3 Μαρ 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Νίκη"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, το οποίο χαρακτηρίζει τους Έλληνες απατεώνες;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι το FOCUS δεν συνέβαλλε ούτε με το πρωτοσέλιδό του ούτε και με τις απόψεις που φιλοξένησε στην ιδέα μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρώπης, μιας Ευρώπης που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της αλλά και των λαών της.  Όσο και αν έχουμε δώσει δικαιώματα στους εταίρους μας ώστε να αμφισβητούν την σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας δεν είναι η χώρα μας, ο λαός μας, ένα σύνολο απατεώνων και καιροσκόπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ήρθε η ώρα να τεθεί εκ νέου θέμα Γερμανικών αποζημιώσεων;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η απάντηση σε μια υπερβολική και άδικη συμπεριφορά δεν πρέπει να είναι μια αντίστοιχα και ανάλογα επιθετική συμπεριφορά.  Η Ελλάδα έχει επιχειρήματα για να πείθει για τα δίκαιά της χωρίς κραυγές αλλά ούτε και με ψιθύρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα πιο συχνά παράπονα που ακούτε από στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η καθυστέρηση στη στελέχωση του κράτους και των οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ώστε ο πολίτης να νιώσει ότι η περίοδος της φαυλότητας και της ακυβερνησίας της Δεξιάς τελείωσε και ότι η χώρα διοικείται με αποφασιστικότητα και διαφάνεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι κάποιοι υπουργοί έχουν καβαλήσει το καλάμι και ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να αποκοπεί από τα στρώματα εκείνα που το έκαναν και πάλι κυβέρνηση;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν έχω την άποψη ότι κάποιος υπουργός καβάλησε καλάμι.  Είναι γεγονός ότι με κάποιους υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας, η οποία τις περισσότερες φορές έχει ως αιτία τον φόρτο και το βάρος των τεράστιων προβλημάτων που κληρονόμησαν.  Είναι γεγονός ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια και πολλή δύναμη προκειμένου, όποιος ασκεί εξουσία, να μην αποκοπεί από την επαφή του με τον λαό και την αμφίδρομη επικοινωνία του με αυτόν.  Εμείς στο Κίνημά μας έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε αυτήν την επικοινωνία και την ουσία της σχέσης λαού και κυβέρνησης.  Ακόμη να εντοπίζουμε και να αποκαθιστούμε στρεβλώσεις αυτής της σχέσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως άργησε η κυβέρνηση στην ανακοίνωση των μέτρων με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχει να κάνει με ποσότητα μέτρων και τον χρόνο λήψης τους και κανείς δεν εγγυάται ότι η απόφαση για τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων θα δώσει τέλος σε αυτή την κατάσταση σε βάρος της χώρας μας.  Σε κάθε περίπτωση υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου είναι να κάνει ό, τι κρίνεται απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη δύο παραμέτρους.  Πρώτον την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ως προϋπόθεση της εθνικής μας κυριαρχίας και προκειμένου να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να διαθέτουμε τον παραγόμενο πλούτο της χώρας όπως εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι πρέπει να διανέμεται και δεύτερον να υπηρετούμε την βασική μας αρχή αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε όμως σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι άλλα είπατε προεκλογικά και άλλα κάνετε μετεκλογικά;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τις προθέσεις και αναγνωρίζει την προσπάθεια.  Έχει την απαίτηση από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να βγάλει τη χώρα από την κατάσταση που την οδήγησε η Νέα Δημοκρατία.  Δεν είναι δυνατόν με επίσημο έγγραφο η κυβέρνηση της Ν.Δ. λίγες μέρες πριν τις εκλογές να μιλά για έλλειμμα 6% και τελικά η χώρα να βρίσκεται με έλλειμμα 12,7% και να καθιστά τη χώρα αντικείμενο φημών όχι  πτώχευσης και στόχο των διεθνών κερδοσκόπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η άποψη ότι η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο κερδοσκόπων;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι πλέον η απάντηση δίνεται όχι μόνο από εμάς στην Ελλάδα αλλά και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Είναι προφανές ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία κερδοσκοπίας και δυστυχώς η χώρα μας ήταν ο αδύναμος κρίκος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιμένετε σε εξεταστική για την οικονομία και πως σχολιάζετε την άποψη ότι θέλετε τη Ν.Δ. σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στη χώρα μας θα πρέπει πλέον η διαφάνεια να αποτελέσει απόλυτη και διαρκή παράμετρο σε οποιαδήποτε έκφανση της δημόσιας ζωής.  Δεν είναι δυνατόν να υφίσταται έκθεση περί παροχής τροποποιημένων στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κάνουμε πως δεν είδαμε και δεν ξέρουμε.  Πώς θα είμαστε αλλιώς αξιόπιστοι στην κοινωνία και τους εταίρους μας ότι δεν συγκαλύπτουμε και δεν υπηρετούμε την αδιαφάνεια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας ενδιέφερε μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα ή θα εξαντλήσετε τη θητεία σας ως Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Η μεγαλύτερη τιμή και αποστολή που μπορούσε να μου ανατεθεί είναι η ευθύνη να υπηρετήσω ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ το Κίνημα στο οποίο εντάχθηκα από παιδί και πίστεψα ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα και την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά πόσο επιμένετε στην άποψη ότι ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος θα πρέπει να βρει στέγη σε άλλα πιο αριστερά σχήματα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν είπα ποτέ ότι ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πρέπει να φύγει από το ΠΑΣΟΚ.  Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τον τιμώ για την μακρόχρονη πορεία του στο ΠΑΣΟΚ.  Ως γραμματέας όμως οφείλω να απαντώ στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν συμφωνώ με την άποψη ότι η κυβέρνηση ασκεί σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική.  Δεν ευθύνομαι εγώ για τη θέση αυτή με την οποία όχι απλά διαφωνώ αλλά τη θεωρώ αδιανόητη.