ΠΡΟΣ
κ.ΠΑΥΛΟ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ
ΕΚΔΟΤΗ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “Η ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ”
ΞΑΝΘΗ
Κύριε Διευθυντά
Διάβασα στο φύλλο της εφημερίδας σας της 25-7-2012 ανυπόγραφο σχόλιο της στήλης “ΚΑΡΦΩΜΑΤΑ”, το οποίο σχολιάζει την εκφρασθείσα θέση μου, μέσω του προσωπικού μου blog, για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Καταρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω από το επίλογο του σχολίου, ότι σας εξοργίζει το ότι “κάποιοι δεν σας περνάνε για ανθρώπους, θεωρούν ότι δεν ξέρετε, δεν καταλαβαίνετε και κυρίως δεν τρώτε κουτόχορτο”. Η συγκεκριμένη φράση όσο κι αν έρχεται ως γενικότερη επωδός, προφανώς σχετίζεται και με το πρόσωπό μου και την εκφρασθείσα από εμένα συγκεκριμένη άποψη. Προσωπικά δεν σας έχω κατατάξει (τους όποιους γράφοντες το σχόλιο) στους “μη ανθρώπους” γιατί απλούστατα δεν μπορώ να φανταστώ πως είναι κάποιος “μη άνθρωπος”. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό μέσα από το σχόλιο να γράψετε “αυτό που ξέρετε” και “καταλαβαίνετε” γιατί μόνο τότε θα μπορούσε το συγκεκριμένο σχόλιο να προσφέρει κάτι θετικό. Τώρα για την διατροφική προτίμηση στο κουτόχορτο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη γιατί δεν είμαι ειδικός.
Επί της ουσίας. Προφανώς η έλλειψη ορθολογιστικής πολιτικής προσέγγισης που επικρατεί στην πατρίδα μας αυτή την εποχή, σας συμπαρασύρει στον “αθηναϊκής αντίληψης” συρμό, ότι ένας υπουργός όταν εκφράζει άποψη ή και διαφωνεί βγαίνει να το δηλώσει στο κεντρικό δελτίο του MEGA των 8.00. Ούτε καν σας περνά από το μυαλό ότι οφείλει να το κάνει στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, το συλλογικό θεσμικό όργανο στο οποίο συμμετέχει. Και βέβαια αν η άποψη αυτή και η ενδεχόμενη διαφωνία δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά συγκρουσιακού χαρακτήρα δεν “διαρρέει” στο ρεπορτάζ του αθηναϊκού τύπου. Για την ιστορία ευτυχώς τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου, έστω και αν προσωρινά τυγχάνουν απόρρητα, αποτελούν απόδειξη συνέπειας για τον καθένα που συμμετείχε.
Και έρχομαι στο κύριο κοινότυπο και λαϊκίστικο ερώτημα του σχολίου. Γιατί τώρα που δεν είσαι τίποτα και όχι πριν που ήσουν υπουργός; Δυστυχώς εδώ αποδεικνύεται ότι ο συγγραφεύς του σχολίου πάσχει και από στοιχειώδη άγνοια πολιτικής πραγματικότητας. Γιατί απλούστατα τώρα κρίνεται το εαν οι Τράπεζες, ανάλογα με τον τρόπο και τους όρους επανακεφαλαιοποίησης, θα μείνουν στα χέρια των σημερινών τραπεζιτών ή θα επιλεγεί ο έλεγχος του Δημοσίου και η επανιδιωτικοποίησή τους, ώστε να προκύψει το κοινωνικό μέρισμα.
Τέλος να θέσω και εγώ ένα ερώτημα. Με βάση όλα τα παραπάνω και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό του σχολίου διερωτώμαι τι ήταν αυτό που σας ενόχλησε. Το ότι προσπάθησα να εντοπίσω, σε όσους μου κάνουν την τιμή να διαβάζουν τις απόψεις μου στο blog μου, ότι τώρα είναι η ώρα που “κληρώνει” για τις Τράπεζες και τους τραπεζίτες ή ότι “δεν δικαιούμαι να ομιλώ” ακόμη και μέσω του προσωπικού μου blog;
Σωκράτης Ξυνίδης
Δικηγόρος Ξάνθης