1 Νοε 2009

Συνέντευξη στη "FREE SUNDAY"

(κλικ για μεγέθυνση)

"ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΞΥΝΙΔΗΣ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Θα συγκρουστούμε με τις συντεχνίες

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Ρήξη με το πελατειακό σύστημα, τις συντεχνίες και καταστάσεις που βολεύουν κάποιους, όπως χαρακτηριστικά λέει, υπόσχεται ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα των stage ειδικότερα, κάνει λόγο για «κόκκινη γραμμή απέναντι στην αναξιοκρατία».

Στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, μιλά επίσης για τα της εκλογής του, όπως και για τις επιδιώξεις του από την κορυφαία κομματική θέση. Καθώς όμως ο κ. Ξυνίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του στο Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, έχει ενδιαφέρον ότι αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το άμεσο μέλλον.

-Να ξεκινήσω από τα της εκλογής σας. Αισθάνεστε, κ. Ξυνίδη, γραμματέας του 48%;

-Εγώ είμαι γραμματέας πλέον και έχει μικρή σημασία αν με ψήφισε το 47% ή το 57%. Εκείνο που οφείλω να κάνω, είναι να αποδείξω σε αυτούς που θα κρίνουν τη θητεία μου, ότι θα είμαι άξιος, παρότι δεν με ψήφισαν. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα.

-Κάνοντας κριτική (ή και αυτοκριτική, αν θέλετε), για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη σχέση κόμματος και κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, την ημέρα εκλογής του νέου γραμματέα, υποσχέθηκε εξουσία στην κοινωνία των πολιτών, όχι των κολλητών. Τι θα πείτε, ωστόσο, στον πρώτο σύντροφό σας που θα έρθει και θα σας ζητήσει διορισμό στο Δημόσιο για το παιδί του;

-Αυτό το οποίο έχουμε πει εμείς είναι ότι θα εφαρμόσουμε άμεσα τα μέτρα, με τα οποία δεν θα χρειασθεί κανείς να ζητήσει από κανένα πολιτικό να διορίσει το παιδί του στο Δημόσιο. Δηλαδή, πλήρης εφαρμογή της αξιοκρατίας μέσω διαφανούς συστήματος επιλογής, με αξιόπιστο ΑΣΕΠ. Θέλουμε να απαλλάξουμε τον τόπο από τις παλαιοκομματικές λογικές που οδήγησαν σήμερα σε αυτό το πελατειακό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να σταθεί ούτε στη συνείδηση των πολιτών αλλά ούτε ακόμη και στη λειτουργία του αυτή καθαυτή –και είναι ένας από τους λόγους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι και η σθεναρή στάση που έχουμε απέναντι στα stage γιατί ακριβώς θέλουμε να δείξουμε ότι χαράσσουμε κόκκινη γραμμή απέναντι στην αναξιοκρατία. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μια εξαίρεση. Δεν υπάρχει ολίγον αξιοκρατία, υπάρχει μόνον αξιοκρατία. Και αν υπάρχουν αντιδράσεις, αυτές οφείλονται στο ότι κάποιοι έχουν δημιουργήσει στους ανθρώπους αυτούς την πεποίθηση ότι από την ώρα που πήραν ένα stage στα χέρια, είχαν μπει με το ένα πόδι στο Δημόσιο. Αποδέκτης των διαμαρτυριών τους θα πρέπει να είναι αυτοί που τους εξαπάτησαν, οι δουλέμποροι της ελπίδας της εργασίας και της εισόδου στο Δημόσιο τομέα, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι και αυτοί πρέπει να απολογηθούν. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να τηρούμε αυτό που προεκλογικά είπαμε και δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό, ότι δηλαδή θα εφαρμόσουμε την αξιοκρατία σε οποιαδήποτε έκφανσή της στο δημόσιο βίο. Σε αυτό θα είμαστε ανυποχώρητοι γιατί αν δείξεις ότι το σχετικοποιείς ή το συζητάς, ή ότι εν πάση περιπτώσει θα κάνεις και 2-3 εξαιρέσεις, έχει χαθεί και πάλι η αξιοπιστία σου. Πρέπει να προχωρήσεις με αποφασιστικότητα και να βάλεις τέλος σε αυτή τη φαύλη κατάσταση.

«Θέλω να αποχωρήσω το συντομότερο»

-Έχετε δηλώσει, κ. Ξυνίδη, ότι δεν σκοπεύετε να παραμείνετε εσαεί στην πολιτική. Με ποιο στοίχημα θα θέλατε να συνδέσετε τη θητεία σας στη θέση του γραμματέα;

-Εκείνο που ονειρεύομαι, όταν θα αποχωρήσω από αυτή τη θέση -και θα ήθελα να μπορούσα να αποχωρήσω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με την έννοια να το δω να υλοποιείται- είναι μια ενεργός οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία χωρίς να παρεμβαίνει στο κυβερνητικό έργο και να προσπαθεί να ασκήσει εξουσία, να δημιουργεί πολιτική και κινητικότητα μέσα στην κοινωνία. Να στέκεται δίπλα στα προβλήματα του λαού και ιδίως των αδύναμων της κοινωνίας, να μπορεί να προσφέρει μέσα από την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό. Να έχει πολιτική και κοινωνική προσφορά που θα το καταξιώνει στη συνείδηση του πολίτη ως ένα κόμμα όχι ως προθάλαμο άσκησης εξουσίας. Θα μου πείτε ότι είναι ιδεατό όπως το περιγράφω, αλλά μια λειτουργία σε αυτήν την κατεύθυνση θα με άφηνε πραγματικά ικανοποιημένο και ήσυχο να δώσω τη σκυτάλη σε κάποιον άλλον να το πάει ακόμη μακρύτερα.

-Με βάση τις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση περιμένει από το κόμμα να βάλει …πλάτη στο νέο «Καποδίστρια», όπως και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με βάση τις κατεστημένες απόψεις στις τοπικές κοινωνίες για το πρώτο, αλλά και τις αγκυλώσεις του πολιτικού κόσμου για το δεύτερο, δεν φοβάστε αντιδράσεις και από το δικό σας πολιτικό χώρο;

-Με όλα αυτά που πάμε να κάνουμε, σαφώς και θα υπάρχουν αντιδράσεις. είναι προφανές ότι συγκρουόμαστε με κατεστημένες λογικές, ενδεχομένως και με συντεχνίες και με καταστάσεις που βολεύουν κάποιους. Για παράδειγμα αν αθροίσουμε τις έμμισθες θέσεις δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων θα βγει ένας τεράστιος αριθμός και ενδεχομένως πολλοί να σκέπτονται ότι θα χάσουν αυτά τα προνόμια. Εκείνο όμως που σήμερα κρίνεται είναι το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και αυτό δεν πρόκειται να το διαπραγματευτούμε με κανέναν που απλά ξεβολεύεται. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, το έχουμε συνειδητοποιήσει, πιστεύουμε ότι το έχει συνειδητοποιήσει και ο ελληνικός λαός. Άρα από τη στιγμή που θα έχει τη στήριξη της κοινής γνώμης νομίζω ότι μπορεί να περάσει με σχετικά ομαλό τρόπο. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις, το ζήτημα είναι να πάρουμε τις αποφάσεις μας με μοναδικό γνώμονα το κοινό, δημόσιο συμφέρον. Άρα δεν το φοβάμαι, ούτως ή άλλως έχουμε συνηθίσει στο ΠΑΣΟΚ να ανοίγουμε τα θέματα και μέσα από κοινωνικό διάλογο να τα περνάμε.


Ανοιχτό το σκάνδαλο της Μ. Βατοπεδίου

-Είχατε, κ. Ξυνίδη, καθοριστική στάση στην αποκάλυψη του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Καθώς γνωρίζετε καλά την υπόθεση και πρόσφατα είχαμε σχετική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του κ. Πάγκαλου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τι να περιμένουμε τώρα από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου;

-Νομίζω ότι δεν έχει έρθει στο φως πλήρως η υπόθεση. Πέρα από το ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης και της απόδοσης των ποινικών ευθυνών στους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Ασχέτως παραγραφής ή μη, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι πολιτικοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Αυτό το οποίο θεωρήθηκε ως πραξικόπημα για να γλιτώσουν η κυβέρνηση Καραμανλή και οι υπουργοί της, σήμερα γίνεται μπούμπεραγκ, διότι θα είχαν τουλάχιστον σε επίπεδο δικαστηρίων τη δυνατότητα να βρουν τη δικαίωσή τους.

-Άρα, νέα εξεταστική επιτροπή;

-Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν άλλοι και συλλογικά. Ζητούμενο, για μένα, είναι ο,τιδήποτε θα μπορέσει να δώσει στον ελληνικό λαό την εικόνα ότι το σκάνδαλο θα διαλευκανθεί σε όλες του τις πτυχές και θα αποδοθούν ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, όπου χρειάζεται".