Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να βρίσκομαι σήμερα στον τόπο σας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους συντρόφους μου της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Τοπικών Οργανώσεων που μου απηύθυναν την τιμητική αυτή πρόσκληση.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς απ' τους ανθρώπους του τόπου σας, να έρθω σε επαφή με τα προβλήματα της περιοχής σας και να καταστώ και εγώ κοινωνός όλων αυτών που σας απασχολούν.
Θα ήθελα, πριν να πω οτιδήποτε, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα αλληλεγγύης, διεθνούς αλληλεγγύης, να εκφράσουμε τα συναισθήματα συμπαράστασής μας στο λαό της Χιλής για το δεινό που έτυχε, αυτό το μεγάλο σεισμό που ευτυχώς, τουλάχιστον για το μέγεθος που είχε, δεν στοίχισε πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές, αν και δεν είναι και λίγες. Θα μπορούσε όμως να είναι χειρότερα τα πράγματα.
Θα μου επιτρέψετε επίσης ως φόρο τιμής προσωπικό να μοιραστώ μαζί σας κάτι. Το μοιράστηκα ήδη το πρωί με τους συντρόφους μου μόλις έφτασα, τη σημερινή μου παρουσία να αποτελέσει ένα είδος μνημόσυνο σε κάποιον που έφυγε νωρίς, ένα σύντροφό μου, ένα συμφοιτητή μου, ένα συστρατιώτη μου, τον Ηλία Ευθυμιάδη που ήμασταν μαζί στρατιώτες εδώ στο Καμπάνι, που υπηρετήσαμε μαζί στον Πέπλο και που όλα εκείνα τα χρόνια δεν περιμέναμε τίποτα απ' αυτά που η ζωή πάντα εξελίσσει για τον καθένα μας.
Όλοι μαζί σύντροφοι και συντρόφισσες έχουμε μια κοινή πορεία ζωής μέσα από τις τάξεις αυτού του κινήματος. Και νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, με όσες χαρές και όσες πίκρες και όσες αγωνίες μας έχει δώσει.
Θα περιμέναμε λοιπόν ότι αυτή η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 4 του Οκτώβρη θα αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τη χώρα και όλοι αυτό ευελπιστούσαμε και ευελπιστούμε. Αυτό το οποίο αντιμετωπίσαμε, ως πραγματική κατάσταση στη χώρα όμως, ήταν κάτι το οποίο δεν το φανταζόμασταν και που εξελίχθηκε μέρα με τη μέρα σε κάτι πάρα πολύ δύσκολο για τη χώρα και για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
Αλλά δεν ήρθα εδώ ούτε για να μεταφέρω συστολή, ούτε για να μεταφέρω αδυναμία, ούτε για να μεταφέρω απαισιοδοξία. Ήρθα εδώ για να σας μεταφέρω το μήνυμα του Πρωθυπουργού, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή τη χώρα να συρθεί σε μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μπορέσουμε αυτά τα οποία υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό πριν τις 4 Οκτωβρίου να τα κάνουμε πράξη. Ότι θα μείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στις αρχές μας, δίνοντας καθημερινή μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη. Και ότι σε όλη αυτή τη σκληρή μας προσπάθεια είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε στο πλευρό μας τον ελληνικό λαό, ο οποίος και ωριμότητα έχει και εμπειρία έχει και ένστικτο έχει και διαίσθηση έχει.
Ο ελληνικός λαός κάνει ήδη μεγάλες θυσίες. Και ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει και για κάποιο καιρό ακόμα. Βεβαίως, σε όλη αυτή την προσπάθεια από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, υπήρξαν και καθυστερήσεις. Η στελέχωση του κράτους και ο ρυθμός στελέχωσης του κράτους είναι κάτι το οποίο δεν μας ικανοποιεί. Θα θέλαμε να είχε γίνει πιο νωρίς. Δε θα θέλαμε να μας απαντούν δεξιοί διοικητές οργανισμών όταν εμείς εκφράζουμε τον πολιτικό μας λόγο. Μας πληγώνει αυτό.
Θα θέλαμε και θέλουμε τα μέτρα ανάπτυξης να τρέξουν πολύ γρήγορα, για να δώσουμε απάντηση στην ύφεση που δημιουργούν τα δημοσιονομικά μέτρα. Θα θέλαμε μερικές φορές να νιώθουμε ότι οι Υπουργοί μας και τα στελέχη μας που βρίσκονται στο κράτος μας ακούν λίγο καλύτερα και λίγο περισσότερο.
Θα θέλαμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσουμε τη μάχη, να μη θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και του απλού λαού. Να προστατέψουμε τον 14ο μισθό. Θα θέλαμε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να πιάσουν γρήγορα δουλειά και ήδη, απ' ότι άκουσα και στις ειδήσεις λίγο πριν, αυτό ξεκίνησε να γίνεται.
Θα θέλαμε η απόδοση της δικαιοσύνης και των ευθυνών να είναι πιο άμεση για να νιώθει και ο λαός ότι πράγματι οι θυσίες του, οι αγώνες του και οι κόποι του πιάνουν τόπο. Και με όλα αυτά που είπα μήπως σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει αυτά που πρέπει; Όχι βέβαια σύντροφοι. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είπαν ότι το έργο της κυβέρνησης δεν είναι αρκετό.
Υπάρχουν κάποιοι που είπαν ότι ασκείται σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση σαν τον κ. Σαμαρά, ο οποίος πριν μας κάνει την κριτική του θα πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως εάν συμφωνεί με την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, εάν αναγνωρίζει την ευθύνη της παράταξής του για το σημείο που έχει φτάσει η χώρα και εάν είναι διατεθειμένος να κάνει αυτοκριτική για τις 2.000 μέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, αντί να κάνει κριτική για τις 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, σε αυτό το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβρη μέχρι τώρα, γίνανε κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τα θυμόμαστε. Και για να απαντήσω στα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής και αθέτησης των προεκλογικών υποχρεώσεων, θέλω να θυμίσω τι προέβλεψε ο προϋπολογισμός αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Προέβλεψε το 1 δις για την παιδεία που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό. Προέβλεψε το 1 δις για το Επίδομα Αλληλεγγύης. Προέβλεψε την αύξηση του ΦΠΑ για τους αγρότες. Προέβλεψε την αύξηση στα επιδόματα ανεργίας. Προέβλεψε την αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ. Προέβλεψε την πρόσληψη των 1.000 ειδικευμένων γιατρών και των 3.000 νοσηλευτικού προσωπικού. Προέβλεψε την αύξηση του 4% στις δημόσιες επενδύσεις.
Αυτός ήταν ένας βασικός κορμός των προεκλογικών μας υποσχέσεων. Και δεν επαναλάβαμε υποσχέσεις. Τα προβλέψαμε στον προϋπολογισμό μας. Αυτό ακριβώς δείχνει ότι υπήρχε σαφέστατη πολιτική βούληση να ακολουθήσει η κυβέρνηση αυτά τα οποία υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.
Κάποιοι λένε τώρα και όψιμοι εκ των υστέρων, «μα, ξέρετε, τα κάνατε τότε εκείνα και ορίστε τι έγινε στη συνέχεια.; Αναγκάζεστε να πάρετε μέτρα». Και βέβαια δεν θέλουν να δουν ότι όλη αυτή η κατάσταση όπως εξελίχθηκε, είναι μια κατάσταση η οποία αναπροσαρμόζεται και δημιουργείται μέρα με τη μέρα, με αστάθμητους παράγοντες που δεν ξέρουμε ούτε από πού ξεκίνησε, ούτε πώς πορεύεται, ούτε πού θα καταλήξει.
Και δεν είναι ότι δεν το ξέρουμε μόνο εμείς. Δεν το ξέρει πλέον η παγκόσμια κοινότητα. Και δυστυχώς κάποιοι με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις φροντίσανε η Ελλάδα να είναι στο μάτι του κυκλώνα σε αυτή την κατάσταση.
Αυτές τις πρώτες 150 μέρες ή δεν ξέρω πόσες είναι, εγώ είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω τι έχει κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η παράταξή μας σε αυτή τη χώρα.
Πρώτον. Προχωρά τον «Καλλικράτη», τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση για τη χώρα, την οποία τη βλέπουμε ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως αναδιάταξη ορίων διοικητικών μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό το οποίο έταξε επανειλημμένα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ποτέ δεν τόλμησε να το ακουμπήσει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στους πρώτους τρεις μήνες διακυβέρνησής της το ανακοίνωσε, υποσχέθηκε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη και το κάνουμε πράξη.
Και μόνο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το στόχο μιας τετραετίας μιας κυβέρνησης που θα επέφερε τεράστιες αλλαγές. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο «Καλλικράτης» από μόνος του έχει το βάρος 16 νομοσχεδίων για την προετοιμασία του, πέρα απ' την κοινωνική προετοιμασία, πέρα απ' την κοινωνική ζύμωση, πέρα απ' όλα αυτά τα προαπαιτούμενα που έχει.
Παρέα με τον «Καλλικράτη» βεβαίως πηγαίνει και ο εκλογικός νόμος, τον οποίο θα τον αλλάξει η κυβέρνησή μας και είναι ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας να συναινέσει στο να απαλλαγεί ο τόπος από τις παλαιοκομματικές λογικές. Διότι εμείς δε θέλουμε ούτε το βουλευτή αποδέκτη των ρουσφετιών με αντάλλαγμα το σταυρό, ούτε θέλουμε τους πολίτες να σύρονται πίσω από το βουλευτή και να μπορούν να κάνουν τα αυτονόητα, τα δικαιώματά μας.
Δε θέλουμε την εμπορευματοποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών χάρη των πολιτικών. Αυτό στην Ελλάδα θα τελειώσει και θα τελειώσει με την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και με το νέο εκλογικό νόμο. Το εάν η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει να μην το ψηφίσει και να μετατεθεί η εφαρμογή του για τις επόμενες εθνικές εκλογές, για τις μεθεπόμενες, αυτό είναι δική της ευθύνη.
Αυτό το χρονικό διάστημα εκτός όλων των άλλων περάσαμε τις διατάξεις που αφορούν στις προσλήψεις στο δημόσιο αποκλειστικά και μόνο μέσω του ΑΣΕΠ και ξέρω ότι αυτό πληγώνει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που υπέστη τη γαλάζια συνέντευξη, που υπέστη τις αδικίες και που για μια ακόμα φορά καλείται εκείνος να εφαρμόσει την αξιοκρατία ενώ έχει υποστεί για μια ακόμη φορά την αναξιοκρατία της δεξιάς.
Όμως σύντροφοι, για τη χώρα αυτό είναι μονόδρομος και πιστεύω ότι τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και δώσαμε το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία να 'ρθει και να ανατρέψει τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε την προηγούμενη φορά για την αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο, αυτή τη φορά δεν θα τα επιτρέψουμε.
Το ίδιο αυτό χρονικό διάστημα έχει περάσει ο καινούργιος νόμος για τα δάση και τα καμένα από τη Βουλή. Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που βρίσκεται σε κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι διατάξεις για τους δανειολήπτες και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οι διατάξεις για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι προβλέψεις για την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση των εταιριών, ούτως ώστε να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε από τη γραφειοκρατία την επιχειρηματικότητα.
Το νομοθέτημα που φέραμε αυτές τις μέρες σε σχέση με τη Στατιστική Υπηρεσία, που θέλει να δώσει τέλος σε αυτή την κατάσταση αναξιοπρέπειας που έχει οδηγηθεί η χώρα σε σχέση με την εικόνα της στο εξωτερικό. Τις διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια. Και εδώ είναι ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό, το οποίο μας οριοθετεί ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στη δεξιά και τη συντήρηση.
Διότι με αιχμή αυτό το ζήτημα όλες οι δυνάμεις του ρατσισμού, του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, των φοβικών συνδρόμων, βγήκαν στο μεϊντάνι και λαϊκίζουν. Και ξεχνούν ότι μιλάμε για νόμιμους μετανάστες, διότι η κοινωνία μας δεν έχει να φοβάται τίποτα από τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από οικονομικούς μετανάστες, από παιδιά που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, από παιδιά που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή στον τόπο μας σαν πατρίδα.
Δεν έχει να φοβάται τίποτα απ' τους ανθρώπους που βρέθηκαν στη δική μας πατρίδα προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή όπως κάνανε οι δικοί μας συμπατριώτες, πριν από δεκαετίες, στις χώρες της Ευρώπης και που υπέστησαν και οι δικοί μας συμπατριώτες τότε στην ξενιτιά το ρατσισμό και την ξενοφοβία και τα γκέτο, σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτοί και να προχωρήσουν.
Εμείς σήμερα δεν έχουμε δικαίωμα να αναπαραγάγουμε τέτοιου είδους λογικές σαν αυτές που υποστήκανε οι δικοί μας πολίτες, ο δικός μας λαός στη Γερμανία και στα άλλα μέρη της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση αυτή έδωσε ένα τεράστιο μεγάλο βάρος στα ζητήματα της διαφάνειας. Η υποχρέωση της διοίκησης να αναρτά όλες τις αποφάσεις στο διαδίκτυο, ούτως ώστε να ξέρει ο κάθε πολίτης τι αποφασίζει η διοίκηση και πολύ περισσότερο πώς διατίθεται το δημόσιο χρήμα, είναι μια μεγάλη συμβολή στο δημόσιο βίο αυτής της χώρας.
Η διαδικασία της διαβούλευσης που έχουμε επιβάλει - θα μου επιτρέψετε να πω με την καλή έννοια - στην κοινωνία πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και που αντιμετωπίστηκε με χλευασμό στην αρχή από τη Νέα Δημοκρατία ως διαδικασία για να παίζουν τα παιδιά, όπως κάποτε μας κατηγορούσαν για τις διαδικασίες επιλογής του αρχηγού μας από τη βάση, όπως μας κατηγορούσαν για την άσκηση της πολιτικής μέσα από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και που σήμερα σπεύδουν να τα υιοθετήσουν αναφανδόν.
Και που έρχεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία για να μας κάνει κριτική ότι δεν ήταν, λέει, επαρκής η διαβούλευση. Αυτή είναι μεγάλη κατάκτηση για την κοινωνία μας, να θεωρεί δηλαδή ο λαός ότι, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που τον αφορά, θα πρέπει να γίνει μια ευρεία κοινωνική συζήτηση, στην οποία μπορεί να συμμετέχει από το μεγαλύτερο συνδικάτο μέχρι τον πιο απλό πολίτη με δυνατότητα παρέμβασης και διαμόρφωσης της άποψης.
Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες γίνονται on camera, για να μπορεί ο πολίτης να ακούει τι λέγεται μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να μπορεί να βγάζει τα συμπεράσματά του και να κρίνει. Συνεδριάσεις οι οποίες τυπικά και άτυπα είναι σε επίπεδο, αν όχι εβδομάδας, δεκαπενθημέρου, όταν ο κ. Καραμανλής έκανε την τιμή να συγκαλέσει το Υπουργικό του Συμβούλιο καμιά δεκαριά φορές σε όλα τα χρόνια της θητείας του.
Η συγχώνευση των οργανισμών για να περιορίσουμε τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Η δημιουργία των Εξεταστικών Επιτροπών στο πλαίσιο της Βουλής, γιατί πήραμε μια μεγάλη καθοριστική απόφαση ότι αν δεν κάνουμε μια οριστική, μια συνολική ρήξη με τις γκρίζες περιόδους που αφήσανε πολλά ερωτηματικά στον ελληνικό λαό, που οδήγησαν τον κ. Καραμανλή να κλείσει τη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο χωρίς να καταλάβει κανένας τίποτα, προκειμένου να μη χυθεί φως σε αυτές τις υποθέσεις, ότι έπρεπε να στείλουμε το μήνυμά μας ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τέτοιες γκρίζες ζώνες.
Και ας μη βαυκαλίζονται για τη συναίνεση, διότι η συναίνεση για εμάς δεν είναι συγκάλυψη. Εκεί εμείς θα πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό της χώρας, ότι σε αυτή την πατρίδα κάποια πράγματα πλέον αλλάξανε και ότι από εδώ και μετά δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητεί την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας, ότι θα είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα καθορίζουμε τις τύχες μας, ότι θα μπορούμε να επιβάλουμε σε όλους την αξιοπιστία αυτής της χώρας. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση σημαντική, βαθιά, την οποία τη στηρίζει ο ελληνικός λαός σε κάθε έκφανσή του, σε κάθε κοινωνική του δράση. Τη βρίσκουμε όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά στην απλή κουβέντα του καθημερινού πολίτη που μας βρίσκει στο δρόμο και μας λέει την κουβέντα του. Στις συζητήσεις που γίνονται ερήμην των πολιτικών.
Αυτή η χώρα έχει αλλάξει πορεία για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί έχει μια πολιτική ηγεσία με τη δική μας παράταξη, με το ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, που έχει την πολιτική βούληση να δώσει τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση αναξιοπρέπειας και να χαράξει μια καινούργια πορεία.
Και δεύτερον, γιατί έχει ένα λαό απόλυτα ώριμο και απόλυτα συνειδητό σε αυτή την προσπάθεια. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα τα καταφέρουμε.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσετε τις αλλαγές στις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, που θα φέρουν και τις μεγάλες αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις, που ξέρω ότι και εκεί υπάρχει ένα θέμα καθυστέρησης, τις μεγάλες αλλαγές που έχουν αναγγελθεί στον αγροτικό συνδικαλισμό και στο συνεταιριστικό κίνημα, στη διαμόρφωση του ΕΛΓΑ με όλα αυτά τα ζητήματα των αγροτών που ήρθαν στην επικαιρότητα με τις τελευταίες τους κινητοποιήσεις, τη διαφάνεια στη δικαιοσύνη με το καινούργιο νομοθέτημα που έρχεται στη Βουλή και που θα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, σε αντίθεση με τον απόλυτο έλεγχο της δικαιοσύνης που, ως παλιά στα κόλπα η δεξιά, ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε επί των ημερών διακυβέρνησής της.
Εάν σε αυτά προσθέσετε μια διεθνή παρουσία της χώρας, η οποία μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν παντελώς απούσα από παντού και σήμερα είναι μια χώρα η οποία αγωνίζεται και δίνει τη μάχη της σε όλα τα επίπεδα των διεθνών οργανισμών και των κέντρων λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αγωνίζεται πλέον ξανά να επαναχαράξει τη στρατηγική της και να θυμηθεί η χώρα αυτή ότι έχει εξωτερική πολιτική και υπερασπίζει τα εθνικά δίκαια, που τόσα χρόνια μείνανε στο περιθώριο, με έναν Πρωθυπουργό ο οποίος καθημερινά, όπως είπε και ο Γραμματέας στην εισαγωγική του ομιλία δίνει το δικό του τέμπο σε αυτό τον αγώνα, όλα αυτά που σας λέω είναι πράγματα τα οποία γίνανε και μαζί γίνανε και κάποια άλλα που προφανώς ξεχνάω, μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Προσωπικά, νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής θα ήταν πολύ ευτυχής αν στον απολογισμό δύο κυβερνητικών θητειών είχε να επιδείξει ένα τέτοιο έργο.
Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι, εγώ θέλω να τελειώσω με μια ξεκάθαρη κουβέντα. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο Πρωθυπουργός, αυτό το κίνημα, να πορευτεί σε αυτή τη νέα μεγάλη σελίδα της ιστορίας που γράφουμε για την πατρίδα, παρά μόνο με τις αρχές τις οποίες είπαμε στον ελληνικό λαό εδώ και πάρα πολύ καιρό και τις λέγαμε και σε όλη την ιστορία και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Τις αρχές της διαφάνειας, της εργατικότητας, της λογοδοσίας, του σεβασμού στο δημόσιο πλούτο, του σεβασμού στον πολίτη, της δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας, της αξιοκρατίας, όλων αυτών των αρχών που επανέφερε στο προσκήνιο μετά τις ήττες του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου με τις δικές του επιλογές, στις οποίες επέμενε και για τις οποίες δικαιώθηκε.
Και η δικαίωσή του αυτή μας δίνει σήμερα το κουράγιο να πιστεύουμε ότι με τον ίδιο τρόπο η πατρίδα μας θα δικαιωθεί και σε αυτό τον αγώνα που δίνει, τόσο στο επίπεδο της οικονομικής κρίσης, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής της ανανέωσης.
Για να κάνουμε αυτό το οποίο είπε και χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος, να πάρουμε αυτή τη νέα υπόθεση στα χέρια μας, διαμορφώνοντας ένα νέο πατριωτισμό όπου ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μικρό ή μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ανάλογα με το τι έχει φορτωθεί ως ευθύνη σε αυτή την προσπάθεια και να προχωρήσουμε όλοι μαζί.
Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος πίστης, αισιοδοξίας. Είναι ο μόνος δρόμος με τον οποίο θα φθάσουμε, μετά από μερικά χρόνια, να κοιτάμε στο παρελθόν και να μην αναγνωρίζουμε ότι εμείς ήμασταν κάποτε εκεί. Για να φθάσουμε να είμαστε περήφανοι για την πατρίδα μας και να νιώθουμε αξιοπρεπείς πολίτες σε αυτή τη χώρα.
Σας ευχαριστώ.