5 Αυγ 2010

Συνέντευξη στον Ρ/Σ "ΑΝΤ 1"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τη χαρά να έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Καλό μεσημέρι κ. Ξυνίδη.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε καλά;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι. Βέβαια αναπολώ κι εγώ να ήμουν, ίσως όπως λέτε Αυγουστιάτικα κάπου αλλού, αλλά τι να κάνουμε κι εσείς όπως κι εγώ έχουμε κάποιες υποχρεώσεις που θα πρέπει να τις εκπληρώσουμε.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα πρέπει πράγματι να τις εκπληρώσετε και να το κάνετε γρήγορα και να τραβήξετε κουπί για να βγούμε όλοι μαζί πιο γρήγορα απ' αυτό το τούνελ στο οποίο δεν βλέπουμε όλοι φως, αλλά εν πάση περιπτώσει για να δούμε φως φαίνεται πως φέραμε βοήθεια και από τα ξένα και από την Ιταλία.

Και θα ξεκινήσουμε απ' αυτή την επιλογή του Πρωθυπουργού κ. Ξυνίδη, αυτή θα ήθελα να μας σχολιάσετε, να έρθει ο Σύμβουλος ο κ. Τομάσο Πάντοα Σιόπα, έμπειρος άνθρωπος με περγαμηνές, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, αλλά σκεπτόμενος κανείς και την Τρόικα που έχει έρθει και έχει μπαστακωθεί όχι από μόνη της εδώ που τα λέμε, αλλά έχει μπαστακωθεί για τα καλά στην Ελλάδα, θα έλεγε κανείς κακεντρεχής τελικά τι έγινε, το αποφασίσαμε δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε μόνοι μας, θέλουμε βοήθεια;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι, βέβαια δεν είναι αυτό. Απλά νομίζω ότι όλοι πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας είναι καθοριστική για το μέλλον της, και θα καθορίσει και την πορεία και των επόμενων γενεών των Ελλήνων, βεβαίως σ' αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικό να έχεις και τις απόψεις κάποιων ανθρώπων που έχουν ένα επίπεδο γνώσης και εμπειρίας που μπορούν να σε βοηθήσουν στις κρίσιμες στιγμές.

Δεν νομίζω δηλαδή ότι κάτι τέτοιες στιγμές σχόλια ή μεμψιμοιρίες ή έτσι λίγο τέτοιας κουτσομπολίστικης αντίληψης ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου το χρεώνετε ελπίζω;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όχι βέβαια. Θα μπορούσε να σταθεί στο μεγάλο στοίχημα που είναι το τι θα κάνουμε επιτέλους με τη χώρα μας και το πού θα πάμε. Ήδη όμως νομίζω ότι αυτές τις μέρες παρότι είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια η οποία συνεχίζεται και αυτό είναι το νόημα το ουσιαστικό, έχουμε όμως επιτέλους και τη χαρά, αν θέλετε, να νιώθουμε επιτέλους ότι δεν μας θεωρούν ως τους πλήρως αναξιόπιστους ανθρώπους που κατοικούν σ' αυτό τον Πλανήτη εμάς τους Έλληνες, κι αυτό είναι μια πολύ δύσκολη επιτυχία που κάνουμε, με πολύ κόπο κατακτήθηκε από τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να σας δημιουργεί ερωτηματικό όταν οι ακροατές μας ακούνε ότι ο κ. Σιόπα υπήρξε και είχε θητεύσει και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναρωτιούνται εάν πρόκειται για κάποιο καπέλο το οποίο μας φοριέται ιταλικό καπέλο το οποίο μας έρχεται από έξω και ίσως να μην είναι απόλυτα δική μας επιλογή;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα μπορούσα να σας το πω κάπως αλλιώς, ότι και το Πεντάγωνο παίρνει Χάκερ για να πολεμήσει τους Χάκερ. Λοιπόν, δεν είναι εκεί το θέμα. Μπορεί να αναπτυχθούν διάφορες λογικές, νομίζω ότι η συμβουλή του δεν έχει να κάνει με το πώς θα περάσουν αυτά τα οποία ενδεχομένως υπαγορεύει ή πιέζει η τριπλή αυτή εκπροσώπηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο έχει να κάνει με τις γνώσεις και την εμπειρία του, που θα μα βοηθήσουν να τελειώνουμε μ' αυτό το ζήτημα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας, της επιτήρησης και του μνημονίου, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να μπορέσουμε να πάρουμε το δρόμο μας και να κάνουμε αυτά που μπορούμε ως χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να βγούμε ξανά στις αγορές.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, νομίζω ότι κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Σας θυμίζω ότι πριν από πολύ λίγους μήνες, σχεδόν μέρες θα έλεγα, κάποιοι προεξοφλούσαν ότι το ενδεχόμενο το να συζητούμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναβγεί στις αγορές ήταν κάτι που το παρέπεμπαν μια πενταετία μετά. Νομίζω, ότι και μόνο αυτό δείχνει ότι προχωράμε κάποια πράγματα και είμαστε σε μια κατεύθυνση που μπορεί να μας κάνει λίγο πιο συγκρατημένα αισιόδοξους στον αγώνα τον οποίο συνεχίζουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, επειδή εμείς ακούμε και για άλλες μεταγραφές, οι οποίες έρχονται και για άλλα πρόσωπα τα οποία θα έρθουν ως σύμβουλοι από το εξωτερικό, εσείς εκτιμάτε ότι όσο χρήσιμη και αν είναι η παρουσία τους, πρέπει να είναι πολλά αυτά τα πρόσωπα; Δεν υπάρχουν, εσείς επειδή γνωρίζετε πολύ καλά το ΠΑΣΟΚ, άξια στελέχη στο ΠΑΣΟΚ, στο Κόμμα για να δώσουν τα φώτα τους, να βοηθήσουν, να συνδράμουν σ' αυτή την εθνική προσπάθεια; Και όταν λέω εθνική βάζω πρώτα απ' όλα την προσπάθεια των πολιτών γιατί αυτοί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μου θυμίζει μία υποκριτική συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή, τότε που είχε γίνει μια προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ενός Πρωθυπουργού να προσλαμβάνει κάποιους συμβούλους προκειμένου να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Και σε όποια μεγάλη χώρα και αν δείτε, που έχει φτάσει σε κάποιο επίπεδο αξιόλογο διακυβέρνησης, υπάρχουν τεράστια επιτελεία πίσω από τους Προέδρους και τους Πρωθυπουργούς των χωρών αυτών που υποστηρίζουν τη δράση τους και το έργο τους.

Λοιπόν, δεν νομίζω σ' αυτές ιδίως τις συνθήκες όπου παίζονται πλέον για την Ελλάδα τα πάντα και στήνονται τα θεμέλια της αξιοπιστίας της χώρας, να είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα. Βεβαίως υπάρχουν και στελέχη στο επιτελείο ήδη και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και εδώ εμείς στο Κίνημά μας έχουμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους σε πάρα πολλά επίπεδα και πεδία, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν έχεις τη δυνατότητα να ακούς και την άποψη κάποιων άλλων, αν θέλετε και με την οπτική γωνία και των άλλων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και φαντάζομαι θα έχουμε πολλά να πούμε ακόμα και μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χθες ανακοινώθηκαν και τα πρώτα 70 πρόσωπα των οποίων η υποψηφιότητα στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και θα επικυρωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο αν δεν κάνω λάθος κ. Ξυνίδη;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι έτσι είναι, το Εθνικό Συμβούλιο είναι που παίρνει τις αποφάσεις. Εδώ αυτές είναι οι 70 προτάσεις της Επιτροπής προς το Εθνικό Συμβούλιο και όπως λέμε και στη σχετική μας ανακοίνωση και μέχρι τότε και η Επιτροπή Διαφάνειας του Κινήματος, ο Συνήγορος μάλλον του μέλους και φίλου και η ΕΚΑΠ, θα κάνουν τη δουλειά τους σε σχέση και με την προσκόμιση των σχετικών πόθεν έσχες, και όλων των δικαιολογητικών εκείνων που θα αποδεικνύουν ότι οι επιλογές αυτές δεν έχουν οτιδήποτε άλλο ζήτημα που να τις απασχολεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί γίνεται με δόσεις αυτή η ανακοίνωση από των προσώπων κ. Γραμματέα;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταλαβαίνετε τώρα ότι αν θα φτάσετε σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων, στηρίξεων και επίσης μέσα από μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το που δίνεται στήριξη, γιατί δίνεται στήριξη, αν πρέπει να δοθεί η στήριξη, δεν μπορεί να γίνει με μιας ή θα μπορούσε και να γίνει στα τέλη του μήνα ή στις αρχές.

Νομίζω ότι κρίναμε, ότι κάποιες περιπτώσεις κατά την πρόοδο των εργασιών της Επιτροπής, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί και έχουμε καταλήξει, καλό είναι να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, για να μπορέσουν να παλέψουν και αυτοί γνωρίζοντας ότι έχουν και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αυτοί οι υποψήφιοι και οι αυτοδιοικητικές τους παρατάξεις να μπουν σιγά - σιγά στο κλίμα της προετοιμασίας τους ενόψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα υπόλοιπα ονόματα για τους μεγάλους Δήμους και για τις περιφέρειες πότε να τα περιμένουμε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτά όλα θα ανακοινωθούν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όπου πλέον και θα κληθεί το σώμα να τα επικυρώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη δηλαδή.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 3 του Σεπτέμβρη είναι το Εθνικό Συμβούλιο;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, θα έχει μια ονοματολογία επετειακή αν αυτό εννοείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και βεβαίως φαντάζομαι μέσα σ' αυτά τα ονόματα θα δούμε και κάποια, αναμένεται να δούμε και κάποια ονόματα υπουργών της Κυβέρνησης και όλο αυτό θα φέρει ενδεχομένως και μία, θα φουντώσει τις φήμες και για τον ανασχηματισμό, είναι ήδη πολύ δυνατές αυτές οι φήμες και οι πληροφορίες που λένε για ανασχηματισμό ο οποίος έρχεται και ο οποίος είναι κοντά. Δεν ξέρω γι' αυτό τι έχετε να μας πείτε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να κάνω εγώ σχόλιο για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, σε σχέση με την Κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό όπως καταλαβαίνετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφές αυτό βεβαίως. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ζητά βεβαίως έναν δομικό ανασχηματισμό, τον κ. Παπουτσή τον ακούσαμε να είναι κατά ενός ανασχηματισμού και άλλα στελέχη βεβαίως, φαντάζομαι μια θέση την έχετε και εσείς.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω, ότι εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι το τι θέση έχει ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος, αυτός είναι που κρίνει την πορεία της Κυβέρνησης, τη σύνθεσή του και όλα τα συναφή. Τώρα, το τι μπορεί να λέγεται ως άποψη στους δημοσιογράφους λίγο σημασία έχει, ως προς το τι είναι αυτό που θα γίνει, γιατί κυρίως αυτό ενδιαφέρει εσάς τους δημοσιογράφους, το ποια θα είναι η εξέλιξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θα πάρει την απόφαση, εγώ αυτό το οποίο ρωτάω τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι αν έχει εντοπίσει κάποιες αδυναμίες στην παρούσα σύνθεση της Κυβέρνησης και αν κρίνει ότι ενδεχομένως κάποιες αλλαγές, λίγες ή πολλές, μπορεί να είναι ωφέλιμες.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση στον κόσμο, που μπορούμε να πούμε, πως δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις, σε ένα τέτοιο σχήμα και με τέτοιο αριθμό ανθρώπων. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι, το αν κρίνει κάποιος ότι οι αδυναμίες ή οι καθυστερήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες ή οφείλονται σε αδυναμία του προσώπου να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

Αυτό όμως, το να το κρίνει κανείς, αν είναι ζήτημα προσωπικό ή είναι ζήτημα γενικότερης πολιτικής, συγκυρίας ή αδυναμίας, δεν είναι δουλειά δικιά μου. Και γι' αυτό θα αποφύγω να μπω στον πειρασμό να το κάνω, όχι για κανέναν άλλο λόγο και γιατί θέλω να αποφύγω την ερώτησή σας, αλλά γιατί θεσμικά είναι σαν να παραβιάζω αυτό που με κάθε τόνο έχουμε πει, ότι εμείς ως κόμμα δεν παρεμβαίνουμε μέσα στις κυβερνητικές λειτουργίες και στο ΠΑΣΟΚ το ζήτημα του διαχωρισμού της λειτουργίας του Κινήματός μας, σε σχέση με το κράτος, είναι πλέον κεκτημένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας ικανοποιεί, δηλαδή ότι ως ΠΑΣΟΚ δεν παρεμβαίνετε στο κυβερνητικό έργο, δεν έχετε άποψη ή δύναμη παρέμβασης;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν σας είπα ότι δεν έχουμε άποψη. Έχουν διατυπωθεί απόψεις αντιτιθέμενες σαν κόμμα, κάποιες πλήρως αντίθετες σε σχέση με κυβερνητικές επιλογές και έχουν δημοσιοποιηθεί, παρακολουθείστε λίγο και τα News letter που στέλνουμε σαν ΠΑΣΟΚ θα τις βρείτε εύκολα ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το παρακολουθώ καθημερινά κ. Ξυνίδη, το γνωρίζετε.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, θα τις βρείτε εύκολα τις διαφοροποιήσεις, αλλά σε ζητήματα ουσίας και πολιτικής, ποτέ στα ζητήματα των σχολίων σε προσωπικό επίπεδο ή στο να υποδείξουμε ή πολύ περισσότερο να επιβάλουμε εμείς στην Κυβέρνηση τι θα κάνει.

Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτά τα οποία κάνει, εμείς πρέπει να λέμε την άποψή μας η οποία έχει να κάνει με τις προγραμματικές μας θέσεις, αυτά τα οποία έχουμε πει στον ελληνικό λαό και να εντοπίζουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν τα θέματα της πολιτικής.

Από εκεί και μετά ο καθένας παίρνει το δρόμο του, κάνει την κριτική του και τον απολογισμό του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας εδώ στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤ-1». Διακοπές πότε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ελπίζω ότι θα μπορέσω να κάνω μία εβδομάδα, αν δεν συμβεί κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ:. Να είστε καλά.