2 Ιουν 2010

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "ALTER"

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλησπερίσουμε το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη και το Βουλευτή και πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Κόμματος, τον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω κ. Ξυνίδη, ζητώντας το σχόλιό σας γι' αυτή την υπόθεση του e-mail, το οποίο απασχολεί εδώ και δύο μέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και για το οποίο σήμερα προκύπτει ότι είναι πιθανό να πρόκειται για λάθος στη μετάφραση.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καταρχάς, θέλω να κάνω μια παρατήρηση, η οποία έχει να κάνει με την απλή λογική, που λέει ότι όταν κάποιος θέλει να κατασκευάσει κάτι, δεν το κάνει με τέτοιο τρόπο, ούτε παραπέμπει σε φυσικά, υπαρκτά πρόσωπα, αλλά προσπαθεί να το κάνει με κάποιον άλλο τρόπο.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό το σχολίασα κι εγώ νωρίτερα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι όλη αυτή η κουβέντα σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει πράγματι σημασία, είναι αν πρόκειται...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σημασία έχει όμως κ. Γραμματέα η ευκολία με την οποία αυτό το διάστημα διαρρέουν πληροφορίες και δημιουργείται μια ατμόσφαιρα. Και δεν το λέω μόνο για τους πολιτικούς, το λέω και για μας τους δημοσιογράφους, ότι θέλει μια αυτοσυγκράτηση η περίοδος αυτή.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πριν από λίγο καιρό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περί απόδοσης δικαιοσύνης και ότι πρέπει να τιμωρηθούν κάποιοι και να πάνε φυλακή κ.λπ., που προβάλλεται και ως απαίτηση από την κοινωνία, είχα πει ακριβώς αυτό το πράγμα: ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε ούτε σε συνοπτικές διαδικασίες, ούτε σε λαϊκά δικαστήρια.

Η Πολιτεία, συντεταγμένη, πρέπει να κάνει αυτή τη διαδικασία. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση το «συντεταγμένη» δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως κωλυσιεργία και ως προσπάθεια συγκάλυψης των πραγμάτων.

Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία μας και για την Πολιτεία μας, να μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών που, τελικά, το μόνο που θα κάνει είναι να εκθέσει και τους θεσμούς, και τη λειτουργία όλων μας, ενώ θα επιταχύνει και θα κάνει ακόμα πιο βαθιά την κρίση, που ήδη διαφαίνεται να υπάρχει. Θέλει μεγάλη προσοχή, οπωσδήποτε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατά τη γνώμη σας, δημιουργείται θέμα για τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Βαληράκη; Η Νέα Δημοκρατία ζητάει την παραίτησή του.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Όταν έχουμε ένα περιστατικό, για το οποίο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι η πραγματική του διάσταση, πώς βρέθηκε αυτό το έγγραφο, κατά πόσο είναι γνήσιο, σε τι αφορά, αν βρέθηκε στη δικογραφία, με ποιο τρόπο βρέθηκε, νομίζω ότι οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι εκτός πραγματικότητας. Θα αποφύγω να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Ας δούμε την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και νομίζω ότι έχουμε καιρό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Μιχαλολιάκο, τι λέτε;

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θα συμφωνήσω και με σας και με τον κ. Ξυνίδη. Το βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και τις αντοχές του.

Ή θα λύσει το πρόβλημα της διαφθοράς, δηλαδή ή θα σπάσει το απόστημα, ή θα αφαιρέσει το απόστημα και θα αυτό-εξυγιανθεί, ή η κοινωνία θα ανατρέψει, θα αλλάξει το πολιτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις πια. Πιστεύω ότι έχουμε την τελευταία μας ευκαιρία. Θα μπορούσα σήμερα να βγω και να πανηγυρίζω, μιλώντας στη γνωστή ξύλινη κομματική γλώσσα. Θα πω Τσοχατζόπουλος, θα πω Μαντέλης, θα πω Τσουκάτος, που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.

Όμως δεν θα έπειθα ούτε τον εαυτό μου. Σημασία έχει ότι εμείς παραλάβαμε το 2004 μια διαφθορά πολύ μεγάλη. Είχαμε δεσμευθεί απέναντι στον Ελληνικό λαό να συγκρουστούμε και να την εξαφανίσουμε και παραδώσαμε το 2009 μεγαλύτερη.

Υπάρχουν ένοχοι. Αυτοί οι ένοχοι δεν μπορεί να καλύπτονται, ούτε να συγκαλύπτονται. Εάν δεν τα καταφέρουμε να τους εντοπίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε αποτύχει.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όπου κι αν ανήκουν λέτε, σε όποια πλευρά.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Σαφώς. Και να σας το πω και πιο εξειδικευμένα. Όσο πιο ψηλά, όσο πιο κοντά, τόσο πιο σκληρά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συμφωνείτε με αυτό το τελευταίο κ. Ξυνίδη;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα ως προς την περιγραφή. Απλά, εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι, δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε γενικεύσεις και σε αποδόσεις ευθυνών γενικώς στο πολιτικό σύστημα και σε όλους, ανεξαρτήτως παρατάξεων που κυβέρνησαν, αλλά θα πρέπει να εξειδικεύσουμε...

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Τα πρόσωπα κ. Ξυνίδη, τα πρόσωπα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, κ. Μιχαλολιάκο. Αλλά επειδή κάνατε μια αναφορά - όλως τυχαίως - σε πρόσωπα, τα οποία έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αυτό το οποίο έχω να σας πω εγώ είναι ότι, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, προχωρούν αυτές οι αποκαλύψεις.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Σας είπα ότι δεν το κάνω.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είχατε την ευκαιρία για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησής σας, πλην όμως προτιμήσατε να διαλύσετε τη Βουλή, προκειμένου να μην φτάσουν αυτά τα σκάνδαλα στη Βουλή για να συζητηθούν, ενώ αντιθέτως, σε αυτή την περίοδο που εγκαινίασε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλες αυτές οι υποθέσεις πήραν το δρόμο τους και, ελπίζουμε να πάνε, όπως λέτε κι εσείς, όσο πιο ψηλά, όσο πιο βαθιά.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, αν αυτό καταλάβατε από αυτά που σας είπα, συγγνώμη, δεν με ακούγατε την ώρα που μιλούσα.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ενδεχομένως.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Εγώ σας είπα ότι παραλάβαμε διαφθορά πολύ μεγάλη. Είχαμε δεσμευθεί απέναντι στον Ελληνικό λαό ότι θα την εξουδετερώσουμε, θα συγκρουστούμε με τη διαφθορά και δυστυχώς παραδώσαμε μεγαλύτερη, διότι είχαμε και εμείς πολλά φαινόμενα μιμητισμού. Άρα, να προσωποποιηθούν και να τεκμηριωθούν οι ευθύνες. Αυτό είναι το χρέος που έχουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία, και προπαντώς στη νέα γενιά, εμείς οι πολιτικοί. Αν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουμε...

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Μιχαλολιάκο, νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε, ότι η διαφθορά είναι διαφθορά. Βεβαίως, πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει χρωματισμένη διαφθορά. Είναι γενική.

Από εκεί και μετά, σημασία έχει ποιες πολιτικές δυνάμεις και με ποιες πολιτικές πράξεις ανοίγουμε πράγματι το δρόμο, για να φανεί πλέον αυτή η διαφθορά στον Ελληνικό λαό και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριοι, σας ευχαριστώ και τους δύο θερμά.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, τελειώνω. Αυτό το επιχείρημα, ότι επί των ημερών μας, τα αποκαλύπτουμε, το άκουγα στην πενταετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πολύ συχνά και δυστυχώς δεν απηχούσε την αλήθεια. Ελπίζω αυτό που εμείς αποτύχαμε, εσείς να επιτύχετε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μάλιστα.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Αυτό είναι το χρέος της πολιτικής.

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η ελπίδα σας θα γίνει πραγματικότητα.

Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Ας το δούμε και θα το κρίνουμε και θα το επιβραβεύσουμε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ και τους δύο θερμά.