22 Μαρ 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που εξέπληξαν είναι η αλήθεια μεγάλη μερίδα των πολιτών. Το θέμα πήρε διαστάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Πως το αντιμετωπίζετε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλες τις φωνές που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον κοινό ή ιδιότυπο εθνικισμό. Οι διατάξεις του νόμου μας οριοθετούν ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ. Η κοινωνία μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ούτε από τους νόμιμους μετανάστες ούτε από τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών. Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια χώρα με πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών σε όλη τη γη, να αναπαράγουμε ρατσιστικές λογικές.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό το Πολιτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Είναι ένα πολιτικό ζήτημα, το οποίο νομίζω ότι ήδη έχει απασχολήσει το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Προφανώς και θα υπάρξει αναφορά και στο θέμα αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι το κυρίαρχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε διαγραφές;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε καταστατικά όργανα που επιλαμβάνονται τέτοιων ζητημάτων είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν σχετικής αναφοράς οποιουδήποτε μέλους. Το ζητούμενο πάντως δεν είναι τα πειθαρχικά μέτρα αλλά η συνειδητοποίηση ότι η ξενοφοβία και αυτός ο δήθεν πατριωτισμός -που ταυτίζεται πλέον με τον εθνικισμό- δεν χωρούν στο ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως αποκάλυψε ο «Α» ο γραμματέας της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης, εγκαίρως έθεσε στην κρίση σας την παραίτησή του. Έχει γίνει αποδεκτή;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ο Γραμματέας της Ν.Ε. Α' Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι έχει συναίσθηση του καθήκοντος, των υποχρεώσεών του και της ευθύνης του. Νομίζω, πως με την ευθεία αναγνώριση από πλευράς του, ότι τέτοιου είδους και ύφους απόψεις κάνουν ακόμα και τις ακραίες φωνές άλλων χώρων να μοιάζουν διεθνιστικές και ριζοσπαστικές και βέβαια δεν περιποιούν τιμή για την οργάνωση που καθοδηγεί, επαναφέρει το θέμα σε βάση που εκφράζει τον πολιτικό μας χώρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεδομένου ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιείται το Σάββατο δύο μέρες μετά την παρουσίαση του φορολογικού νομοσχεδίου, αναμένεται να εκφραστούν φωνές διαφωνίας;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Προφανώς, αναμένεται να ακουστούν διαφωνίες. Δεν διοργανώνουμε παράτα. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ουσιαστική πολιτική διαδικασία. Θα πρέπει να ακουστούν οι απόψεις. Το ζητούμενο είναι να ακουστούν θέσεις και προτάσεις. Όχι μόνο ρητορική, μόνο περίτεχνα διατυπωμένες διαπιστώσεις, όχι δογματικές αναφορές. Πώς θα βγούμε από την κρίση; Πώς θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας; Πώς θα δανειστούμε με χαμηλά επιτόκια; Ποιά είναι τα μέτρα που θα φέρουν γρήγορα την ανάπτυξη; Πώς θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα αλλά και την ουσία της κοινωνικής δικαιοσύνης; Γι΄αυτά πρέπει να ακουστούν απόψεις και προτάσεις.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναστήσει τη χώρα και να οικοδομήσει ένα μέλλον με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της λογοδοσίας και του σεβασμού στο δημόσιο πλούτο. Σε αυτό δεν νομίζω να ακουστούν διαφωνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ' αυτή τη συνεδρίαση θα προχωρήσετε ένα ακόμη βήμα στην οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές. Ποιες είναι οι βασικές επιλογές;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου παρουσιάζονται οι προγραμματισμοί που συνέταξαν οι 27 Τομείς του Κινήματός μας με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνιο, όπου πλέον θα διαμορφώσουμε την στρατηγική και την τακτική μας ενόψει των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Το διάστημα μέχρι το Πάσχα θα ολοκληρωθεί η σύνθεση των Τομέων. Η αναδιάταξη του διοικητικού μηχανισμού της Ιπποκράτους είναι ένας στόχος που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η αναζωογόνηση της λειτουργίας των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Συντονιστικών Οργάνων μας, είναι η επόμενη προτεραιότητα. Ανασυντάσσουμε συνολικά τις δυνάμεις μας ώστε να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις εκλογές αυτές κρίνεται ένα μεγάλο εγχείρημα, που θα βάλει τη χώρα σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Με τη δική μας στήριξη, στοχεύουμε να επικρατήσουν εκείνες οι δυνάμεις, που θα εφαρμόσουν τον «Καλλικράτη» στην πράξη και δεν θα τον ακυρώσουν με τις πράξεις τους.