Σχετικά με το έγγραφο - απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, που αφορά αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένος Λάγους το έτος 2001 την οποία προσυπογράφω τότε ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, εντοπίζω τα εξής:
1) Η εν λόγω απόφαση του 2001 της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους, λήφθηκε μετά από απαίτηση του, φερόμενου μέχρι τότε ιδιοκτήτη της έκτασης, ελληνικού δημοσίου, περί αποχαρακτηρισμού της νησίδας “Αντά Μπουρού” από χερσαία ζώνη λιμένος. Τούτο επήλθε ως επακόλουθο της αναγνώρισης της ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου, με την απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Δρυ, που διαβιβάστηκε στην Λιμενική Επιτροπή και συνοδευόταν από σχετικά διαβιβαστικά έγγραφα του υπουργείου και τηρούνται στο αρχείο της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους και που έδιναν εντολή προς την έχουσα τη χρήση και μόνο Λιμενική Επιτροπή, να κάνει τον αποχαρακτηρισμό. Ακολούθησε αλληλογραφία της Επιτροπής με τα συναρμόδια υπουργεία και τα Δημόσια Κτήματα, προκειμένου να μας επιβεβαιώσουν την απόφαση αναγνώρισης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Μονής Βατοπεδίου στη νησίδα “Αντά Μπουρού” και υπήρξε η εντολή του ιδιοκτήτη ελληνικού δημοσίου, η Λιμενική Επιτροπή να προχωρήσει “άνευ εταίρου τινός”. Υφίσταται η σχετική αλληλογραφία αλλά και η μαρτυρία του Προέδρου αλλά και των μελών της τότε Λιμενικής Επιτροπής, κάποιοι εκ των οποίων τυγχάνουν και ένστολοι υπηρεσιακοί. Η αποστολή της υπουργικής απόφασης με την εντολή για τον αποχαρακτηρισμό του τμήματος της χερσαίας ζώνης, υπήρξε η εισαγωγική πράξη της εμφάνισης των μοναχών στην περιοχή αλλά και η αφορμή για την έρευνά μας για τα δήθεν δικαιώματα της Μονής Βατοπεδίου στην περιοχή, που οδήγησε αργότερα στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
2) Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε πάραυτα από την Λιμενική Επιτροπή Λάγους το 2003, μόλις ο τότε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και αδελφός μου Αθανάσιος Ξυνίδης της απέστειλε έγγραφο, περί αμφισβήτησης των φερομένων δικαιωμάτων της Μονής, ακόμη και επί της νησίδος “Αντά Μπουρού”.
3) Η ανάκληση αυτή έγινε πολύ πριν τη δικαστική διαμάχη και την ανακλητική απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη και έκανε πράξη αυτό που αντίστοιχα σε δικό τους επίπεδο θα έπρεπε να έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και δεν το έκαναν. Η ανακλητική απόφαση μνημονεύεται σε όλες τις στάσεις της μετέπειτα δικαστικής διαμάχης και άρα κανείς δεν μπορεί να κάνει σήμερα τον ανήξερο όταν δημοσιεύει μόνο την απόφαση αποχαρακτηρισμού της χερσαίας ζώνης. Αποτελεί δε σημείο αναφοράς της νομικής και πραγματικής επιχειρηματολογίας όλων των φορέων της περιοχής και του ελληνικού δημοσίου, σε βάρος των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου. Δεν τέθηκε λίγες φορές μέχρι σήμερα κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, το ερώτημα σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες γιατί δεν μιμήθηκαν την αντίδραση της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους.
4) Η με καθυστέρηση και υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου εκδοθείσα πρωτόδικη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης έκρινε ότι η νησίδα “Αντά Μπουρού” ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. Συνεπώς ακόμη και αν παραβλέψουμε την ανάκληση, νομικά αλλά και ηθικά δεν υφίσταται ζήτημα, αφού προφανώς ανηκούσης της νησίδας “Αντά Μπουρού” στην ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου, μόνο δι' αγοράς από τη Μονή θα μπορούσε να τυγχάνει ενταγμένη στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Λάγους.
5) Η “εύρεση” και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ' επανάληψη στις δίκες μεταξύ δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με την Μονή Βατοπεδίου δημοσίου εγγράφου την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη.
6) Είναι πράγματι απορίας άξιο πως πιστεύουν κάποιοι ότι θα “με τελειώσουν” όπως μου είπαν μέσω των μαντατοφόρων τους που μ' επισκέφτηκαν, με ένα θέμα που έχει αποτελέσει τον κύριο προσωπικό μου αγώνα αλλά και της οικογένειάς μου με τεράστιο κόστος αλλά και κοινωνική αναγνώριση και επιβράβευση. Προφανώς είναι οι ίδιοι που παρέδωσαν “άνευ ετέρου τινός” τη γη του Δήμου τους στο Πόρτο Λάγος και την Νέα Κεσσάνη στον Εφραίμ και τον Αρσένιο με “πρακτικό συμβιβασμού” ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων και που μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια ανατροπής της δεν έχουν κάνει, ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία της Μονής στην περιοχή. Είμαι χαρούμενος που επέλεξαν τα παράσημά μου ως μοναδικά ευρήματα της προσπάθειας συκοφάντησής μου.
Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ με κανέναν και για κανέναν λόγο την πολιτική και προσωπική μου αυτονομία. Αν αλλιώς είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα δικό τους πρόβλημα.
Σωκράτης Ξυνίδης