15 Μαρ 2012

3ο Δελτίο Τύπου για το θέμα της γεωθερμίας


Ξάνθη 15/3/2012

Χθες διένειμα, για την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών της Ξάνθης, απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των υπηρεσιακών παραγόντων, που αφορούν στο σύνολο των θεμάτων για τα οποία προσπάθησε, με διαρροές των συνεργατών του στον τοπικό τύπο, ο κ. Κοντός να εγείρει ζητήματα αναφορικά με τον διεθνή διαγωνισμό για την ερευνά και αξιοποίηση του Γ/Θ πεδίου του Νέστου.

Με θλίψη διαπίστωσα ωστόσο πως ο κ. Κοντός αντί να ξεκαθαρίσει τη δική του πολιτική θέση για τα πράγματα επιμένει, με παιδιάστικο πείσμα, να αναμασά αμήχανα τα διάφορα περί μηνυτήριων αναφορών.

Του δηλώνω ευθέως ότι ως πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει δικαίωση των ισχυρισμών του στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Ως πολιτικός όμως και εκλεγμένος βουλευτής του Νομού δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον του τόπου. Ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου δεν έχει το δικαίωμα να φρενάρει, είτε από άγνοια είτε από δόλο, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Επειδή όμως τα μισόλογα του κ. Κοντού δημιουργούν εύλογες απορίες οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι σε μένα αλλά στους πολίτες της Ξάνθης πρωτίστως, στα παρακάτω ερωτήματα.

Ποιός από τους δύο τους έχει δίκιο; Ο ίδιος που μέσω των συνεργατών του μιλά για σκάνδαλό ή ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Σ. Καλαφάτης ο οποίος τον περασμένο Μάιο, αποδεχόμενος την επιτυχία του διαγωνισμού, τον εμφάνιζε ως αποτέλεσμα του νομοθετικού έργου της ΝΔ;
(Η σχετική αναφορά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης είναι εδώ:http://ndthessaloniki.gr/?p=1063)

Γιατί περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο για να διατυπώσει τις ενστάσεις του; Αφού διαφωνούσε με τους όρους της προκήρυξης και δεν εναντιώθηκε τότε που προέκυπτε το θέμα;

Αλήθεια, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του  ν.3734/2009 που ψηφίστηκε από τη ΝΔ σε ποιόν πράγματι θα κάνει μήνυση; Στον συνάδερφό του τον κ. Μπουγά τότε υφυπουργό της ΝΔ που εξέδωσε τις κανονιστικές διατάξεις ή μήπως στον εαυτό του που ψήφισε τον νόμο;

Γιατί ο κ. Κοντός δεν διένειμε το σύνολο τον πρακτικών της επιτροπής στον τοπικό τύπο παρά μονάχα τη δική του τοποθέτηση αποκρύπτοντας τις απαντήσεις που του έδωσε η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφορικά με τον αριθμό των γεωτρήσεων και τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψηφίων αναδόχων;

Δυστυχώς για τον κ. Κοντό οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι αρκετά απλές. Επέλεξε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να κάνει προεκλογικό σπέκουλο. Διάλεξε όμως λάθος θέμα.

Τέλος ο κ. Κοντός δεν μας ξεκαθάρισε ακόμη, καταψήφισε ή όχι το άρθρο περί κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων Γ/Θ πεδίων συμφωνώντας με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε τότε ότι "διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο  ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή."

Οφείλω κλείνοντας να απευθυνθώ σε ορισμένους εκδότες που έχουν αναλάβει προσωπικά την κούρα της υποψηφιότητας του κ. Κοντού. Τους ζητώ πριν δηλώσουν τη θέση τους να διαβάζουν τις ανακοινώσεις που τους αποστέλλω γιατί στην προσπάθεια τους να αποδειχθούν βασιλικότεροι του βασιλέως παραποιούν την πραγματικότητα. Να τους το ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι το χθεσινό κείμενο δεν έχει καμία σχέση με τα αποσπάσματα της συνεδρίασης της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου που τους διένειμε ο κ. Κοντός την προηγούμενη εβδομάδα (όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι) δήθεν για να το παρουσιάσουν ως ρεπορτάζ. Μην εκτίθενται λοιπόν γιατί εκθέτουν και τον κ. Κοντό με την παιδαριώδη συμπεριφορά τους. Εάν διαβάσουν το κείμενο που τους απέστειλα τότε καταρχήν θα λύσουν πολλές και από τις δικές τους απορίες αλλά θα ανακαλύψουν και την ταμπακέρα που αναζητούν.