26 Μαρ 2010

Συνέντευξη στον Ρ/Σ "ΣΚΑΪ 100.3"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε στην εκπομπή μας αμέσως τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη, Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Ξάνθης. Γεια σας κ. Ξυνίδη. Τι κάνετε;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλή σας ημέρα. Καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην αγωνία φαντάζομαι και εσείς - έτσι; - όπως όλη η Κυβέρνηση.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, και όπως όλοι οι Έλληνες θα έλεγα, μάς αφορά όλους. Το θέμα είναι κοινό. Βέβαια, εμείς έχουμε περισσότερες ευθύνες και οπωσδήποτε μας βαραίνει, αλλά εδώ κρίνεσαι, εδώ αναμετριέσαι με τα προβλήματα και οφείλεις να είσαι παρών και να τα αντιμετωπίζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη χώρα.

23 Μαρ 2010

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΕΤ-3"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε στο δελτίο μας το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη. Καλησπέρα σας.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω το ίδιο πρόβλημα στον ήχο με τον κ. Ξυνίδη, η επαφή μας σήμερα με την Αθήνα είναι λίγο δύσκολη, ελπίζω να βελτιωθεί στη συνέχεια.
                        Κύριε Ξυνίδη δεν ξέρω αν αιφνιδιάζεστε από τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες για τη συμφωνία η οποία φαίνεται να επιτυγχάνεται στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια της Ελλάδας. Θα ήθελα όμως μια πρώτη απάντηση από εσάς, εάν η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να δεχτεί όρους, όπως αυτούς που πριν από λίγο σημείωσα, να έχει ήδη δηλώσει χρεοκοπία η Ελλάδα, να συμβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -φαντάζομαι ότι εμείς θα προσφύγουμε εκεί- και σκληροί όροι για τις χώρες που παρανομούν, επί της ουσίας αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι όλο αυτό το ζήτημα της κρίσης, είναι ένα ζήτημα που εξελίσσεται μέρα με την ημέρα και μερικές φορές, από στιγμή σε στιγμή. Σε αυτή την κατάσταση, η οποία πολλές φορές αποτελεί κατάσταση διαπραγμάτευσης, καλό είναι να διατηρείς την ψυχραιμία σου και να μπορείς να παίρνεις θέση.
                        Εμείς από την αρχή είπαμε τέσσερα σημεία. Πρώτον, ότι η χώρα μας κατάφερε, μετά από ένα πολύ μεγάλο αγώνα σε σχέση με το που βρισκόμασταν 5 μήνες πριν, να έχει πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη και κυρίως τους εταίρους μας στην Ευρώπη, ότι δεν είναι ένα πρόβλημα Ελλάδας.
                        Πέρα από το εγγενές δικό μας πρόβλημα υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά συνολικά στο ευρώ και που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρώπη, διότι αλλιώς κινδυνεύει όλο το σύστημα και την επόμενη μέρα θα είναι άλλος αδύναμος κρίκος μετά από την Ελλάδα. Έχουμε καταφέρει, λοιπόν, να διαμορφώσουμε πλέον και κάποιες αντιλήψεις, οι οποίες λένε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει από κοινού.
                        Δεύτερον, είπαμε ότι αυτή την κρίση η Ελλάδα πρέπει να την αντιμετωπίσει μόνη της όσον αφορά στο δικό μας το πρόβλημα εδώ, το εσωτερικό, τα δημοσιονομικά μας και άρα υπ' αυτή την έννοια δεν ζητούμε άμεσα χρήματα. Όμως, επειδή κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε θέση που να αναγκαστούμε να δανειζόμαστε με τεράστια επιτόκια, τα οποία στην ουσία υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας μας, θα πρέπει η Ευρώπη να μας παράσχει εκείνη την πολιτική στήριξη, ούτως ώστε να αποκλιμακωθούν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων και τα υψηλά επιτόκια.

22 Μαρ 2010

Δευτερολογία στη συνεδρίαση του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι,
Θα κάνω κάποιες αναφορές στα πολλά και σημαντικά που ειπώθηκαν σήμερα σ' αυτή την αίθουσα, που πιστεύω ότι θα πρέπει να σχολιάσω.
Καταρχάς, τέθηκε ένα ερώτημα στην αίθουσα: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Νομίζω,  θα πρέπει να καταλήξουμε και έχουμε ήδη καταλήξει, όπως προκύπτει από όλες τις τοποθετήσεις, ότι με θαρραλέες αποφάσεις και με μεγάλη προσπάθεια,  κυρίως του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας, αποτρέψαμε τα χειρότερα και βάζουμε τις βάσεις για τη νέα πορεία και την ανάπτυξη της χώρας.

Ομιλία στη συνεδρίαση του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονική

Ομιλία στη συνεδρίαση του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονική

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Πρόεδρε,
Νομίζω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από όλους μας, ότι αυτή η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και αποφασιστική συγκυρία. Είναι δύσκολη, γιατί πρέπει να πετύχουμε δύο πράγματα: Πρώτον, να ξεφύγουμε ως χώρα από τη δίνη της χρεοκοπίας και δεύτερον, η έξοδος από αυτή τη δίνη, από αυτή την κρίση, να έχει τη σφραγίδα των προοδευτικών αρχών και των δημοκρατικών αξιών του ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Ξυνίδη, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, που εξέπληξαν είναι η αλήθεια μεγάλη μερίδα των πολιτών. Το θέμα πήρε διαστάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Πως το αντιμετωπίζετε;

Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όλες τις φωνές που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον κοινό ή ιδιότυπο εθνικισμό. Οι διατάξεις του νόμου μας οριοθετούν ιδεολογικά και πολιτικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ. Η κοινωνία μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ούτε από τους νόμιμους μετανάστες ούτε από τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών. Δεν μπορούμε στην Ελλάδα, μια χώρα με πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών σε όλη τη γη, να αναπαράγουμε ρατσιστικές λογικές.

8 Μαρ 2010

Συνέντευξη στον Ρ/Σ "FLASH 96"


Ε. ΣΤΑΗ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης. Καλό μεσημέρι κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλό σας μεσημέρι.
Ε. ΣΤΑΗ: Κύριε Ξυνίδη, μέτωπο έχει ανοίξει, το ξέρετε κι εσείς. Δεν χρειάζεται να κρύβεται κανείς πίσω από το δάχτυλό του και ξεκινώντας από τη δήλωση του Πρωθυπουργού όταν μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι πέρα από την ιδεολογία μας, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε άλλες διαφωνίες.
                        Εσείς αντιμετωπίζετε ένα τεράστιο θέμα ως ΠΑΣΟΚ, ότι πήρατε μέτρα τα οποία πρέπει να τα υπερασπίσετε, στα οποία στην πραγματικότητα δεν πιστεύετε, είναι πέρα από την ιδεολογία σας και για τα οποία επιπλέον δεν έχετε πάρει, να σας το πω έτσι, τη λαϊκή εντολή τον Οκτώβριο. Πέστε μου, πώς θα το διαχειριστείτε αυτό όλο;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Ναι, καταρχάς να το ξεκαθαρίσουμε και να γίνει απολύτως σαφές, ότι πράγματι, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν προβλέπονταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, και ούτε πολύ περισσότερο, θεωρούμε, ότι εκφράζουν την αντίληψή μας, και την πολιτική μας, σε σχέση με την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, κι αυτό δεν είναι ένα άλλοθι, ένα περιτύλιγμα μέσα στο οποίο είπαμε άλλα προεκλογικά και άλλα κάνουμε τώρα, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν πειστεί νομίζω πλέον όλοι και ιδιαίτερα η κοινή γνώμη, ότι η εικόνα η οποία είχε ο ελληνικός λαός και ο πολιτικός κόσμος, πλην αυτών που είχαν την ευθύνη πριν τις εκλογές και ενδεχομένως και κάποιων Ευρωπαίων, δεν ήταν, ότι η χώρα μας θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.
                        Εκείνο όμως το οποίο έχει σημασία είναι ότι αυτά τα μέτρα λήφθηκαν, και να απαντήσω με αυτό τον τρόπο και σε ένα θέμα που βάλατε προηγουμένως στη διάρκεια της κουβέντα σας.

Συνέντευξη στο Ρ/Σ RealFM

Με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Κατεβάστε από εδώ το ηχητικό.

6 Μαρ 2010

Εξόρμηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια

Ο Ελληνικός λαός και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνουν τη μεγάλη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας με σχέδιο, με αισιοδοξία, με τριπλό στόχο τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κοιτάμε τον Ελληνικό λαό και του ζητούμε σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια να μας βοηθήσει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίσιμη καμπή.
Τα ερχόμενα δύο Σαββατοκύριακα, το ΠΑΣΟΚ ως οργανωμένο κόμμα, βγαίνει στην κοινωνία και συζητά μαζί της για την κατάσταση της χώρας και την αναγκαιότητα της εξόδου από την κρίση. Εξήντα τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο θα βγούμε στην ελληνική περιφέρεια, εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης και θα συζητήσουμε σε οργανωμένες εκδηλώσεις. Το ίδιο θα συμβεί και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Έχουμε απόλυτη πίστη ότι ο Ελληνικός λαός υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα δώσει τη μεγάλη του μάχη και θα βγει από την δύσκολη κατάσταση αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχουν αστείρευτες δυνάμεις.

Δήλωση για την επίθεση εναντίον του Προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου

Συνέντευξη στον Ρ/Σ "ΘΕΜΑ 98,9"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσω τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη που έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή.
                        Καλημέρα κ. Ξυνίδη.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω εδώ και ακούω από τα ρεπορτάζ και από τις συνομιλίες που έχουμε ότι αντιμετωπίζετε και ένα πρόβλημα και με τα στελέχη αν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων ή πόσο αυτά τα μέτρα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Πρόβλημα ως προς την αναγκαιότητα ή μη των μέτρων νομίζω ότι δεν αντιμετωπίζει κανείς διότι έχουμε νοιώσει πολύ καλά στο πετσί μας το τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό. Εκείνο βέβαια που υπάρχει είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος προβληματισμός, γιατί νομίζω ότι είναι πασιφανές ότι αυτά τα μέτρα δεν μας εκφράζουν, δηλαδή αυτά τα μέτρα δεν είναι η πολιτική  του ΠΑΣΟΚ. Είναι κάποια μέτρα, τα οποία βρεθήκαμε σε αναγκαστική θέση να  τα πάρουμε προκειμένου να λύσει η χώρα το πρόσκαιρο αυτό πρόβλημα που έχει με το δανεισμό της, μετά από πιέσεις τις οποίες τις είδαμε να αναπτύσσονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
                        Κανείς μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει ότι αυτή είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να επιβάλλεις μέτρα περιοριστικά αυτού του τύπου, τέτοιας δημοσιονομικής λογικής, που στο επίκεντρό τους βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

3 Μαρ 2010

Συνέντευξη στο Ρ/Σ "REAL FM"

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα κουβεντιάσουμε για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική και στην οικονομία με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ξυνίδη και με το Βουλευτή και πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
                        Καλημέρα στους δύο κυρίους. Κύριε Ξυνίδη από σας θα ξεκινήσω και θα ρωτήσω πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορεί να βγούμε απ' αυτή την κρίση με τρόπο που δε θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα σήμερα.
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Καλημέρα, καταρχάς. Νομίζω ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η κατάσταση, για να πει κάποιος ότι είναι απόλυτα αισιόδοξος και ότι όλα, ανά πάσα στιγμή, θα είναι υπό έλεγχο και θα πάνε κατ' ευχήν. Είναι μια κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται καθημερινά και, δυστυχώς, γι' αυτό επιβάλλεται να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και σε καθημερινή αντιμετώπιση και αναδίπλωση, με βάση τα ερεθίσματα τα οποία έχουμε και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό της χώρας.

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Νίκη"

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, το οποίο χαρακτηρίζει τους Έλληνες απατεώνες;
Σ. ΞΥΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι το FOCUS δεν συνέβαλλε ούτε με το πρωτοσέλιδό του ούτε και με τις απόψεις που φιλοξένησε στην ιδέα μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρώπης, μιας Ευρώπης που στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών της αλλά και των λαών της.  Όσο και αν έχουμε δώσει δικαιώματα στους εταίρους μας ώστε να αμφισβητούν την σοβαρότητα και την αξιοπιστία μας δεν είναι η χώρα μας, ο λαός μας, ένα σύνολο απατεώνων και καιροσκόπων.

Συνέντευξη τύπου στο Κιλκίς

Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ ΚΙΛΚΙΣ): Να σας καλωσορίσω όλους και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, αγαπητέ Νομάρχη, Δήμαρχε, Πρόεδρε της ΤΕΔΚ, Δήμαρχοι, κομματικά στελέχη φορείς και αγαπητοί δημοσιογράφοι του Νομού μας. Τραβήξαμε λίγο το χρόνο, αργήσαμε για να ξεκινήσουμε. Θα ξεκινήσουμε με τους δημοσιογράφους.
                        Να ευχαριστήσουμε το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα στο Κιλκίς και τον φιλοξενούμε και μέχρι αργά το βράδυ σε ένα πλαίσιο γνωριμίας και δουλειάς με την Οργάνωση, αλλά και να ακούσει τους πολίτες και τα προβλήματα τα οποία τυχόν έχουν σε μία δύσκολη περίοδο και για τον τόπο μας, το Κιλκίς, αλλά και για την Ελλάδα μας.          
                        Περνάμε δύσκολες στιγμές, το ΠΑΣΟΚ είναι για δύσκολες στιγμές, πάντα όταν χρειάστηκε και το '90-'93 πάλι εμείς ήμασταν που βγάλαμε την Ελλάδα από την κακή στιγμή της κατάρρευσης της οικονομίας και πάλι σήμερα πάλι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτό που θα ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα της κρίσης.
                        Θα δώσω το λόγο στους δημοσιογράφους για τις ερωτήσεις τους. Το λόγο στο Γραμματέα μας.

Ομιλία στο Κιλκίς

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να βρίσκομαι σήμερα στον τόπο σας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους συντρόφους μου της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Τοπικών Οργανώσεων που μου απηύθυναν την τιμητική αυτή πρόσκληση.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς απ' τους ανθρώπους του τόπου σας, να έρθω σε επαφή με τα προβλήματα της περιοχής σας και να καταστώ και εγώ κοινωνός όλων αυτών που σας απασχολούν.