' αυτό νομίζω ότι τα Υπουργεία, τα σχετικά και τα συναρμόδια κάνουν τους κατάλληλους χειρισμούς ν' αποδείξουν ότι εκείνο το οποίο εμείς έχουμε ως κυβέρνηση είναι ένας ενεργειακός σχεδιασμός τόπο-τόπο, Δήμο-Δήμο, περιφέρεια-περιφέρεια, και ότι αυτό είναι πραγματικά παραγωγικό και αναπτυξιακό για τον τόπο, και όχι αυτά τα περιστασιακά που ενδεχομένως να μας προτείνουν για να αποδείξουμε, ότι έχουμε σκοπό πράγματι ν' απελευθερώσουμε την αγορά ενέργειας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το θέμα είναι βεβαίως πόσο πιεστικές είναι αυτές οι απόψεις από την τρόικα. Δηλαδή πόσο μας πιέζουν να τα εφαρμόσουμε και αν έχουμε ενδεχόμενο ελιγμού.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι σιγά-σιγά γινόμαστε έμπειροι, και ανακτούμε αν θέλετε, και ανακτά η χώρα την αξιοπιστία της, αφού έχει πετύχει αυτούς τους πρώτους στόχους και έχει αποδείξει πλέον ότι και μπορούμε να τα καταφέρουμε, και να πάμε και πολύ καλύτερα απ' ότι περίμεναν σε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι μπορούμε πλέον, έχουμε και την αξιοπιστία και τη δυνατότητα, αλλά και την εμπειρία να θέτουμε και εμείς πλέον την ατζέντα στη συζήτηση και να μας ακούνε, όχι όπως πριν από έξι μήνες που κανείς δεν γύριζε να ακούσει αυτά που λέγαμε, γιατί μας θεωρούσαν αναξιόπιστους και ως συνομιλητές, αλλά και ως χώρα συνολικά.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είστε Γραμματέας του κόμματος κ. Ξυνίδη. Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για δήθεν ανασχηματισμό ή επικείμενο ανασχηματισμό. Έχετε εικόνα εσείς, μπορείτε να μας πείτε τη γνώμη σας; Αν θα πρέπει, αν δε θα πρέπει, αν χρειάζονται διορθώσεις στο κυβερνητικό σχήμα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ότι χρειάζονται διορθώσεις, χρειάζονται και νομίζω είναι λογικό, σε κάθε κυβέρνηση χρειάζονται. Δεν υπάρχει απόλυτα πετυχημένη κυβέρνηση. Αλλά το αν από εκεί και πέρα αυτό πρέπει να γίνει με διαφορετικά πρόσωπα ή αν πρέπει να γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς και υποδείξεις του Πρωθυπουργού, σε αυτό ξέρετε, δεν μου πέφτει ο παραμικρό λόγος ειδικά σ' εμένα που δεν έχω σχέση με την κυβέρνηση.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εντάξει, αλλά είστε η καρδιά του κόμματος όμως.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Βέβαια, παίρνετε τα μηνύματα.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Η επαφή του κόμματος με τον κόσμο.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι; Μπορεί να μη γίνεται απόλυτα πιστευτό από εσάς αυτή τη στιγμή, ενδεχομένως κι από μεγάλο μερίδιο του ελληνικού λαού, γιατί δεν έχουμε φτάσει σ' αυτό το επίπεδο, αλλά το ζήτημα της μη παρέμβασης του κόμματος στην κυβερνητική λειτουργία, εμείς το έχουμε πράξει και όποιος έχει διαφορετική άποψη, ας έρθει και να το αποδείξει με ένα παράδειγμα.
Εάν μπορεί ένας, αυτή τη στιγμή, να καταδείξει παρέμβαση του κόμματος στον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης, και του καθήκοντος που έχουν οι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες, εγώ θα βγω και θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη.
ΜΠ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως εγώ εκτιμώ ότι σε πάρα πολλά θέματα μείζονος σημασίας, το κόμμα και τα στελέχη του έχουν παίξει θα έλεγα ρόλου ουσιαστικής αντιπολίτευσης, με ό,τι αυτό σημαίνει. Γιατί μπορεί σ' ένα βαθμό να δυσκολεύουν τις κυβερνητικές αποφάσεις αλλά από την άλλη, σας θυμίζω εδώ και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και κομματικά, και για τον κ. Φωτόπουλο που μιλούσαμε πριν, τα οποία εξισορροπούν θα έλεγα, την πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εμείς στο κόμμα δεν κάνουμε αντιπολίτευση, τα συνδικαλιστικά στελέχη έχουν κι άλλους ρόλους να υπηρετήσουν και πολύ καλά κάνουν, σε σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον τομέα ευθύνης εκεί που υπηρετεί να κάνει τη δουλειά του. Εμείς έχουμε τις απόψεις μας, ανατρέχουμε στο τι έχουμε πει προγραμματικά στον ελληνικό λαό, και προσπαθούμε με βάση αυτό να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση, να εξειδικεύσουμε ή αν θέλετε ακόμα και να βελτιώσουμε αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα ως προτάσεις στη λειτουργία της Κυβέρνησης ,προκειμένου να είμαστε κοντά στο στόχο μας και σε αυτά που είπαμε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία μας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Τι θα γίνει με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις λίστες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Πότε θα τα μάθουμε κ. Ξυνίδη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μια μεγάλη ομάδα υποψηφίων που έχουμε αποφασίσει ότι θα δηλώσουμε ότι τους στηρίζουμε, πιθανότατα αργότερα, το απόγευμα θα υπάρξει ως ανακοίνωση, αν όχι, αν δεν προλάβουμε, σίγουρα αύριο το πρωί.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Το απόγευμα λοιπόν θα έχουμε τα πρώτα ονόματα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, θα έχουμε μια μεγάλη ομάδα, υπάρχει βέβαια κι ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων όπου βλέπουμε τις υποψηφιότητες, αλλά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έχει κανένα λόγο να έρθει να τους υποστηρίξει με μια δημόσια δήλωσή του. Είτε και οι ίδιοι δεν θα το επιθυμούσαν, είτε και εμείς δεν βρίσκουμε κάποια σκοπιμότητα στον κάθε Δήμο της χώρας, να βγούμε και να πούμε ότι το λάβαρο του ΠΑΣΟΚ το σηκώνει ο τάδε ή ο άλλος, και από εκεί και πέρα βεβαίως το κύριο βάρος όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε, πέφτει στους Περιφερειάρχες και στους μεγάλους Δήμους που δίνουν και το πολιτικό στίγμα, όπου εκεί νομίζω ότι στο επικείμενο Εθνικό Συμβούλιο που θα γίνει τις πρώτες μέρες του μήνα που έρχεται...
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα έχει;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Συζητιούνται και έχουν προταθεί μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης υπάρχουν, αλλά οι τελικές επιλογές αν θα τους συμπεριλαμβάνουν, αυτό είναι ζήτημα της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων η οποία συνεδριάζει υπό την, αν θέλετε συλλειτουργία μου, γιατί δεν είμαι μέλος αυτής καθαυτής της Επιτροπής, και βεβαίως πάνω απ' όλα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού της χώρας.
Ρ. ΜΠΙΖΟΓΛΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.