28 Φεβ 2014

ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Η επιλογή του κ. Παπαθανασίου ως Προέδρου σε μια από τις πλέον σοβαρές (και συγχρόνως καλοπληρωμένες) πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης δεν αποτελεί απλώς πρόκληση όπως έγραψε ο Φίλιππος Σαχινίδης. Αποτελεί δοκιμασία των αντοχών και της υπομονής του ελληνικού λαού. Πέραν των γνωστών επιδόσεων και της "συμβολής" του κ. Παπαθανασίου στα οικονομικά της χώρας, σας θυμίζω και το περιστατικό της γνωστής υπόθεσης σύλληψης λόγω χρηματισμού υπαλλήλων του ΥΠΑΝ που αφορούσε ολοκλήρωση επένδυσης ξενοδοχείου στην Αργολίδα.

Τότε ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει:

"ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ"
     Την τραγική αδιαφορία των αρμόδιων αρχών κατήγγειλε ο κύριος Μάρκου ο οποίος οπως ισχυριζεται πριν απευθυνθεί στην αστυνομία είχε ενημερώσει για τη δράση των επίορκων υπαλλήλων ακόμη και τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου. Οπως χαρακτηριστικά είπε "εκανα καταγγελία για χρηματισμό και την αγνοησαν και επι λεξη μου ειπαν "κοιτα να κάνεις τη δουλειά σου". Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση μου ειπαν γιατί δε φώναζα τόσο καιρό που ήταν η ΝΔ και όλο χάνανε τον φάκελλο με την υπόθεσή μου λέγοντας πως δεν έχει ψωμί. Λέγανε οι προϊστάμενοι στου υφισταμένους "πετάχτε το φάκελο, δεν έχει ψωμί". (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=127742&catid=3).


Ο κ. Παπαθανασίου απάντησε:
"Στη συνάντηση εκτός από τη διαμαρτυρία για την κατά τη γνώμη του άδικη απόφαση (η οποία επαναλαμβάνω δεν είχε ληφθεί από την υπηρεσία αλλά από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή), πράγματι άφησε υπονοούμενα. Αμέσως, παρουσία και των υπηρεσιακών παραγόντων, του ζήτησα να γίνει συγκεκριμένος, προκειμένου να κινήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Κάτι που όμως δεν έκανε. Προχώρησε ωστόσο στην υποβολή δεύτερης αίτησης θεραπείας στις 4.6.2009, η οποία όπως πληροφορήθηκα σήμερα έγινε τελικώς δεκτή στις 23.11.2011, αφού είχε ολοκληρωθεί η επένδυση, όπως προέβλεπε η απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής και το τελικό κόστος αναθεωρήθηκε στα 13,5 εκατ. ευρώ. 
»Αυτή είναι όλη η αλήθεια, η οποία μπορεί να τεκμηριωθεί από τις μαρτυρίες των υπηρεσιακών παραγόντων που συμμετείχαν στη συνάντησή μου με τον κ. Μάρκου. Τα όσα συνέβησαν τρία χρόνια μετά, κατά τη διαδικασία είσπραξης της επιχορήγησης, αφορούν τη σημερινή κυβέρνηση.» 

Πως αντέδρασε η κυβέρνηση Παπανδρέου:
  «Ξηλώνει» όλη την Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραϊτης μετά από το σκάνδαλο των δυο υπαλλήλων. Παράλληλα, έχει προβεί σε πρόκληση ενδιαφέροντος για πρόσληψη νέων υπαλλήλων.  
     Οπως ανέφερε η νέα υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου,  με επιστολή της προς τον κ. Ρακιντζή επικεφαλής των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,  ζήτησε αναδρομικό έλεγχο όλων των υπαλλήλων, των υποθέσεων που χειρίστηκαν και των τραπεζικών τους λογαριασμών αναδρομικά από το 2005 μέχρι σήμερα.
    Επίσης, σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιω. Διώτη, ο οποίος της γνωστοποίησε ότι υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της παραπάνω διεύθυνσης,  έδωσε εντολή να «ανοίξουν» όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
    Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο υφυπουργός κ. Μωραϊτης έδωσε εντολή να διεξαχθεί Ε.Δ.Ε, από συγκεκριμένο υπάλληλο, από το 2005 μέχρι σήμερα και ζήτησε τη συνδρομή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε
     Ο κ. Μωραϊτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  «έχουμε στα χέρια μας όλες τις παραιτήσεις, πρόκειται για 50 υπαλλήλους και στελέχη» . Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν θα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους υπαλλήλους και θα δούμε πως θα χειρισθούμε το θέμα».
(http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=448672)

ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Δήλωση Φίλιππου Σαχινίδη για την τοποθέτηση του Γ. Παπαθανασίου ως Προέδρου στα ΕΛΠΕ, 28-02-2014


Η επιλογή του κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ως Προέδρου της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια με πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι προκλητική και απαράδεκτη.
Ως τελευταίος Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Οι πολιτικές πράξεις και παραλείψεις του, συνετέλεσαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ανάγκη της χώρας να προσφύγει στη σύναψη δανειακής σύμβασης και στο Μνημόνιο.
Με πρόβλεψη ελλείμματος 2% στον Προϋπολογισμό του 2009, επί Υπουργίας του κ. Παπαθανασίου οι δαπάνες εκτινάχθηκαν, τα έσοδα κατέρρευσαν και το έλλειμμα έφτασε σε διψήφια νούμερα.
Ο κ. Παπαθανασίου έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες και για την εξαπάτηση των Ευρωπαίων εταίρων μας, που πλήρωσε ακριβά η χώρα.
Εξαπάτηση, δεδομένου ότι μερικές μόλις ημέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, γνωστοποιούσε στην Eurostat έλλειμμα 6% για το έτος 2009, ενώ από τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών ήδη γνώριζε πως στο 9μηνο το έλλειμμα ήταν σχεδόν 10%.
Η επιλογή του, συνεπώς, για τη θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ προσβάλλει τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία 4 χρόνια, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα.
Η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να του ζητήσει να παραιτηθεί από την θέση του Προέδρου των ΕΛΠΕ.

23 Φεβ 2014

ΑΔΩΝΙ ΜΗ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ

Δεν μπορώ να γνωρίζω το αν ο κ. Χατζόπουλος (ξέρετε ο αντιμνημονιακός αρχισυνδικαλιστής του ΥΠΕΚΑ εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την συμμετοχή του στο μεγα-κύκλωμα λαθρεμπορίας) είναι ένοχος ή αθώος. Και βέβαια –μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η δικαιοσύνη- δεν πρόκειται να κάνω το ίδιο έγκλημα που κάνουν σχεδόν όλοι. Να στήνουν λαϊκά δικαστήρια. Οφείλω όμως να μνημονεύσω κάποια γεγονότα που έχουν μεγάλη πολιτική σημασία. Παρότι λοιπόν ο κ. Χατζόπουλος ήταν σφόδρα «αντιμνημονιακός». Παρότι καλούσε με ανοικτές επιστολές στο Ριζοσπάστη να ψηφίσουν οι πολίτες «αντιμνημονιακά» και ΚΚΕ. Παρότι υπάρχουν ουκ ολίγες τοποθετήσεις του on camera την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που ξιφουλκεί κατά της κυβέρνησης και των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χατζόπουλος χρεώνεται και πάλι στο ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ τον αποκήρυξε στο ΠΑΣΟΚ χρεώνεται! (βλ. από 20-2-2014 δελτίο τύπου της  Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Ενότητας που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η οποία αποκηρύσσει τον κο Χατζόπουλο με το ψηφοδέλτιο της οποίας συνεργάστηκε και εκλέχτηκε πρόεδρος των εργαζομένων στο ΥΠΕΚΑ). Συγχρόνως αναπτύσσεται συστηματικά μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος «αγιοποίησης» της κυβέρνησης, που «καθαρίζει τον κόπρο του Αυγεία, εν αντιθέσει με καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, που  δήθεν όλα αυτά τα ανέχτηκαν, για να μην πούμε ότι τα δημιούργησαν κιόλας». 

          Θα σας μεταφέρω λοιπόν τις δικές μου εικόνες από τον κ. Χατζόπουλο. Καταρχήν δεν ξέρω αν εσείς θυμάστε αλλά εγώ ουδέποτε θα ξεχάσω, μια επεισοδιακή συνεδρίαση στην Ιπποκράτους που οι παλαιοσυνδικαλιστές με λιντσάρισαν στημένα, ευθέως και με σχέδιο; (η πιο ήπια εκδοχή βλ. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=176007). Τότε που τους είπα ότι αυτά που ήξεραν τελείωσαν και δεν επρόκειτο να ράψουν κουστούμια ούτε να πάρουν κυβερνητική λεία; Η θέση δεν ήταν δική μου. Ήταν ρητή και κατηγορηματική θέση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Χατζόπουλος λοιπόν ήταν ένας εκ των συμμετεχόντων στην «εκδήλωση» αυτή.
Ακολούθως κατά τη θητεία μου ως αναπληρωτής υπουργός τον ξανασυνάντησα μπροστά μου στη Μεσογείων στο κτίριο που συστεγάζονταν το υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο οποίο είχα και το γραφείο μου. Στις πολυτάραχες Γενικές Συνελεύσεις των υπαλλήλων εκείνης της περιόδου, κούναγε το μαντήλι στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με κατάληψη του κτιρίου εμπόδιζε την πρόσβαση στους πάντες, φυσικά και στον αναπληρωτή υπουργό. Οσονούπω βρέθηκε στην αριστερά.
Με τα φαινόμενα αυτά, συγκρούστηκε ευθέως το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Προσωπικά είμαι περήφανος που ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με το λιντσάρισμα της Ιπποκράτους. Που ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να δοθεί η δυνατότητα σε υπαλλήλους και πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του υπουργείου, που τελούσαν άτυπα (για να μην χάνουμε και το μεροκάματο) και παράνομα και αντισυνταγματικά σε κατάληψη. Κι ας μ’ έφερνε σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους που είχαν χίλια δίκια επί της ουσίας αλλά πλήρως άδικο επί της νοοτροπίας και της συνδικαλιστικής λειτουργίας. Αυτά την ώρα που οι λοιπές «αντιμνημονιακές» πολιτικές δυνάμεις, με κάθε ευκαιρία, ''εισέπρατταν'' στη λογική φύγε εσύ να έρθω εγώ !! Και αξιοποίησαν τη δράση του κάθε «αντιμνημονιακού» Χατζόπουλου για να έρθουν ως «μνημονιακοί» πλέον στην εξουσία.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον καθένα με ονοματεπώνυμο και με συγκεκριμένα περιστατικά. Για να καταλαβαίνει ο κάθε πολίτης ποιος είναι ποιος και ποιος κάνει τι. Πολιτικά, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Τα άλλα ας τα βρει η Δικαιοσύνη. Ούτως ή άλλως εμάς μας έχουν χρεώσει μέχρι και το προπατορικό αμάρτημα. Δεν ιδρώνει το αφτί μας που είπε και ο ΓΑΠ.


        Υ.Γ Ζητώ από τον Άδωνι να μας λυπηθεί και να μην κλείσει το Δρομοκαΐτειο.

18 Φεβ 2014

ΤΑ "ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ" ΤΟΥ κ. ΣΑΜΑΡΑ

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, έρχεται να συνεχίσει στις αυτάρεσκες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τις δήθεν σημαντικές της μεταρρυθμίσεις. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ‘’ …με το νόμο αυτό θα έρθουν τα πάνω-κάτω στις διαδικασίες, απλοποιώντας τις για πρώτη φορά, συνολικά και ριζικά’’. Επιστρέψαμε με άλλα λόγια στην αυτάρεσκη επανίδρυση του κράτους και φυσικά ως μέντορας των show ο ‘’μεταρρυθμιστής’’ πρωθυπουργός που κατ΄εντολή του γίνονται όλα, μάζεψε το μισό υπουργικό Συμβούλιο, γιατί show χωρίς κομπάρσους δεν γίνεται.

Ωστόσο πρέπει να ενημερωθεί ο ‘’μεταρρυθμιστής’’ Πρωθυπουργός ότι από τον Ιούνιο 2011 έχει ψηφισθεί ο νόμος 3982/11 που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης καταρχήν των Μεταποιητικών επιχειρήσεων με προοπτική η εν λόγω διαδικασία να επεκταθεί και στις άλλες δραστηριότητες και συνεχίστηκε η μεταρρύθμιση με το νόμο 4072/12. Οι εν λόγω νόμοι εισήγαγαν τότε πραγματικά για πρώτη φορά όλες τις αρχές και τις διαδικασίες που το μεγαλύτερο μέρος τους περιλαμβάνονται και στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Πρώτη και σημαντικότερη η διαδικασία της αυτοαδειοδότησης για τις μικρής όχλησης επιχειρήσεις με βάση τους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους και με μια υπεύθυνη δήλωση. Η εν λόγω διαδικασία αφορά το 75 % των αδειών για τις εν λόγω δραστηριότητες.
Με τον ίδιο νόμο πολλαπλασιάστηκαν τα σημεία αδειοδότησης αφού προβλέφθηκε  ότι τα επιμελητήρια και το τεχνικό επιμελητήριο θα αποτελούν επίσης αδειοδοτικές αρχές πέραν των κεντρικών ή περιφερειακών αρχών που κατά αποκλειστικότητα χορηγούσαν τις άδειες.
Επιπλέον αυτοί που θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν την αδειοδότηση προβλέφθηκε να μην είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες, αλλά πιστοποιημένα πρόσωπα για αυτή τη δουλειά . Η εγγραφή στο μητρώο έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιανουαρίου 2014.

Με τη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, η ίδρυση μιας επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από μια ημέρα για τις Ανώνυμες Εταιρείες ‘’. Προβλέφθηκε δε μια νέα νομική μορφή επιχείρησης η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική  Επιχείρηση (ΙΚΕ) που μπορεί να ιδρυθεί χωρίς βαριές και δύσκαμπτες γραφειοκρατικές διαδικασίες με κεφάλαιο ενός ευρώ. Εξ αιτίας μόνο αυτής της μεταρρύθμισης η Ελλάδα κέρδισε 111 θέσεις στο Παγκόσμιο δείκτη Επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και από την 149η θέση βρέθηκε στην 38η

Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει και υλοποιούνται για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Φυσικά καλωσορίζουμε στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει και τις εξαγγελίες του  ‘’μεταρρυθμιστή’’ Πρωθυπουργού, έστω και παραμονές εκλογών. Εάν όμως ήθελε πραγματικά να κάνει μεταρρύθμιση στις αδειοδοτήσεις, θα έπρεπε να λύσει το χωροταξικό θέμα που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις και τη χώρα και το οποίο δυστυχώς και κακώς δεν έχει λυθεί και όχι να ξαναζεσταίνει λύσεις που δόθηκαν προ τριετίας. Γιατί πλέον σε αυτή τη χώρα είμαστε υποψιασμένοι και ‘’καθρεφτάκια’’ δεν θα αγοράσουμε.    

6 Φεβ 2014

ΚΙ ΑΥΤΟΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΗΣΕ;

Ποιος είναι αυτός που αμφισβητεί τους κκ. Ιγνατίου, Ρουμελιώτη και MEGA TOUS;

Ρ. Μοχαντάμ: Όχι στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είπε η ΕΚΤ στο ΔΝΤ

http://www.kathimerini.gr/752130/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/r-moxantam-oxi-sthn-anadiar8rwsh-toy-ellhnikoy-xreoys-eipe-h-ekt-sto-dnt

5 Φεβ 2014

ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ



Γράφει ο Αλέκος Στάμου στο blog του:

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 05, 2014

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ;


Όσο περνάει ο καιρός πυκνώνουν οι φίλοι, σύντροφοι από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από χώρους αριστερά του ΠΑΣΟΚ, που με ρωτάνε:

"Γιατί τόσο πάθος στα όρια του φανατισμού με τον Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί θεωρείς προσωπική σου υπόθεση την υπεράσπισή του, γιατί τα χρεώνεσαι όλα αυτά δημόσια, γιατί δεν κρατάς αποστάσεις, γιατί δεν κρατάς ισορροπίες, γιατί μπαίνεις στο κάδρο, γιατί υπερασπίζεσαι χαμένες υποθέσεις; Άλλαξαν οι καιροί, μου ψιθυρίζουν, άλλαξε το τοπίο, γνωριζόμαστε, έλα να συμπορευτούμε, στον ίδιο χώρο με μας ανήκεις."

Η αλήθεια είναι όμως ότι κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν με καταλαβαίνουν. Είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να καταλάβουν πρώτα γιατί με ξέρουν και έπειτα γιατί μιλάνε στο όνομα της αριστεράς…

Έχω ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι άνθρωποι που με σημάδεψαν πολιτικά σε καθοριστικό βαθμό από τα μαθητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Λαλιώτης και ο Αντώνης Καρράς. Δεν έχω μετανιώσει γι αυτό, αντιθέτως αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για  την δυνατότητα που είχα στη ζωή μου  να συμπορευτώ μαζί τους σε δύσκολες στιγμές. Γιατί είναι οι δύσκολες, οι κρίσιμες στιγμές που σφυρηλατούν σχέσεις και αναδεικνύουν ποιότητες και αξίες. Κοινός τόπος αυτών των τριών πολλαπλά διαφορετικών προσωπικοτήτων ήταν η απόλυτη πίστη και εμμονή να υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες τους. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις ακόμα κι όταν ξεσπούσε θύελλα εναντίον τους, ακόμα κι όταν  ήταν σχεδόν μόνοι τους απέναντι  στα γνωστά διαχρονικά συμφέροντα που επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να τους ισοπεδώσουν ηθικά και πολιτικά. Και είναι αυτός ο κοινός τόπος μαγνήτης ακατάλυτος για όποιον βέβαια θέλει να μαγνητίζεται  από τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις ζωής.

Ο χρόνος αποτελεί την ασφαλέστερη και την πλέον αδιαμφισβήτητη πιστοποίηση της αλήθειας. Δεκαετίες πέρασαν και έζησα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο πολλά. Άλλα ήταν μικρά και ασήμαντα, κάποια συγκλονιστικά και καθοριστικά. Είχα διαφωνίες πολιτικές κατά καιρούς με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Αντώνη Καρρά, έχω συμμετάσχει σε φράξιες  στην νομαρχιακή της Αθήνας εναντίον της απόφασης  του Ανδρέα Παπανδρέου για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας. Ποτέ όμως όλα αυτά τα χρόνια  δεν υπήρξε απόπειρα από τον Κώστα Λαλιώτη ή τον Αντώνη να  επηρεάσουν την άποψή μου, να περάσουν «γραμμή», να ζητήσουν κάτι. Σεβάστηκαν απόλυτα το δικαίωμα στην αυτόνομη σκέψη, έκφραση και δράση. Κι αυτό είναι ο δεύτερος σημαντικός μαγνήτης που με μαγνήτισε για πάντα. Γιατί οι σχέσεις μας δεν ήταν «δημόσιες σχέσεις» αλλά σχέσεις ζωής. Δεν έτρεξα ποτέ να φωτογραφηθώ μαζί τους για να έχω προίκα για δημοσιεύσεις βιογραφικών γιατί οι σημαντικότερες φωτογραφίες είναι οι φωτογραφίες ψυχής, και τέτοιες έχω πολλές μαζί τους.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν έχω προσωπικές σχέσεις κι ας είναι εκείνος που μαζί με τον Μπασαγιάννη υπέγραψαν την αίτησή  ένταξης μου στο ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 70. Τον έχω συναντήσει μαζί με πολλούς άλλους σε κομματικές εκδηλώσεις  7 ή 8 φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Ο προσωπικός μας διάλογος  ποτέ δεν ξεπέρασε τα 10 δευτερόλεπτα. Δεν με γνωρίζει προσωπικά, δεν αλληλογραφούμε, δεν μιλήσαμε ποτέ στο τηλέφωνο, δεν μου ζήτησε ποτέ τίποτα, δεν  ζήτησα ποτέ κάτι από το γραφείο του ή τον ίδιο. Με τον Γιώργο Παπανδρέου όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο ΠΑΣΟΚ έχω πολλές φορές διαφωνήσει για τις πολιτικές επιλογές του.  Κάποιες φορές είχα δίκιο κάποιες άλλες όχι.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου σήμερα έχω την απόλυτη πολιτική ταύτιση και μάλιστα ερήμην του. Γιατί δεν τον ρώτησα, δεν ζήτησα την άδεια ή την έγκρισή του και δεν προτίθεμαι να το κάνω.  Γιατί ο πυρήνας της πολιτικής του για τη δημοκρατία, τη χώρα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την Ευρώπη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Γιατί  πολύ περισσότερο  αυτή η πολιτική τοποθέτηση του έχει μεταβληθεί πια σε σύγκρουση. Σύγκρουση με όλα αυτά και όλους εκείνους που με μικρά διαλλείματα  κρατάνε σε ομηρία και  οπισθοδρόμηση την πατρίδα.  Και η σύγκρουση  έχει πάρει πια χαρακτηριστικά ολοκληρωτικά.

Οι συσχετισμοί είναι δεδομένοι, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την επιλογή του και συγκρούεται με δυνάμεις και μέσα που μοιάζουν και είναι παντοδύναμα. Το κάνει με κόστος, κόστος πολιτικό, προσωπικό, οικογενειακό. Παρακολουθούμε όλοι και όλες τι γίνεται καθημερινά, βρίζουν και απειλούν και χλευάζουν και διασύρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του, τα παιδιά του, την οικογένειά του. Θέλουν να τον δουν στα γόνατα, αιχμάλωτο και παραδομένο οριστικά.

Υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί που μέσα στην σύγχυση που φέρνει πάντα η κρίση και τα αποτελέσματά της, ανεργία, φτώχεια, αδιέξοδα προσωπικά και οικογενειακά αδυνατούν να δουν την κύρια αντίθεση της συγκυρίας. Το κατανοώ και το σέβομαι απόλυτα.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι  που ενώ και ξέρουν και βλέπουν παριστάνουν τις παρθενογεννημένες νεράιδες που ανακαλύπτουν την Αμερική. Τηρούν αποστάσεις, ανακαλύπτουν ξαφνικά τον «ορθό πολιτικό λόγο», προτάσσουν την «ευπρέπεια», τον ευνουχισμένο πολιτικό λόγο των τηλεοπτικών παραθύρων. Ζητάνε χρόνο για να δουν που θα κάτσει η μπίλια για να πάρουν θέση. Πιστοί αντιγραφείς της πολιτικής του Βατικανού απέναντι στους ναζί. Παρουσιάζονται ως «ουδέτεροι» ενώ ξέρουν ότι  η στάση τους εξυπηρετεί απόλυτα τους νταβατζήδες της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της πατρίδας. Κι αυτό είναι το χειρότερο είδος Νενεκων διαχρονικά και διαπαραταξιακά. Αποτελούν οι τύποι αυτοί ότι πιο σάπιο και οπισθοδρομικό μπορεί να γεννήσει μια κοινωνία. Κι αυτούς τους έχω αδιαπραγμάτευτα απέναντί μου. Πάντα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με  πίστη και εμμονή   υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες του. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις παρά τη θύελλα που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό  εναντίον του, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν μόνος του απέναντι  στα γνωστά διαχρονικά συμφέροντα που επιχειρούν με διάφορους τρόπους και πρωτοφανές μίσος να τον ισοπεδώσουν ηθικά και πολιτικά. Και είναι αυτή η στάση του μαγνήτης ακατάλυτος για όποιον βέβαια θέλει να μαγνητίζεται  από τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις ζωής.

Στην σύγκρουση αυτή παίρνω θέση, καθαρή και αδιαπραγμάτευτη. Μαγνητίστηκα. Και μετά τους «βαρεμένους», τους «ψεκασμένους», τους «αλήτες», τους «φανατικούς», προσθέστε ακόμα μια κατηγορία τους μαγνητισμένους. Δεν ξέρετε πόσο αδιαφορώ για τους χαρακτηρισμούς.
Αυτόνομος,  χωρίς επικοινωνία με στρατηγεία που δεν υπάρχουν, αντάρτης στις γραμμές του εχθρού της δημοκρατίας, της ζωής της δικής μας και των παιδιών μας  θα δώσω τη μάχη για να μην πέσει η σημαία της ελπίδας για την δημοκρατία και την αλήθεια.

Και τη μάχη  τη δίνω όπως πάντα με όρους κανονικού ανθρώπου, δηλαδή  σε σχέση με αυτό που πραγματικά είμαι χωρίς φτιασιδώματα και εξωραϊσμούς. Θέλω να πω για να είμαι καθαρός ότι στις αλήτικες συμπεριφορές  απαντάω αναλόγως.

Οι συσχετισμοί είναι  σε βάρος μας  το ξέρω. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά.
Άλλωστε στη ζωή μου τίποτα άλλο δεν επιζήτησα παρά τη δυνατότητα να κοιτάω τον κόσμο και το παιδί μου στα μάτια.