28 Ιουλ 2010

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Α. ΖΗΓΟΥ: Ανοίγουμε τα θέματα της σημερινής επικαιρότητας και θα μιλήσουμε αμέσως τώρα με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλό σας μεσημέρι κ. Ξυνίδη.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλό σας μεσημέρι.

Α. ΖΗΓΟΥ: Κύριε Ξυνίδη θα ξεκινήσουμε βέβαια από το βασικό θέμα της επικαιρότητας, που έχει πάρει κάποιες διαστάσεις, δεν ξέρω αν συμφωνείτε, τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς, ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα από τη συνεχιζόμενη απεργία.



Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν χωρά αμφιβολία ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, και ως προς τα καύσιμα, με τις επιπτώσεις που έχουν σε αυτήν, και ως προς την κυκλοφορία των αεροπλάνων, οπωσδήποτε δημιουργούν προβλήματα. Νομίζω όμως ότι, σε αυτή τη χώρα πλέον, έχει ωριμάσει η πεποίθηση ότι, οποιαδήποτε κλαδικά ζητήματα και κλαδικές διεκδικήσεις, δεν μπορούν να φτάνουν στο σημείο να ακυρώνουν ουσιαστικές κοινωνικές προσπάθειες.

Πιστεύω ότι υπάρχει η ωριμότητα και η διάθεση και από πλευράς αυτής της Κυβέρνησης, να ακούσει όλα τα ζητήματα τα οποία θέτουν οι δύο αυτοί κλάδοι, αλλά από την άλλη μεριά, πιστεύω ότι και οι συνδικαλιστές στους κλάδους αυτούς είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να βλάπτεται η ελληνική οικονομία και η κοινωνία γενικότερα.

Α. ΖΗΓΟΥ: Κύριε Ξυνίδη, θέλω να επικαλεστώ τα λόγια ενός συνδικαλιστή χθες, εδώ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, τα οποία εμμέσως είχαν αποδέκτη εσάς.

Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων σας στη θέση του Γραμματέα του Κινήματος, είχατε μιλήσει και για νέα εποχή, είχε προϊδεάσει εξάλλου και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, και για νέες αντιλήψεις σε αυτό που λέμε «μαζικά κινήματα», στους συνδικαλιστικούς φορείς, σε όλο αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

Κατήγγειλε λοιπόν χθες ότι «δυστυχώς, κάποιοι συνδικαλιστές προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, αυτό που επιχείρησαν να κάνουν είναι ευθύς εξαρχής να υπονομεύσουν αυτή την απεργιακή κινητοποίηση». Έχετε εικόνα γι΄ αυτό;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κατ΄ αρχήν, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις λειτουργούν με τη δική τους αυτονομία και δεν είναι καθοδηγούμενες ούτε από τα κόμματα, ούτε - πολύ περισσότερο - από πρόσωπα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτά.

Από εκεί και μετά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια συνδικαλιστική παράταξη θα είχε λόγο να υπονομεύσει οτιδήποτε, για οποιονδήποτε λόγο. Αυτός ο οποίος το κατήγγειλε, ας βγει να μιλήσει με ονοματεπώνυμα και συγκεκριμένα, αντί να βάζει «συνδικαλιστική λάσπη» στον ανεμιστήρα. Αυτό έχω να απαντήσω.

Α. ΖΗΓΟΥ: Μάλιστα. Να έρθουμε τώρα σε ένα αίτημα, το οποίο διατυπώνεται και από τους παράγοντες της αγοράς, ότι θα πρέπει τουλάχιστον σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εσείς ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα βλέπατε ακόμα και το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύσεις είτε επιστράτευσης, είτε τέλος πάντων σε λύσεις σκληρές, αυτές που λέμε έξω από το κοινωνικό πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, αυτή την περίοδο;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει σε αυτές τις καταστάσεις να οδηγούμαστε σε λύσεις αναγκαστικές, ή σε λύσεις που επιβάλλονται «από πάνω», ή με άλλους τρόπους.

Έχω την πλήρη πεποίθηση, ότι υπάρχει και η πρόθεση και τα ουσιαστικά περιθώρια, για να μπορέσουν να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να πιστεύουν ότι υπηρέτησαν το σκοπό που θέλουν να υπηρετήσουν, και η Πολιτεία να λύσει προβλήματα, που ταλαιπωρούν δεκαετίες ολόκληρες την κοινωνία και λύση δεν βρισκόταν.

Αλλά από την άλλη μεριά, να μπορέσουν και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πειστούν ότι, μέσα από μια ουσιαστική συμμετοχική διαδικασία διαλόγου, μπορούν να υπηρετήσουν πολύ καλύτερα τα δικά τους κλαδικά συμφέροντα, από μια στείρα άρνηση απέναντι στην οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρείται.

Α. ΖΗΓΟΥ: Λόγω της ιδιότητας και του ρόλου σας κ. Ξυνίδη, είναι λογικό και επόμενο ότι καθημερινά ενδεχομένως συνομιλείτε με πολλά μέλη και στελέχη του Κινήματος και όχι μόνο.

Θα ήθελα να μου πείτε, σε μια απόσταση πλέον αρκετών μηνών από τον Οκτώβριο, με εκείνη τη θριαμβευτική πραγματικά επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για εκλογές στην Αυτοδιοίκηση και στις Περιφέρειες, τι είναι αυτό που εισπράττετε; Δηλαδή, πώς ο κόσμος και σε ποιο βαθμό έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο μονόδρομος, ο αναγκαίος δρόμος, μέσα από τις στερήσεις και μέσα από το πλήγμα το οικονομικό, προκειμένου να δει μια διαφορετική Ελλάδα; Έχει πεισθεί ο κόσμος, πιστεύετε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό ότι, η χώρα μας βρέθηκε σε ένα σημείο, όπου δεν μπορούσε να κάνει και πολύ διαφορετικά. Κανείς βεβαίως δεν ήταν ευτυχής γι΄ αυτή την εξέλιξη.

Πιστεύω ότι ο κύριος στόχος, που ήταν να φύγει η χώρα από αυτή την περίοδο της απόλυτης κρίσης έως και κατάρρευσης, επετεύχθη και επετεύχθη χάρη στον αγώνα και στη συγκροτημένη προσπάθεια που έκανε ο Πρωθυπουργός της χώρας και, από εκεί και μετά, η Κυβέρνηση και η παράταξή μας γενικότερα.

Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία είναι ότι, πλέον θα πρέπει να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να πείσουμε τον Ελληνικό λαό, ότι υπάρχει ο δρόμος της ανάπτυξης, της προόδου και της στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων από εδώ και μετά. Δηλαδή, μπαίνοντας πια στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της κοινωνίας μας, το κύριο μέλημά μας είναι να υποστηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις αυτής της χώρας και τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε τώρα ως παράταξη και ως Κυβέρνηση και, νομίζω ότι θα υπηρετήσουμε για ακόμη μια φορά και αυτόν τον στόχο, σε πολύ υψηλό βαθμό, ούτως ώστε να μπορέσουμε πλέον να κοιτάξουμε, και με τη δέουσα αξιοπιστία, στα μάτια τον Ελληνικό λαό, σε σχέση με όσα του υποσχεθήκαμε προεκλογικά, και σε σχέση με όσα έχουμε εμείς, ως όραμά μας και ως σχέδιό μας για τον τόπο.

Είναι ένα μεγάλο σχέδιο που υπηρετείται ήδη και νομίζω ότι, το Φθινόπωρο, θα είμαστε πλέον σε θέση να δώσουμε, να περάσουμε αυτό το σχέδιό μας προς τον Ελληνικό λαό, και να τύχουμε και πάλι της αμέριστης στήριξής του, σε σχέση με αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που θα είναι πάλι μια κοινωνική προσπάθεια - δεν θα είναι παραταξιακή ή κυβερνητική.

Α. ΖΗΓΟΥ: Πάντως, κ. Ξυνίδη, αυτό που, τουλάχιστον εμείς, γινόμαστε εδώ αποδέκτες και μέσα από τα μηνύματα των ακροατών, είναι ότι σε αυτό καταλογίζουν ένα έλλειμμα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή αντιλαμβάνονται σε ένα βαθμό γιατί θα πρέπει να στερηθούν, γιατί θα πρέπει να σηκώσουν το ζυγό και μάλιστα συγκεκριμένες τάξεις, που πάντα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τον σήκωναν αυτό τον ζυγό, αλλά από εκεί και πέρα, δεν βλέπουν την προοπτική.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά και θα ήθελα ένα σχόλιο, ένα παράδειγμα για μια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Πολιτισμού, που πράγματι και από τα μέσα ενημέρωσης έτυχε θερμής υποδοχής αν θέλετε, αλλά και κυρίως πέρασε σε πάρα πολύ κόσμο και είχε να κάνει με το ότι θα αποζημιώνονται όσοι τέλος πάντων έχουν κάνει κρατήσεις δωματίων σε καταλύματα και τα λοιπά και, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Επανειλημμένως λοιπόν στέλνουν ακροατές μηνύματα ότι έχουν τηλεφωνήσει και στο Υπουργείο Οικονομικών και στον ΕΟΤ, για το πώς θα μπορούν να τους επιστραφούν αυτά τα χρήματα και δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη πουθενά. Μήπως συνεχίζει αυτή η Κυβέρνηση να μην έχει βρει τον βηματισμό της, σε επίπεδο συντονισμού τελικά και στην καθημερινότητα;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι, από το επίπεδο του να σχεδιάζεις κάτι, να νομοθετείς επ΄ αυτού και να το θέτεις σε εφαρμογή, μέχρι του σημείου να έχεις πρακτικά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή του πολίτη και σε αυτά που τον απασχολούν, χρειάζεται πολύ μεγάλος κόπος και, βεβαίως, και χρόνος.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε, σε πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητας, να έχουμε καταφέρει να φτάνει πολύ καλύτερο σήμα στον πολίτη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι - και δεν μας αρέσει - δυστυχώς, όλη αυτή η υπόθεση της προσαρμογής της χώρας στα καινούργια δημοσιονομικά δεδομένα και στη μεγάλη προσπάθεια της αποφυγής της πτώχευσής της, ήταν μια χρονική περίοδος, η οποία και κράτησε αρκετά, και απορρόφησε πάρα πολύ μεγάλο μέγεθος της ενέργειάς μας, που διοχετεύθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστεύω όμως απόλυτα ότι, υπάρχουν οι εφεδρείες στις δυνάμεις μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό το οποίο περιγράψατε προηγουμένως, δηλαδή μια αποτελεσματική Διοίκηση, όπου θα νιώθει ο πολίτης ότι το κράτος είναι κοντά του και του δίνει λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Αυτός είναι ο στόχος.

Α. ΖΗΓΟΥ: Και να έρθουμε λίγο στις μεγάλες υποθέσεις των σκανδάλων, αυτές τις υποθέσεις με τις οποίες μάθαμε να ζούμε το τελευταίο διάστημα και να σας ρωτήσω το εξής: έχει δημιουργηθεί η αίσθηση, μπορεί και η ψευδαίσθηση στην κοινή γνώμη, ότι κάπου υπάρχει και από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος, μια διατήρηση των λεπτών ισορροπιών.

Και γιατί το λέμε αυτό; Λέμε: κατ΄ αρχήν, υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του κ. Αγγέλου, που όλοι γνωρίζαμε κι εσείς και όλη η Ελλάδα γνώριζε, ότι είναι ο άνθρωπος παρά τω Πρωθυπουργώ, ήταν ο άνθρωπος στο στενότερο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή.

Διερωτάται λοιπόν ο Έλληνας πια και λέει ότι, αφού έφτασε εκεί η υπόθεση, γιατί το κυβερνόν κόμμα δεν εγείρει το πολιτικό ζήτημα και δεν καλεί τον πρώην Πρωθυπουργό στην Επιτροπή την Προανακριτική για το Βατοπέδι, για να δούμε τι γνώριζε και τι δεν γνώριζε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να απέχω εγώ από το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε πρόσωπα, σε σχέση με αυτή την υπόθεση.

Το ποιος ήξερε, τι ήξερε, τι έκανε, τι δεν έκανε, τι θα έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε, είναι κάτι το οποίο το αναζητά η Δικαιοσύνη και, σε πολιτικό επίπεδο, η Εξεταστική και η Προανακριτική Επιτροπή. Πιστεύω ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο Βουλής, γίνεται ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Έχουμε κατηγορηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, ότι καθ΄ υπερβολήν έχουν γίνει όλες αυτές οι διαδικασίες στην Εξεταστική και στην Προανακριτική Επιτροπή. Εμείς όμως συνεχίζουμε να επιμένουμε σε αυτό που έχουμε ως κύριο στόχο μας, δηλαδή να χυθεί άπλετο φως.

Το εάν εμπλακεί το όνομα, είτε του πρώην Πρωθυπουργού, είτε οποιουδήποτε σε αυτή την υπόθεση, στο βαθμό που θα εκτιμηθεί από τα υπεύθυνα μέλη της Επιτροπής, ότι πρέπει να κληθεί, και αυτό τους λέει το καθήκον τους, αυτό είναι και εκείνο που πρέπει να κάνουν.

Δεν είναι ζήτημα πολιτικής προαπόφασης, γιατί με αυτό τον τρόπο ακριβώς θα επιβεβαιώναμε και αυτό το οποίο λέει η Νέα Δημοκρατία, ότι στην ουσία προσπαθούμε να κάνουμε πολιτικές διώξεις. Κανένας δεν επιδιώκει τις πολιτικές διώξεις, εμείς έχουμε υποσχεθεί στον Ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια στα ζητήματα που ταλαιπώρησαν τη χώρα ως σκάνδαλα.

Κατά συνέπεια, ό,τι προκύπτει το εκτιμά η Επιτροπή και παίρνει τις αποφάσεις της και, βεβαίως, από εκεί και μετά, με απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι στον Ελληνικό λαό, πρέπει να καταλογισθούν οι ευθύνες σε όποιους έχουν ευθύνες για τα σκάνδαλα αυτά, και του Βατοπεδίου, και για οτιδήποτε άλλο.

Α. ΖΗΓΟΥ: Σας απασχολεί κ. Ξυνίδη το γεγονός ότι η διαγραφή των τριών συγκεκριμένων Βουλευτών και μελών του κόμματος και μάλιστα από τα σημαίνοντα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν εκτονώθηκε μόνο στην καταψήφιση αν θέλετε ή στη διαφωνία του Μνημονίου, αλλά σε κάθε ευκαιρία και η κυρία Σακοράφα και ο κ. Δημαράς, αυτό που επισημαίνουν είναι ο φόβος.

Δηλαδή δεν εμπιστεύονται ενδεχομένως την Κυβέρνηση, ότι από το Φθινόπωρο ίσως να έχουμε και νέα σκληρά μέτρα πάλι σε βάρος του Ελληνικού λαού. Σας ανησυχεί αυτό, σας δυσκολεύει αν θέλετε, ακόμα και στο ρόλο σας και στις επαφές σας με τα οργανωμένα μέλη;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το τι μπορεί να είναι αυτό το οποίο υποθέτουν ή φοβούνται οι τρεις συνάδελφοι, δεν μπορώ εγώ να το πω, ας το πουν οι ίδιοι.

Εγώ εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι, η πολιτική ασκείται σε παρόντα χρόνο και με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, και όχι με βάση το τι θα θέλαμε εμείς και πώς θα θέλαμε να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Είναι ευθύνη των πολιτικών προσώπων και ιδίως στη δική μας παράταξη, που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας αυτή τη στιγμή στις πλάτες της, να δρα - όπως είπα - σε πραγματικό χρόνο και να παίρνει αποφάσεις που θα σώσουν τη χώρα.

Από εκεί και μετά, το πώς ο καθένας ετεροπροσδιορίζεται απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις και κατά πόσον μπορεί να ξεπεράσει την εσωτερική, δική του πίεση σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία μπορεί να θέτει στον εαυτό του, είναι ένα ζήτημα αντοχών του καθενός, και ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και πράττει όπως εκείνος νομίζει.

Α. ΖΗΓΟΥ: Ναι, βέβαια, κ. Ξυνίδη αυτά τα ζητήματα και την πίεση την ασκεί η ίδια η κοινωνία, δεν νομίζω να υπάρχει αυτή τη στιγμή Έλληνας πολίτης που να πει ότι υπάρχει το περιθώριο και για νέα σκληρά μέτρα, δεν αντέχει δηλαδή.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτή σας τη διαπίστωση, την απευθύνετε σε ένα πρόσωπο που, όλο αυτό τον καιρό, το έχει νιώσει αυτό και με το παραπάνω. Είναι μία πραγματικότητα και γι΄ αυτό μίλησα για τις αντοχές του καθενός μας. Χωρίς να θέλω να επαναφέρω όλη αυτή την ιστορία, του κατά πόσον δεν τα θέλαμε, τι θέλαμε και λοιπά, είναι γεγονός...

Α. ΖΗΓΟΥ: Ναι, ποιος παίρνει την απόφαση, ναι.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένα δικό μας, εσωτερικό πρόβλημα, του καθενός μας, αν θέλετε, και σε σχέση με όλες αυτές τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες έπρεπε να πάρουμε - αλλά και να τις υποστηρίξουμε επί της ουσίας, όχι μόνο να τις πάρουμε, να τις κάνουμε και πράξη και εφαρμογή - και σε σχέση με το κατά πόσον αυτό ερχόταν σε σύγκρουση με αυτό που πράγματι θέλαμε να κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και του Ελληνικού λαού.

Αλλά αυτά δεν έχουν πλέον καμία σημασία. Εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητα, από εκεί κρινόμαστε από τον πολίτη. Γιατί, όπως είπατε κι εσείς πριν, ο πολίτης, εν πάση περιπτώσει, δέχθηκε ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη και προχώρησε, έβαλε κι αυτός πλάτη με τον δικό του τρόπο σε αυτή τη δύσκολη πορεία. Και απαιτεί τώρα από εμάς συγκεκριμένα αποτελέσματα και, κυρίως, να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση.

Α. ΖΗΓΟΥ: Μάλιστα, να σας ευχαριστήσω θερμά κ. Ξυνίδη.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Α. ΖΗΓΟΥ: Να είστε καλά, καλό σας μεσημέρι.