4 Σεπ 2010

Ομιλία στην έναρξη της 9ης Συνόδου του Ε.Σ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας καλωσορίζω στην τριήμερη σύσκεψη των στελεχών μας. Αναμένονται τρεις μέρες με ουσιαστική πολιτική δουλειά. Κάθε μια από αυτές έχει τη δική της σημασία και τον δικό της συμβολισμό.


Η σημερινή μέρα για το Κίνημά μας και τους προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, ανακαλεί στη μνήμη μας το καθοριστικό ξεκίνημα της μεγάλης πορείας του ΠΑΣΟΚ. Μας θυμίζει ότι η πολιτική σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου και των υπολοίπων συντρόφων μας, που διατύπωσαν και επικύρωσαν με την παρουσία τους την ιδρυτική μας διακήρυξη, όχι απλά καθόρισαν την πολιτική μας συγκρότηση, αλλά την ίδια μας την ταυτότητα και τη συλλογική μας συνείδηση .


Η αυριανή μέρα, που είναι αφιερωμένη στη συζήτηση των μεγάλων θεμάτων της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής, αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κίνημα ζωντανό, ανοικτό στις απόψεις και την κοινωνία. Και γι' αυτό μπορεί να συζητά, να συνθέτει, να παράγει πολιτική και μάλιστα επεξεργασμένη σε ώριμα μέτρα που μπορεί να υλοποιήσει η Κυβέρνησή μας. Το ΠΑΣΟΚ συζητά τα πλέον δύσκολα προβλήματα του τόπου στην πιο δύσκολη συγκυρία. Τα πέντε εργαστήρια πολιτικών θέσεων, που θα λειτουργήσουν, αύριο έχουν στόχο να καταλήξουν σε σαφείς και υλοποιήσιμες προτάσεις στο πλαίσιο των καταστατικών μας αρχών και των προγραμματικών μας θέσεων .


Την Κυριακή, το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα ασχοληθεί με την πολιτική συγκυρία αλλά και με τη μεγάλη αλλαγή στο κράτος και την αυτοδιοίκηση, τον Καλλικράτη. Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, καλούνται να πάρουν στους ώμους τους την μεγαλύτερη αλλαγή που μέχρι τώρα το συγκεντρωτικό κράτος, χάριν της υπηρέτησης του πελατειακού πολιτικού συστήματος, αρνούνταν να υλοποιήσει.


Σ' αυτές τις τρεις μέρες, καλούμαστε ν' ανταποκριθούμε στην ευθύνη και τις υποχρεώσεις μας προς στον Ελληνικό λαό και το Κίνημά μας.


Σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα ότι παραμένει σταθερό στον ιδεολογικοπολιτικό του προσανατολισμό. Ότι οι αρχές της 3η Σεπτέμβρη αποτελούν την πυξίδα μας. Ότι υπάρχει προοδευτικός δρόμος για να βγούμε από την κρίση. Πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια βασιζόμενοι στο τρίπτυχο των αρχών της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης: «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση». Σήμερα καμιά από τις αρχές μας αυτές δεν μπορεί να υπηρετηθεί αν δεν έχουμε ισχυρή εθνική οικονομία, άλλο παραγωγικό ιστό, διαφορετική δομή κρατικής διοίκησης, διαφάνεια και λογοδοσία των μελών της κυβέρνησης και των κρατικών λειτουργών.


Nα αποδεικνύει καθημερινά ότι αλλάζει το κράτος, ότι ανοίγει νέους δρόμους και δίνει διέξοδο στην κοινωνία και τους πολίτες, στα προβλήματά τους, με τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να εκφράζονται, να συνδιαμορφώνουν. Ο Καλλικράτης, ο νέος εκλογικός νόμος και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια αποτελούν τη βάση της μεγάλης αλλαγής.


Να αποδεικνύει ότι είναι σε θέση και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές μετατρέποντας την προσπάθεια της αποφυγής της πτώχευσης σε νέα αρχή.


Να αποδεικνύει ότι ξαναχτίζει την αξιοπιστία της χώρας στην πολιτική και την οικονομία, ώστε να διεκδικήσει από θέση ισχύος πλέον τη δυνατότητα της εφαρμογής της πολιτικής μας που περιγράψαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό, χωρίς εξαρτήσεις και όρους δανειστών.


Το ΠΑΣΟΚ, χάρη στην πολιτική εμβέλεια του Προέδρου του, παραμένει βασικός συντελεστής των απαντήσεων της προοδευτικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην πολιτική των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων. Την απάντηση στα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα πάνω στα οποία οι συντηρητικοί οικοδόμησαν την πολιτική τους και απέτυχαν οικτρά.


Συντρόφισσες και σύντροφοι,


Σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του δίνουν τη μάχη σε όλα τα μέτωπα. Είναι μια μάχη καθολική, αξιακή, υπαρξιακή. Προεκλογικά είπαμε στον ελληνικό λαό ότι ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να μη βουλιάξουμε. Και αλλάζουμε προς το καλύτερο καθημερινά. Η πορεία αυτή είναι δύσκολη γιατί τα κάθε είδους κατεστημένα δίνουν τον αγώνα επιβίωσής τους. Σε αυτή τη μάχη η δυναμική παρουσία όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι πολύτιμη. Όλοι είναι αναγκαίοι όχι στις θέσεις που ονειρεύτηκαν, αλλά στις θέσεις που το Κίνημα τους έχει ανάγκη. Ο αγώνας μας, δεν είναι αγώνας πολιτικής επικράτησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι αγώνας επιβίωσης της πατρίδας. Και ο λαός θα είναι πολύ αυστηρός με όλους μας, αλλά και με καθένα μας χωριστά. Γιατί όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε:


ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ - ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ


Πρόεδρε,


Στις δύσκολες, τις μεγάλες στιγμές, όσο κι αν πολλοί κρύβονται πίσω από το προπετάσματα μιας ψευδεπίγραφης γενικής κι αόριστης αμφισβήτησης, εμείς στο ΠΑΣΟΚ δίνουμε μάχες και ανοίγουμε δρόμους, δίνοντας ελπίδα στο λαό μας. Αυτό έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.


Σε καλώ στο βήμα με την αγωνία του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας για το μέλλον και την πρόοδο.