ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σε εσάς και στους ακροατές σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Επίσης, σας εύχομαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί λένε ότι μάλλον κοροϊδέψατε τους πολίτες, άλλα λέγατε προεκλογικά, άλλα φτάσανε σήμερα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτοί που τα λένε, είναι αυτοί που θα θέλανε πάρα πολύ να διαψευστούν όλες οι προσδοκίες του ελληνικού λαού απ' το ΠΑΣΟΚ. Η κοινή γνώμη, οι πολίτες, νομίζω αντιλαμβάνονται, όπως είπα και προχθές στη Θεσσαλονίκη, ότι δεν είμαστε ψεύτες, απλώς είμαστε υπεύθυνοι.
Σε αυτή τη συγκυρία, μιας κρίσης δημοσιονομικής και ευρωπαϊκής και όχι μόνο, που πλέον είναι αντιληπτή σε όλους, έχουμε υποχρέωση να μπορέσουμε να προασπίσουμε τη χώρα, για να έχουμε πράγματι το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς για το πώς θα στηθεί η πολιτική στη χώρα μας, και ιδίως η κοινωνική πολιτική.
Είναι αναγκαία προϋπόθεση να μπορέσουμε να μη δίνουμε δικαιώματα και πατήματα για να μας έχουν υπό ομηρία σε σχέση με το που θα πηγαίνουν τα χρήματα απ' τους κόπους του ελληνικού λαού. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές όμως οι κατηγορίες είναι και απ' το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ακούμε για παράδειγμα τον κ. Παναγιωτακόπουλο να μιλάει για νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι όποιος βρίσκεται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει νεοφιλελεύθερη πολιτική, θα πρέπει να επανεξετάσει γιατί επιθυμεί να παραμείνει σε ένα τέτοιο κόμμα. Δεν νομίζω ότι σήμερα μπορεί να συζητάμε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και μάλιστα είναι μακριά από οποιαδήποτε τέτοιου είδους αντίληψη και για την άσκηση της πολιτικής, και για τη συγκρότηση της οικονομίας.
Αυτές οι κουβέντες και τίτλοι και ταμπέλες που τη συγκεκριμένη στιγμή που ο ελληνικός λαός κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν, και να κάνουν κακό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά αναρωτιούνται πολλοί αν ήταν μια άλλη συντηρητική κυβέρνηση τι διαφορετικό θα έκανε κ. Ξυνίδη απ' αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνησή σας;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν θα περνούσε σε έναν προϋπολογισμό 1 δις για την παιδεία μια συντηρητική κυβέρνηση, δεν θα έδινε ένα επίδομα αλληλεγγύης 1 δις μια συντηρητική κυβέρνηση, δεν θα προέβλεπε την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, δεν θα προέβλεπε την επιστροφή του 4 + 4% του ΦΠΑ στους αγρότες, δεν θα προέβλεπε αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους αγρότες, δεν θα προέβλεπε πρόσληψη 1.000 ειδικευμένων γιατρών και 3.000 νοσηλευτών, όπως δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση που ήταν συντηρητική κυβέρνηση.
Και πάρα πολλά άλλα που μπορώ να σας πω, όπως για παράδειγμα ότι δε θα έφερνε τον «Καλλικράτη», που δεν τον έφερε επί πεντέμισι χρόνια μια συντηρητική κυβέρνηση, αλλά τον έφερε στους 3 μήνες το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο, για να αναπαράγει όλο το παλαιοκομματικό σύστημα. Δεν θα έφερνε νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες, όπως κάνει αυτή η κυβέρνηση. Δεν θα θέσπιζε τις προσλήψεις στο δημόσιο με το ΑΣΕΠ για να τελειώνουμε με την αναξιοκρατία.
Και θα μπορούσα ειλικρινά να σας λέω, να μιλάω για άλλα πέντε λεπτά λέγοντάς σας τέτοια πράγματα. Αυτή είναι η διαφορά αυτής της κυβέρνησης από μια συντηρητική κυβέρνηση που την έζησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στο πετσί του και νομίζω ότι δεν θέλει ούτε καν να τη θυμάται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά, τη θεωρείτε ειλικρινή κ. Ξυνίδη ή τη θεωρείτε ως ανάγκη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς χρειάζεται ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να συγκροτήσει την αντιπολίτευσή του. Έχοντας και όλα αυτά στην πλάτη του από την τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία βέβαια δεν μπορεί να πει ότι την αποτάσσει, νομίζω ότι είναι μια γέφυρα γι' αυτόν για να μπορέσει να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να δει πως θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα.
Για παράδειγμα στον «Καλλικράτη» υπήρξε μία καταρχήν δήλωση περί συναίνεσης, όμως νομίζω ότι η επιφύλαξή του σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τους πόρους, στην ουσία αποκρύπτει πορεία διαφοροποίησης στο μέλλον, λειτουργώντας με το γνωστό μικροκομματικό τρόπο της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ταυτόχρονα είχαμε μια δήλωση χθες και το λέω γιατί μου έκανε εντύπωση, της κας Άννας Διαμαντοπούλου, που λέει «ντροπή στον κ. Καραμανλή γι' αυτά που άφησε. Προτίμησε αντί να φύγει έντιμα στις Ευρωεκλογές και να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να παραλάβει την κατάσταση, να εγκαταλείψει το καράβι». Πιστεύετε ότι πραγματικά είναι θέμα ντροπής;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω, η ντροπή είναι κάτι υποκειμενικό, δηλαδή κάποιος ή το νιώθει ή δεν το νιώθει. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται περί μιας πολύ δύσκολης κατάστασης για τη χώρα, που κάθε πολιτικός δεν θα ήθελε να αφήσει πίσω του. Ο κ. Καραμανλής γιατί την άφησε, γιατί δεν μπόρεσε ενδεχομένως να την αποτρέψει ή γιατί δεν φρόντισε να εγκαταλείψει εν πάση περιπτώσει την προσπάθεια, από τη δεδομένη αποτυχημένη πορεία της κυβέρνησής του και να εγγυηθεί για τη χώρα μια μεταβατική περίοδο σε μια άλλη κυβέρνηση που θα μπορούσε να σώσει κάποια πράγματα πιο νωρίς, τα κρίνει η ιστορία όλα αυτά.
Εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καθόμαστε στους απολογισμούς της αποτυχημένης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Όλη μας την ενέργεια πρέπει να τη συγκεντρώσουμε σε αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που αποφασίσαμε και ανοίξαμε.
Και για εμένα αυτό είναι το κυρίαρχο, ότι σε αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ανοίξει όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων εκείνων τα οποία απέφευγε κάθε κυβέρνηση να ανοίξει, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό ...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια και δεν αμφισβητείται από κανέναν, όμως ακριβώς γι' αυτά και τον τρόπο που τα ανοίγετε, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Τσίπρας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι όχι απλώς έχει πάρει «διαζύγιο» από τις κοινωνικές ομάδες και στρώματα που τον στήριξαν προεκλογικά, αλλά και ότι είναι σε ένα συντηρητικό μέτωπο ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξο Συναγερμός από κοινού. Αυτό που λένε στην Ιταλία «προεδρικό τόξο». Τι απαντάτε κ. Ξυνίδη;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ότι λυπάμαι γι' αυτές τις διαπιστώσεις του κ. Τσίπρα που επιβεβαιώνει με έναν ακόμη τρόπο ότι έχει αποφασίσει να συρρικνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Συνασπισμό στις παρυφές της Αριστεράς σε ένα ρόλο δευτερεύοντα, αντί να συνδράμει ουσιαστικά η Αριστερά σε μία εξελικτική πορεία της χώρας μας προς το καλύτερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη για σας είναι όλα καλώς καμωμένα από την Κυβέρνηση κ. Ξυνίδη; Γιατί πολλοί και μέσα στο δικό σας το κόμμα λένε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, όλα αυτά που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες ενώ έπρεπε να γίνουν τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, είναι γεγονός ότι θα μπορούσε κάποιος να εντοπίσει και καθυστερήσεις και μικροπροβλήματα στην άσκηση της πολιτικής, πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα. Κάποια λάθη, ομολογήθηκαν και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αλλά η παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι στην ουσία εντοπίζουμε καθυστερήσεις και σφάλματα, αν θέλετε, σε μία περίοδο όπου ανοίξαμε όλα τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, που θα μπορούσε το καθένα από αυτά να αποτελεί στόχο τετραετίας για μία κυβέρνηση και τα έχουμε ανοίξει όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα μαζί. Ε, προφανώς και κάποια λάθη θα γίνουν, προφανώς και σε κάποια πράγματα καθυστερούμε, προφανώς και κάποια πράγματα τα έχουμε κάνει πιο νωρίς. Σίγουρα η καθυστέρηση στη στελέχωση του κράτους δημιουργεί προβλήματα. Πιστεύω ότι θα τελειώσουμε επιτέλους με αυτή την ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ταυτόχρονα ήθελα να σας ρωτήσω, πολλοί λένε «πού είναι το κόμμα αυτό το διάστημα» και βέβαια εμείς μπορούμε να δώσουμε απάντηση. Το κόμμα πήγε στην κυβέρνηση και ουσιαστικά εκλέχθηκε ο κ. Ξυνίδης μένοντας σχεδόν μόνος. Αλλά εσείς τι απαντάτε σ' αυτό, πού είναι το κόμμα που λένε πολλοί;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, οι απαντήσεις και οι ευθύνες, εντάξει, δηλαδή και οι δικαιολογίες, αν θέλετε δεν είναι προσωπικά ζητήματα. Εγώ δεν διεκδικώ να με δικαιολογήσει κανείς για το τι καταφέρνω ή τι δεν καταφέρνω. Προφανώς και το κόμμα δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή σ' αυτά τα οποία θα έπρεπε να ανταποκρίνεται. Οι αιτίες λίγο, πολύ μπορούν να είναι προσδιορίσιμες.
Εκείνο που έχει σημασία είναι αν πράγματι βρισκόμαστε σε μία εξελικτική πορεία, ούτως ώστε το κόμμα να μπορέσει να παίξει το ρόλο του και θέλω να πω ότι βεβαίως αντιλαμβάνομαι την αγωνία και την ανησυχία και των κομματικών στελεχών και μελών μας για το ρόλο του Κινήματος, αλλά πρέπει από την άλλη μεριά να αντιληφθούμε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος όπου το κόμμα έπρεπε να ανταποκριθεί στη στήριξη για τη στελέχωση της κυβέρνησης δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.
Εγώ κάνω τον δικό μου, στο βαθμό που μου αναλογεί και αντιστοιχεί, αγώνα και νομίζω ότι σ' αυτόν τον αγώνα θα υπάρξει αποτέλεσμα και βεβαίως θα ήθελα πάρα πολύ να κριθώ και στο τέλος και από τη θέση μου και τη λειτουργία μου ως Γραμματέα με βάση αυτόν τον αγώνα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι μέσα σε τρεις μήνες ένα κόμμα το οποίο καλείται να στηρίξει όλη την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό μηχανισμό ότι θα είναι και σε θέση παράλληλα να παίξει απόλυτα το ρόλο του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς το κόμμα το θέλετε για να στηρίζει την κυβέρνηση ή απλώς αν χρειαστεί θα κάνετε και την κριτική, θα χτυπήσετε καμπανάκια, θα έρθετε και απέναντι κ. Ξυνίδη και κυρίως αν θα πολιτικοποιήσετε πολιτικές, αν θα ενοποιήσετε πολιτικές.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, είναι όλα αυτά τα οποία λέτε και νομίζω ότι ήδη η σκέψη μου και η στάση μου είναι κριτική. Μπορεί να μην είναι κατακριτική, αλλά είναι κριτική. Εκφράζω πολιτική άποψη σε σχέση με τη λειτουργία της κυβέρνησης. Κάποιους βέβαια το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να δουν ένα Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, να κάνει κριτική από τα αριστερά ή αντάρτικο στην κυβέρνηση. Ε, αυτό δεν θα τους το κάνω. Δεν θα τους κάνω τη χάρη γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.
Ο δικός μου ρόλος είναι να μπορώ να συντονίζω όσο μπορώ καλύτερα τις εργασίες του Κινήματος στο σύνολό του, να παράγει την πολιτική του, να μπορεί να στέκεται στο κυβερνητικό έργο με βάση, αυτά τα οποία έχουμε θέσει στο ΠΑΣΟΚ ως προτεραιότητες, και από εκεί και μετά όταν βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, να εντοπίζουμε ό,τι δεν πάει καλά και αν δεν μας ακούνε, βεβαίως, και να δημοσιοποιήσουμε και την άποψή μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, αυτή για παράδειγμα η κατηγορία που υπήρχε όλο το τελευταίο διάστημα, ότι τα στελέχη τα κομματικά δεν κάνουν να στελεχώσουν κρατικό μηχανισμό, να γίνουν Γραμματείς και αντιστοίχως κάνουν τεχνοκράτες, ήταν ένα θέμα που ήταν λάθος, που εμπεριείχε λάθος, γιατί εκ των πραγμάτων ενοχοποίησε το να λειτουργεί κάποιος άνθρωπος σήμερα σε ένα κόμμα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Μπορεί να εκφράζονται και τέτοιου είδους σκέψεις όπως λέτε, αλλά εγώ πιστεύω ότι δεν έχει συμβεί στην πράξη, διότι αν αυτή τη στιγμή δείτε τη μεταβολή που έχει υπάρξει στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή πόσοι σύντροφοί μας από το Εθνικό Συμβούλιο, λόγω των ασυμβιβάστων που έχουμε θέσει μεταξύ κομματικής συμμετοχής σε όργανο και σε κυβερνητική, κρατική θέση, πόσοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν από το ασυμβίβαστο εγκαταλείψει την ιδιότητα στον κομματικό μηχανισμό, θα δείτε ότι δεν έχει ισχύσει επί της ουσίας. Δηλαδή είναι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός που έχουν αντικατασταθεί από επιλαχόντες από το τελευταίο Συνέδριο.
Άρα καταρρίπτεται βάσει στοιχείων και πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το κάνουμε αυτό. Υπάρχει μεγάλος αριθμός κομματικών στελεχών που έχουν κληθεί με βάση τις ικανότητές τους και την αξιολόγηση που έχει γίνει από το όλο σύστημα, έχουν κληθεί να υπηρετήσουν σε θέσεις ευθύνης και στον κυβερνητικό και στον κρατικό μηχανισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη κ. Ξυνίδη λένε πολλοί, ότι πώς μπορεί να παίξει το ρόλο του το Κόμμα, όπως είπατε πριν από λίγο, όταν δεν συνεδριάζουν τα όργανα. Για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί, αλλά ούτε καν το Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχει συνέλθει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν γίνεται αυτό;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει δύο φορές το προηγούμενο διάστημα τυπικά και σε μία άτυπη συνεδρίαση προχθές και προβλέπεται να συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή. Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες θα έχει συνεδριάσει τρεις φορές με την τυπική του μορφή και με την παρουσία του Προέδρου και εδώ σημειώνω ότι συνολικά η παρουσία του Προέδρου στις δύο συνεδριάσεις ήταν εννέα (9) ώρες, συμμετείχε ο ίδιος στο Πολιτικό Συμβούλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω. Και αν δείτε και στατιστικά σε σχέση με τις συνεδριάσεις του προηγούμενου Πολιτικού Συμβουλίου που κανείς δεν βγήκε να μιλήσει δεν ήταν περισσότερες οι φορές που είχε συνεδριάσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ήταν και αντιπολίτευση τότε το ΠΑΣΟΚ, αλήθεια είναι αυτό, έχει δίκιο ο κ. Ξυνίδης.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι ανακαλύψανε όψιμα ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα καθυστέρηση συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.
Ως προς το Εθνικό Συμβούλιο νομίζω, ότι δεν έχει συμβεί άλλη φορά να υπάρξει κατηγορία ότι δεν συνεδριάζει το όργανο και το Πολιτικό Συμβούλιο, γιατί δεν συνεδρίασαν εντός τριών μηνών. Θυμίζω ότι ως συνήθως τα προηγούμενα χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίαζε δυο με τρεις φορές το χρόνο μάξιμουμ, ιδίως σε μια τέτοια μεταβατική περίοδο το να τίθεται το ζήτημα και όταν σας έχω προηγουμένως πει, ότι η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου αυτή τη στιγμή είναι κινούμενη άμμος.
Κάθε μέρα, λοιπόν, που ανακοινώνεται η στελέχωση κάποιων θέσεων, αλλάζει και η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παύουν αυτοί που πάνε στο κράτος, παύουν να είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Φυσικά, υπάρχει πλήρες ασυμβίβαστο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να - να δεν το ξέραμε αυτό Γρηγόρη, είναι σημαντικό.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Και επειδή όπως ξέρετε, στο ΠΑΣΟΚ ακολουθούμε και πιστοποιημένες διαδικασίες οι οποίες πιστοποιούνται από την ΕΚΑΠ, δεν είναι δυνατόν π.χ. αν προκύψει ένα ζήτημα μιας οποιασδήποτε ψηφοφορίας στο Εθνικό Συμβούλιο, ποιοι θα ψηφίσουν; Πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί από την ΕΚΑΠ.
Υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία κάποιοι εύκολα τα λένε, αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα για τα οποία δεν μπορείς να πηγαίνεις σε διαδικασίες, όσοι βρεθούν στην αίθουσα να ψηφίσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστή επισήμανση αυτή και νομίζω, πρέπει να την πάρουμε υπόψη μας Γρηγόρη όλο το επόμενο διάστημα ακόμη και στην κριτική που κάνουμε.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Αλλά εν πάση περιπτώσει να σας πω κ. Σκουρή και για να μην έχουν αγωνία κάποιοι μέσα στο Φεβρουάριο θα συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο, ας μην αγωνιούν λοιπόν. Αυτό που είναι να κάνουν ή να πουν ας το πουν στο Εθνικό Συμβούλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ακόμα ερώτηση, τελευταία. Πιστεύετε αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος ότι κάποιος πρέπει επί ΠΑΣΟΚ να πάει φυλακή είτε είναι πολιτικός ή από τα διάφορα καρτέλ, είτε είναι διάφοροι που αυτό τον καιρό σε καιρό κρίσης που δεν έχει ο κόσμος και του κόβονται μισθοί ή επιδόματα οργιάζουν στις ανατιμήσεις τις παράνομες κλπ. Πιστεύετε ότι όντως κάποιος πρέπει να πάει φυλακή, να σταλεί ένα μήνυμα;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω, ότι ο κ. Πάγκαλος είπε αυτό που ακούμε καθημερινά όταν βρισκόμαστε με τον κόσμο, με τον απλό λαό. Αυτό ακούγεται όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε. Όμως θα ήθελα να πω το εξής, είναι μια λίγο μαξιμαλιστική διατύπωση αυτή, θα έλεγα, δεν μπορείς να λες κάποιος να πάει, ποιος;
Δηλαδή πρέπει αυτός ο οποίος ανακαλυφθεί και στοιχειοθετηθεί ότι πράγματι έχει διαπράξει κάποια αδικήματα, βεβαίως, εκεί θα πρέπει να είμαστε χωρίς καμία επιφύλαξη απόλυτοι, ότι θα πρέπει να αποδοθεί η δικαιοσύνη, ό,τι προβλέπεται ακριβώς από τους νόμους τους κράτους. Αυτή την έννοια έχει και όχι με την έννοια ότι είναι μια περίοδος τώρα που κάποιοι θα παν φυλακή, που δεν πήγανε ποτέ, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια αίσθηση δηλαδή ότι υπάρχει πλέον ένα κλίμα διώξεων με την αλλαγή της Κυβέρνησης κλπ. σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών.
Πρέπει να γίνει συντεταγμένα από την πολιτεία, από τη δικαιοσύνη σύμφωνα με τη σειρά μιας ευνομούμενης πολιτείας. Αυτό, να εφαρμοστούν, επιτέλους, απλά οι νόμοι σε όλη τους τη διάσταση, αυτή είναι η λαϊκή απαίτηση και νομίζω, ότι αυτό έχουμε κι εμείς ως σκοπό να κάνουμε.