20 Ιουν 2018

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;


               
Για να κρίνει κάποιος περί της επιβίωσης μιας κυβέρνησης, πρωτίστως πρέπει να γνωρίζει τη συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος-ων που κυβερνούν. Όπως απέδειξε το παρελθόν (πχ. κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου 2009-2011) ακόμη και μεγάλα εκλογικά ποσοστά, που προσέδωσαν ευρεία αυτοδυναμία, δεν εξασφάλισαν κυβερνητική μακροβιότητα. Αντίθετα ποσοστά που δεν προσέδωσαν αυτοδυναμία εξασφάλισαν κυβερνητική μακροβιότητα (πχ ήδη 3,5 χρόνια κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου).
        Η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο δεν κλονίστηκε από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Ένα διαζύγιο που είχε προ πολλού προαναγγελθεί μεταξύ του βουλευτή κ. Δημήτρη Καμμένου και των ΑΝΕΛ δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρή επιπλοκή. Συνεπώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί από τη συμφωνία και να κινδυνεύει η μακροημέρευσή της.
     Ένας άλλος, πολύ πιο δραματικός, παράγοντας που μπορεί να κλονίσει μια κυβέρνηση, είναι οι σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις. Έχει καταστεί κοινότυπη η διατύπωση-διαπίστωση ότι «καλύτερη κυβέρνηση για να περάσει τα μνημόνια χωρίς αντιδράσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρχε». Κι έτσι είναι. Ρουθούνι δεν άνοιξε. Λίγο το άλλοθι της αριστερής κυβέρνησης, λίγο το άλλα κάνουμε και άλλα λέμε, λίγο οι στοχευμένες παροχές σε κοινωνικές ομάδες, λίγο ο, πάντα παρών, φόβος της σύγκρουσης με την κυβερνητική ισχύ, αλλά κυρίως και πάνω από όλα η συναίσθηση της συνυπαιτιότητας των πολιτών, οι οποίοι δια της ψήφου τους, ανέδειξαν σε κυρίαρχο πολιτικό παράγοντα όποιον τους τάζει "λαγούς με πετραχήλια", οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε νεκροφάνεια.  
           Αμέσως, όμως, μετά την υπογραφή της συμφωνίας όλοι βρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όποιος κυκλοφορεί δημοσίως παντού ακούει βουητό δυσαρέσκειας. Κι εντείνεται μέρα με την μέρα. Έχω ακούσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνομιλητών μου να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε τα πάντα στους Σκοπιανούς». Ακόμη και ανθρώπους που ποτέ δεν επέδειξαν εθνικές ευαισθησίες. Κι αυτό το βουητό μπορεί να αποσαθρώσει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Όσες ψήφους εμπιστοσύνης και να πάρει.
            Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως. Τον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο δεν τον συντάραξε η συμφωνία για το λεγόμενο «μακεδονικό». Η ψήφος που έδωσε δύο φορές το 2015 στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον έχει πειράξει. Ενόχληση που μέχρι σήμερα δεν ήθελε να δείξει. Και βρήκε ένα θέμα εθνικό για να το πράξει. «Όλα τα δεχθήκαμε αλλά όχι και να ξεπουλήσετε την πατρίδα» είναι η επωδός. Βλέπετε ένα εθνικό θέμα δικαιολογεί τα πάντα. Φτάνουν όμως οι ψευδαισθήσεις. Είστε εναντίον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί σας κορόιδεψαν περισσότερο από κάθε άλλον. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας και πείτε το στον εαυτό σας. Και στη συνέχεια πείτε το και στους γύρω σας: Ναι, τους πίστεψα και τους ψήφισα και ήταν λάθος. Ήρεμα και χωρίς εθνικιστικά παραληρήματα και παροξυσμούς. Γιατί μόνον έτσι δεν θα τους επιτρέψετε να κάνουν το τελευταίο τους μεγάλο λάθος. Φεύγοντας από την εξουσία να παραδώσουν μια ελληνική κοινωνία εθνικιστική, φασίζουσα, ξενοφοβική και στην καλύτερη περίπτωση απολύτως συντηρητική.