ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.
Καλημέρα κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω εδώ και ακούω από τα ρεπορτάζ και από τις συνομιλίες που έχουμε ότι αντιμετωπίζετε και ένα πρόβλημα και με τα στελέχη αν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων ή πόσο αυτά τα μέτρα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πρόβλημα ως προς την αναγκαιότητα ή μη των μέτρων νομίζω ότι δεν αντιμετωπίζει κανείς διότι έχουμε νοιώσει πολύ καλά στο πετσί μας το τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό. Εκείνο βέβαια που υπάρχει είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος προβληματισμός, γιατί νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι αυτά τα μέτρα δεν μας εκφράζουν, δηλαδή αυτά τα μέτρα δεν είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάποια μέτρα, τα οποία βρεθήκαμε σε αναγκαστική θέση να τα πάρουμε προκειμένου να λύσει η χώρα το πρόσκαιρο αυτό πρόβλημα που έχει με το δανεισμό της, μετά από πιέσεις τις οποίες τις είδαμε να αναπτύσσονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει ότι αυτή είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να επιβάλλεις μέτρα περιοριστικά αυτού του τύπου, τέτοιας δημοσιονομικής λογικής, που στο επίκεντρό τους βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να εξισορροπηθούν με κάποιο τρόπο ούτως ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα κοινωνικής αδικίας που υπάρχει ή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Απαραίτητα και νομίζω ότι πλέον εκεί βρίσκεται η ελάχιστη υποχρέωση που έχει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία και η κυβέρνηση, κάτι το οποίο το περιμένουμε πραγματικά με μεγάλη αγωνία να γίνει μέσω και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί.
Βεβαίως τα έσοδα από το φορολογικό νομοσχέδιο, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να λύσουν το πρόβλημα το οποίο είχαμε και γι΄ αυτό οδηγηθήκαμε και σε αυτού του είδους τις επιλογές. Αλλά θα ήθελα εδώ, σε αυτό το σημείο, να εντοπίσω ότι ακριβώς εκεί είναι, αν θέλετε το πρόβλημα, το έλλειμμα ή και οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων αυτής της χώρας, ότι δεν έχουν λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και εκείνη την πρόνοια, ούτως ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή η πολιτεία να έχει «χαρτογραφημένους» τους πολίτες της ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Έτσι όταν χρειάζεται να προστρέξει σε μέτρα άμεσης πρόσδωσης εσόδων καταφεύγει πάντα στη μόνη ελέγξιμη πηγή χρημάτων που είναι οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί το ίδιο το κράτος και το δημόσιο τους έχει στα χέρια του, οπότε απλώς εκείνο το οποίο κάνει είναι να τους περικόπτει και να μην τους αποδίδει.
Όμως αυτή η λογική και αυτή η τακτική θα πρέπει να αλλάξει και γι΄ αυτό είναι μεγάλη μας ευθύνη να μπορέσουμε να καταγράψουμε τους πολίτες ανάλογα με τα πλεονεκτήματα και τα έσοδα που έχουν στην οικονομική τους ζωή, αυτούς δηλαδή τους οποίους στην ουσία, για να το πω με απλά λόγια, φοροδιαφεύγουν και δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους, και να μπορούν να αποδίδουν αυτά που τους αναλογούν ως υποχρέωσή τους προς το κράτος και το κοινωνικό σύνολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη πιστεύετε ότι τελικά δεν θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα αυτά τα μέτρα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα του επόμενου χρονικού διαστήματος, ότι δηλαδή δεν θα οδηγηθούν σε αντίστοιχη αντίδραση και οι εργοδότες, διότι αυτό επιτείνει το πρόβλημα, το οποίο υπάρχει στην αγορά με τη ρευστότητα και την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις, οι οποίες είναι αρκετές για να δώσουμε λύση, αυτή τη στιγμή όπως φαίνεται και από τις πρώτες αντιδράσεις που έχουμε, για το πρόβλημα της χώρας μας ως προς την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Ας μην βρουν κάποιοι την ευκαιρία αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα να τη μετατρέψουν σε συμπίεση προς τους εργαζόμενους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω κάτι, κανένας δεν μπορεί να βρει ευκαιρία εάν δεν υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία να επιτρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και αυτό μόνο η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η κυβέρνηση αν ήταν να το κάνει, θα το έκανε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί αυθαιρέτως ο οποιοσδήποτε εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα να το κάνει αυτό ενόσω ισχύει ο νόμος ο οποίος ισχύει. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, εγώ αναφέρομαι γενικά σε συμπιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα με αφορμή τα μέτρα στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση αν ήταν να πάρει κάποια μέτρα θεωρώ ότι θα τα έπαιρνε τώρα, και δεν θα είχε λόγο να ξαναβρίσκεται στην ίδια κατάσταση και με τη χρέωση όλου αυτού του δυσμενούς κλίματος, που λογικά δημιουργείται, από τέτοιου είδους επαχθή μέτρα, να το ξαναχρεώνεται για άλλη μια φορά.
Νομίζω, ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο ήταν να κάνει και εκείνο το οποίο περιμένουμε τώρα είναι η συμπαράσταση και η ελάχιστη αλληλεγγύη που οφείλουν να δείξουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και το πρόβλημα αποδείχτηκε και το αποδέχονται πλέον και οι ίδιοι, ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο Ελλάδας, είναι και ένα πρόβλημα και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη εάν επιστρέφοντας από τα τρία ταξίδια του πια ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχει ένα χειροπιαστό αντάλλαγμα σε επίπεδο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, κατά τη γνώμη σας θα έχει υπάρξει λάθος διαπραγματευτικής τακτικής μετά και από αυτά τα μέτρα ή θα συμβαίνει κάτι άλλο;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι όλοι έχουν αντίληψη πλέον για το τι συμβαίνει. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο διαπραγματευτικής δεινότητας, είναι ζήτημα και συναίσθησης της ευθύνης του καθενός και από τους διεθνείς παράγοντες και από τις άλλες χώρες αλλά από την άλλη και δικών τους εσωτερικών πιέσεων και δυσκολιών. Είναι ένα πολύ σύνθετο πράγμα για να το αποδώσουν εδώ, και εκεί.
Αυτό το οποίο όμως νομίζω ότι προδιαγράφεται είναι συγκεκριμένες λύσεις. Δηλαδή, ή θα υπάρξει συμπαράσταση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτως ώστε να υπάρξει, όπως σας είπα η ελάχιστη αλληλεγγύη μέσα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηριχθεί η Ελλάδα και στη συνέχεια να μην αναγκαστούν να βρεθούν σε κρίση άλλες χώρες της ευρωζώνης ή από την άλλη τη μεριά η άλλη λύση είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι πολύ συγκεκριμένα πλέον τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας παραμένει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μα φυσικά παραμένει ανοιχτό από την ώρα που δεν υπάρχει έμπρακτη εκδήλωση της στήριξης των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης και κυρίως των ισχυρών χωρών προς την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η χώρα μας πρέπει να δανειστεί. Δεν μπορεί να δανειστεί με αυτά τα spread τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Θα πρέπει, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε πλήρη δημοσιονομική ασφυξία και να μην πληρώνονται μισθοί, συντάξεις κ.τλ. να πάρει αυτά τα χρήματα. Εάν δεν τα πάρει μέσω του δανεισμού της με τη στήριξη των Ευρωπαίων και με επιτόκια που θα είναι αντίστοιχα των άλλων χωρών της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, εκ των πραγμάτων θα πρέπει να τα πάρει από αλλού. Και αυτή τη στιγμή το αλλού, εγώ τουλάχιστον βλέπω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν έχει κάτι άλλο. Τουλάχιστον το δικό μου το μυαλό μέχρι εκεί φτάνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ξυνίδη. Να είστε καλά.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ κ. Παπαπαναγιώτου. Γεια σας.