18 Δεκ 2009

Ξάνθη 18/12/2009

Στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, κ. Χάρης Παμπούκης στην Ξάνθη (περισσότερα στο pasok-xanthis.gr)



Ποια είναι τα σαφή μέτρα (που ζητούν διάφοροι να πάρει η κυβέρνηση);
Εγώ όσες φορές κι αν βρέθηκα, αυτές τις ημέρες, σε πάνελ ή συζητήσεις, τα μόνα "σαφή μέτρα" τα οποία αναφέρθηκαν... είναι το πάγωμα ή η μείωση των μισθών. Αυτό θεωρείται "σαφές μέτρο"...
Και από εκεί και μετά, ότι ΔΕΝ έπρεπε να δώσουμε 1 δισ. για την Παιδεία...
ότι ΔΕΝ έπρεπε να δώσουμε 1 δισ. Επίδομα Αλληλεγγύσης...
ότι ΔΕΝ πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις των 1.000 ειδικευμένων γιατρών και των 3.000 νοσηλευτών στα νοσοκομεία...
ότι ΔΕΝ πρέπει να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες...
ότι ΔΕΝ πρέπει να ανέβει το επίδομα ανεργείας...
ότι ΔΕΝ πρέπει να ανέβουν οι συντάξεις των αγροτών...
Ότι, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν πρέπει να γίνει οτιδήποτε είχε χαρακτηριστεί ως "κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ" πριν τις εκλογές και έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό!
Αντιθέτως, από την άλλη μεριά, ασκήθηκε δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έβαλε το όριο των 2.000 ευρώ! Και το μείζον ζήτημα εάν ήταν μεικτά ή καθαρά!
Εντέλει, γιατί θα κατηγορείται το ΠΑΣΟΚ; Την μία ότι "δεν παίρνει τα σοβαρά μέτρα τα οποία θα σώσουν την χώρα από την καταστροφή" και την άλλη ότι θα "είναι μια ζωή αν-αντίστοιχο σε σχέση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις";
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ. Εμείς ακολουθούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπως τις είπαμε και συμπεριελήφθησαν στον Προϋπολογισμό σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, γιατί θεωρούμε ότι το πρόβλημα της Οικονομίας δεν είναι τα 150.000.000 ευρώ από το πάγωμα των μισθών. Αλλού είναι τα προβλήματα.
Όμως στο βαθμό που οι πιέσεις και οι ανάγκες μας αναγκάζουν, προσπαθούμε να βάλουμε την "κόκκινη γραμμή" του χρέους μας απέναντι στα δημοσιονομικά μας. Αυτή ήταν και η λογική του παγώματος πάνω από τις 2.000. Για 'μας λοιπόν, εκεί τέθηκε ο πήχης του ελάχιστου που μπορούσαμε να κάνουμε.
Άρα, σε σχέση με τα μέτρα τα οποία παίρνονται, ακολουθούμε αυτά που είπαμε στον Ελληνικό λαό και στο βαθμό που διαμορφώνεται η συγκυρία, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε.
Τέθηκαν πολλά ερωτήματα σε σχέση με το "ηθικό", το "νόμιμο" και όλα αυτά. Μα, αν είναι δυνατόν. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το ζήτημα που προέκυψε με τον Ντίνο τον Ρόβλια και που υπήρξε σκληρή κριτική - και αν θέλετε από βουλευτές κτλ - "μα είναι αυτό ζήτημα για να παραιτηθεί ένας υπουργός;" Δηλαδή αν θα 'πρεπε να παραιτηθεί ή όχι, να συγκρίνεται με όλη αυτή τη διαφθορά και την ανομία που ζήσαμε επί χρόνια; Είναι δυνατόν να λέμε σήμερα, με αυτή την έκφανση που έχουν τα στελέχη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα έξω, ξεκινώντας από τα απλά πράγματα της καθημερινότητας, από το πως συμπεριφέρονται και λειτουργούν, με το πως διοικούν, με το πως προκηρύσσονται οι θέσεις, με οτιδήποτε αφορά το δημόσιο, με το νόμο για το ΑΣΕΠ, με την ανάρτηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο, οτιδήποτε αφορά το δημόσιο χρήμα, τις προσλήψεις, την αξιοκρατία, να ερχόμαστε και να λέμε ότι είμαστε σε ένα επίπεδο προηγούμενης και νεώτερης κατάστασης που έχουν ίδια χαρακτηριστικά;
Κατά τη γνώμη μου, είναι οφθαλμοφανές ότι υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική σε όλα αυτά τα πράγματα και παντού, κι αν θέλετε και στις μετρήσεις. Ότι η Ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι πράγματι γίνεται μια πρωτόγνωρη προσπάθεια αυτή την στιγμή από την πολιτική ηγεσία στην οποία ακολουθεί ο Ελληνικός λαός, για να αλλάξουμε τις δομές της κοινωνίας μας, τον τρόπο που λειτουργούμε και την νοοτροπία μας αυτή καθαυτή.
Αυτό είναι το νόημα αυτής της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε, κι αν θέλετε και της σημερινής παρουσίας των στελεχών σε όλη την Ελλάδα. Ότι θέλουμε να ζητήσουμε από τον Ελληνικό λαό - και μέσω εσάς, με την δική σας δουλειά που είναι ο αναγκαίος δίαυλος - να ζητήσουμε την συστράτευση όλων σε αυτό τον μεγάλο στόχο.