1 Ιουλ 2010

Εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα και ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και της ηθικής κρίσης, αμφισβητείται συνολικά το πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το ρευστό τοπίο οι πολιτικοί σχηματισμοί κλυδωνίζονται λόγω έλλειψης επαρκούς ανάλυσης και προσέγγισης των νέων δεδομένων και οικονομικοί παράγοντες βρίσκουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ευθέως άμεσο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια κρίση οδηγεί στην αμφισβήτηση και του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού status. Κάποιες στιγμές η κατάσταση αγγίζει τα όρια με άμεσο κίνδυνο να μετατραπεί σε πόλεμο γενεών, σε πόλεμο επαγγελμάτων, σε πόλεμο οποιουδήποτε απέναντι σε οποιονδήποτε.

ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό δύο πράγματα. Ανάπτυξη και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Την ανάπτυξη υποσχέθηκε ότι θα την πετύχει μέσα από την διαφάνεια και την κατάργηση του πελατειακού κράτους, με τη συγκρότηση ενός νέου τύπου ανάπτυξης, την πράσινη ανάπτυξη, δημιουργώντας νέα πρότυπα, νέους θεσμούς, νέα κουλτούρα. Το πρόγραμμα αυτό υπερψηφίστηκε συντριπτικά από τον ελληνικό λαό.

ΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ - Η ΜΑΧΗ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ

Δυστυχώς η πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε μετά την κατάρρευση των κυβερνήσεων της ΝΔ ήταν πολύ χειρότερη από κάθε πρόβλεψη ή ανησυχία. Υπερδιπλάσιο έλλειμμα από το ήδη αναμενόμενο μεγάλο. Έτσι στη στόχευση του προγράμματός μας έπρεπε να προστεθεί πριν την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη μια αναγκαία προϋπόθεση. Η σταθεροποίηση. Πολύ γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για προσπάθεια σταθεροποίησης αλλά σωτηρίας της χώρας από την πτώχευση. Και μάλιστα ενώ το έλλειμμα δεν ήταν τεράστιο μόνο δημοσιονομικά αλλά και ως έλλειμμα αξιοπιστίας. Μέσα σε συνθήκες ραγδαία εξελισσόμενης κρίσης έπρεπε:

- Να βρούμε το μέγεθος της μαύρης τρύπας

- Να αντιληφθούμε τη μεθόδευση της κρίσης από τους διεθνείς κερδοσκόπους

- Να μπορέσουμε να δανειστούμε όχι τοκογλυφικά

- Να πείσουμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

- Να πείσουμε ότι πρέπει να υπάρξει μηχανισμός στήριξης

- Να πετύχουμε όρους εφικτούς για την ένταξή μας στον μηχανισμό

- Να τηρήσουμε τους όρους για να εξασφαλίζουμε τη συνέχιση της δανειοδότησης

ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΠΕΤΥΧΕΙ

Οι παραπάνω στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί με σπουδαιότερο από όλους την πρώτη μεγάλη απόδειξη ότι η χώρα μπορεί και πετυχαίνει τους στόχους της. Η μείωση του ελλείμματος κατά 34,6% το πρώτο πεντάμηνο του 2010 σε σχέση με αυτό του 2009 αποδεικνύει ότι όχι απλά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που μας τέθηκαν από τον μηχανισμό αλλά και να πορευτούμε πολύ πιο γρήγορα στην δημοσιονομική εξυγίανση.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Όσο και αν χρειαστεί να μοχθήσουμε, εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στη στόχευσή μας. Σώζουμε τη χώρα από την χρεοκοπία, δημιουργούμε ανάπτυξη, παλεύουμε να μοιραστεί δίκαια ο παραγόμενος πλούτος. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε υπό τη σημερινή συγκυρία τη συμμαχία και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών που έχουν αποφασίσει ότι μας ακολουθούν στο δρόμο του να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα που μας πληγώνει, την Ελλάδα της χρεοκοπίας σε όλα τα επίπεδα. Συνδιαμορφώνουμε και συγκροτούμε μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία με όλους του πολίτες που έχουν αποφασίσει να αλλάξουν τους όρους ζήσουν με αξιοπρέπεια σε μια χώρα και σε ένα κράτος που στηρίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δυνατότητα για ίσες ευκαιρίες, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος ως πρώτιστη πολιτική επιλογή, την προστασία του δημοσίου πλούτου, τον προγραμματισμό, τη διαβούλευση, την αξιολόγηση, τον έλεγχο, την ουσιαστική και έγκαιρη απονομή της δικαιοσύνης, την ξεκάθαρη διατύπωση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των πολιτών, τη δίκαιη φορολόγηση, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους που αφού απαξιώθηκε από τις συνειδητές πολιτικές της ΝΔ ισοπεδώνεται από την κρίση.

Οι πολίτες όμως απαιτούν:

- Αποτελεσματικότητα. Κίνημα και κυβέρνηση κρινόμαστε αυστηρά όχι για τις προθέσεις μας και την προσπάθειά μας αλλά για την αποτελεσματικότητά μας.

- Δικαιοσύνη. Ο λαός δεν αντέχει άλλο διαπιστώσεις και εξορκισμούς. Απαιτεί απόδοση δικαιοσύνης. Και εάν απαιτεί για το παρελθόν για το παρόν θα είναι σκληρός και άμεσος τιμωρός.

- Να ξέρουν που και πότε τελειώνει το τούνελ. Οριοθετήσαμε το πότε πιστεύουμε ότι με βάση το ΠΣΑ θα βγούμε από την κρίση. Η παγκόσμια κρίση όμως δημιουργεί περαιτέρω ανασφάλεια. Θα πρέπει οπωσδήποτε να οριοθετήσουμε στους πολίτες και να γίνει απόλυτα ορατό σ'αυτούς για το ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στον μηχανισμό στήριξης. Σήμερα δημιουργείται η αίσθηση ότι στο όνομα του μνημονίου οι εργοδότες και οι τραπεζίτες περνούν ό,τι δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Πιστεύουμε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι καταρχήν πολιτικό πρόβλημα. Το πελατειακό γραφειοκρατικό κράτος αποτελεί την πηγή των προβλημάτων της χώρας. Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τους θεσμούς. Με αυτόν τον τρόπο εξορθολογίζουμε την οικονομία. Αλλάζουμε το κράτος. Αλλάζουμε τη νοοτροπία μας. Αλλάζουμε τη ζωή μας. Είναι τεράστιο το βάθος βελτίωσης γιατί τεράστιος είναι ο βαθμός αναχρονισμού, παλαιοκομματισμού και αδιαφάνειας που υπάρχει.

- Καλλικράτης

- Εκλογικός Νόμος

- Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των αποφάσεων της Διοίκησης

- Διαφάνεια στις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ

- Νέος Νόμος για τις κρίσεις των προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση

- Αξιοπιστία στα στατιστικά στοιχεία

- Συγχώνευση Οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου

- Τιμωρία επίορκων και καταχραστών

- Κατάργηση προνομίων

- Λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους

- Νέα πλαίσια λειτουργίας στην Παιδεία με το Νέο Σχολείο και στην Υγεία για την επαναθεμελίωση του ΕΣΥ. Παρ' όλες τις δυσκολίες εξαιρέθηκαν της απαγόρευσης προσλήψεων και υπήρξε μεγάλη χρηματοδότηση.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα με ενιαία φορολογική κλίμακα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, διαφάνεια στις συναλλαγές.

- είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις, τα οχήματα, με τα οποία αλλάζουμε την Ελλάδα.

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στην μέχρι σήμερα οκτάμηνη πορεία μας κάναμε λάθη.

- Η αργοπορία στην στελέχωση του κράτους και των Οργανισμών

- Η έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης, η ύπαρξη πολυφωνίας μεταξύ υπουργών και η έλλειψη επικοινωνίας με το λαό, που επιτείνει την εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια

- Η καθυστέρηση στις αναπτυξιακές πολιτικές που ακόμη δεν έφτασαν στους πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν και επικρίνουν το έλλειμμα.

- Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και στην άρση των αδικιών και των προνομίων δημιούργησαν κλίμα αρνητικό που ακύρωσε τη μεγάλη προσπάθεια για τη σωτηρία και την ανασυγκρότηση της χώρας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΗΜΕΡΑ -ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και συγκυρίας που επικρατεί οφείλουμε να:

- Λάβουμε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας. Λόγω της τραγικής μείωσης του εισοδήματος των πολιτών έχουμε ευθύνη να τους βοηθήσουμε.

- Να ενημερώνουμε τους πολίτες για την επίδοσή μας στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων που μας έχουν τεθεί. Να έχουν οι πολίτες την εικόνα ότι με την κοινή μας προσπάθεια πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

- Να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες ό,τι άλλο τυχόν απομένει ως δυσμενής εφαρμογή του μνημονίου.

- Να μην υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού που δίνει πάντα λαβές για ζοφερά σενάρια.

- Να δώσουμε βάση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στα μέτρα άμεσης εφαρμοσμένης πολιτικής. Ένα μέτρο, όσο μικρό και εάν είναι, την ημέρα.

- Να προχωρήσουμε ενόψει Καλλικράτη στη συγκρότηση Περιφερειακών Προγραμμάτων εξόδου από την κρίση, εξειδικεύοντας στις ανάγκες και τις προτεραιότητες της κάθε Περιφέρειας, του κάθε τόπου.

- Να οργανώσουμε καμπάνια κατά της ακρίβειας με παροχή στοιχείων για τις τιμές και με παράλληλη στήριξη των ελληνικών προϊόντων.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

- Να ξεχάσουμε ότι υπηρετούμε τον λαό και μάλιστα ενώ υποφέρει

- Να επιτρέψουμε συμπεριφορές και πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν εμπλακεί σε πρακτικές που καταδικάζονται από τη λαϊκή συνείδηση.

- Να επιτρέψουμε να θριαμβεύουν μόνο οι αριθμοί και να εξαθλιώνονται οι άνθρωποι

- Να αιφνιδιάζουμε τους πολίτες και να δημιουργούμε κλίμα ανασφάλειας

Η κυβέρνηση οφείλει με την προσπάθειά της να εξασφαλίσει ότι με την τήρηση των όρων του μνημονίου από τη χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδήματος των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πετύχει και τους δύο στόχους και να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία και να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Περισσότερο από όλα οφείλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγήσει ανθρώπους σε εξαθλίωση.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κάθε φορά που η παράταξή μας καλείται να κυβερνήσει η συζήτηση αυτή έρχεται και επανέρχεται. Η αυτονομία του Κινήματος δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε μειονέκτημα. Είναι καταστατική μας αρχή και δεοντολογία. Εμείς οι ίδιοι στο Κίνημά μας δεν επιθυμούμε την ταύτιση του Κινήματος με την κυβέρνηση πολύ περισσότερο με το Κράτος. Θέλουμε την ευχέρεια της διαμόρφωσης της συλλογικής μας άποψης για τα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό λαό και προσδοκούμε ότι η άποψη αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση και τα στελέχη της. Και βέβαια ευνόητο είναι ότι οι καταστατικές αρχές του Κινήματος και οι προγραμματικές του κατευθύνσεις, πέραν κάθε συζήτησης, αποτελούν άξονα απαρέγκλιτο για τον καθένα μας. Θα πρέπει να απενοχοποιηθούμε απέναντι στις όποιες κυβερνητικές επιλογές. Στηρίζουμε την κυβέρνησή μας και τις μεγάλες καίριες επιλογές της αλλά προφανώς υπάρχουν ή θα υπάρξουν και επιλογές που είναι λανθασμένες ή έστω προαπαιτούν συζήτηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Κίνημα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα, να έχει θέση και να προλαβαίνει τα λάθη. Όπου βέβαια ενημερώνεται για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Όπου δεν ενημερώνεται έχει τη νομιμοποιητική βάση να εκφράσει, δημόσια πλέον την άποψή του, ιδίως όταν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αποτελούν μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Στο Κίνημά μας κάποιοι είτε από σκοπιμότητα είτε από αφέλεια προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητούς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους, πιο κομματικούς και λιγότερο κομματικούς. Ο διαχωρισμός αυτός είναι για να γίνεται κουβέντα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίο, πορεύεται διαχρονικά και καθοριστικά στην πολιτική ζωή για 36 χρόνια. Είναι γεγονός ότι η στελέχωση του Κράτους απορρόφησε σημαντικό ποσοστό του πλέον έμπειρου κομματικού μας δυναμικού. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ένα χάσμα και μια δυσκολία στην συνέχεια της πολιτικής μας δράσης. Έδωσε όμως και νότα ανανέωσης. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια να μπορέσει η οργάνωσή μας να παράγει πολιτική και να ενεργοποιήσει την οργανωμένη μας βάση. Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια οι λειτουργούσες ουσιαστικά οργανώσεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε ένα κόμμα στελεχών. Σήμερα στοχεύουμε μέσα από την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας των Τομέων στην παραγωγή επαρκούς πολιτικού αποτελέσματος που διαχέεται στην οργανωμένη μας βάση και την ενεργοποιεί.